Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä on eskari, jonka lapset lähtevät joka vuosi ulkomaille ilman vanhempia

Kruununhaan Vironniemen päiväkodissa eskarit pääsevät reissuun muualle Eurooppaan – niin kauan kuin kaikki haluavat jatkaa talkoita.

Kaupunki
 
Vironniemen esikoululaisia Kööpenhaminassa vuonna 2013.
Vironniemen esikoululaisia Kööpenhaminassa vuonna 2013.
Tästä on kyse

Eskarimatkalle Eurooppaan

 Vironniemen päiväkodin vanhimmat ovat 1990-luvulta asti matkustaneet kerran vuodessa päiviksi ulkomaille. Mukaan lähtee päiväkodin aikuisia, ei vanhempia.

 Matkarahat kerätään enimmäkseen talkoilla.

 Kaupungin mukaan matkat eivät voi olla työaikaa, eli henkilökunta lähtee reissuun vapaa-ajallaan.

Kruununhaka

Eskarimatka. Helsinkiläisessä Vironniemen päiväkodissa se on sana, jonka jo pienimmät tuntevat. Päiväkodin vanhimmat ovat joka vuosi lähteneet ulkomaanmatkalle jo parikymmentä vuotta.

Miltä reissu tuntuu etukäteen, toukokuussa Manchesteriin matkustavat esikoululaiset?

”Pelottaa”, sanoo Lilli Wäänänen ja väläyttää leveän hymyn. Isä Jaakko Wäänänen suomentaa vierestä, että ihan mahtavalta tuntuu. Lillin isoveli on jo omalla reissullaan käynyt Vilnassa, samoin aikanaan setä. Perhe tietää siksi, kuinka paljon lapsi matkasta saa, tai oikeastaan koko yhteisö.

”Se on kivaa. Harvemmat lapset saavat mennä reissuun ilman äitiä ja isää”, sanoo puolestaan eskarilainen Markus Palosaari.

Sirpa Räihä / HS
Markus ja Veera Palosaari selaavat edellisten eskareiden tekemiä valokuvakirjoja reissuiltaan. Markus on innoissaan tulevasta matkastaan Englantiin.
Markus ja Veera Palosaari selaavat edellisten eskareiden tekemiä valokuvakirjoja reissuiltaan. Markus on innoissaan tulevasta matkastaan Englantiin.

Poika osuu tässä juuri siihen, mistä aikuiset ovat eri mieltä. Itse reissusta hän tietää jo, että reissulla nukutaan hotellissa, syödään aamupalaa hotellissa ja pelataan futismatsi.

Jotta eskarit pääsevät ulkomaille ilman vanhempia, mukana pitää olla päiväkodin aikuisia. Kaupunki linjaa, että ulkomaanmatka ei voi olla osa varhaiskasvatusta. Toisin sanoen henkilökunta voi lähteä reissuun vain vapaa-ajallaan. On siksi epävarmaa, kuinka pitkään perinne jatkuu.

Ensimmäinen ulkomaanmatka järjestettiin, kun Pariisiin muuttanut lapsi kutsui kaverinsa kylään.

Matkakohde valitaan yhä niin, että jollain päiväkodin aikuisista tai lapsista on maahan valmiiksi kosketus.

”Tyttärelleni oli tärkeää, että hän sai Brysselin-matkalla viedä kaverit tapaamaan isovanhempiaan”, kertoo esimerkiksi Chloe Mahy.

Ennen matkaa päiväkodissa tutustutaan aina kohteen kieleen ja kulttuuriin sekä ollaan yhteydessä paikallisiin lapsiin.

”Matkat ovat olleet kokonaisvaltaisia taide-, kulttuuri- ja liikuntakokemuksia. Olisivatpa oman perheen matkat yhtä hyvin suunniteltuja”, Veera Palosaari sanoo.

Vanhemmat ajattelevat, että myös irtautuminen perheestä tuttujen ja turvallisten aikuisten kanssa tekee hyvää. Äidit sanovat, että tuntuu kuin lapset tulisivat takaisin parikymmentä senttiä pidempinä.

Sirpa Räihä / HS
Aiempien eskareiden kokoamia muistoja matkoiltaan.
Aiempien eskareiden kokoamia muistoja matkoiltaan.

Manchesterin matkakassaa on kartutettu myymällä joulukuusia, pitämällä kahvilaa ja järjestämällä tapahtumia. Vuoden kohokohta on pitkään ollut konsertti, jossa esiintyvät ainakin lapset itse sekä henkilökunnan ja vanhempien yhteinen kuoro Kenkävaahto. Kaikki lapset pääsevät matkaan, jos perhe niin haluaa.

Vanhemmat vakuuttavat, etteivät seuraa, kuinka monta euroa ja talkootuntia kukin yhteiseen pottiin pistää. Talkoilla saadaan kokoon enemmän kuin rahaa keräämällä.

”Talkootyö on tässä olennaista. Eskarivuonna perheet hitsautuvat yhteen yhdessä tekemällä”, sanoo päiväkodin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Pensala.

Varhaiskasvatusviraston johtaja Satu Järvenkallas sanoo, että yhteisöllisyys on hieno asia. Siksi onkin selvitetty, voisiko ulkomaanmatka olla kaupungin tarjoamaa varhaiskasvatusta. Vastaus on ei.

Sitä mitä henkilökunta tai lapset omalla ajallaan tekevät, kaupunki ei määrää. Osa työaikaa ulkomaanmatka tai kotimaan leirikoulukaan eivät voi olla. Jos ne olisivat, matkaa koskisivat normaalit säädökset työvuoroista ja vastuusta.

Kaupunki laskee, että yön yli ulottuvat reissut tulisivat todella kalliiksi jo yhden päiväkodin kohdalla. Ja entäpä sitten, jos kaikki haluavat samaa?

”Ei ole lapsen etu, että käyttäisimme tähän niin paljon rahaa”, sanoo Järvenkallas.

Päiväkodin johtaja Kristiina Ahlstedt sanoo, että hän ei voi velvoittaa ketään työntekijöistä matkalle omalla ajalla, se ei olisi oikeudenmukaista. Matkoja jatketaan niin kauan kuin sekä työntekijät että vanhemmat haluavat.

”Moni kokee matkan tärkeänä perinteenä”, hän kertoo.

Sirpa Räihä / HS
Jaakko Wäänänen saattoi tytärtään Lilliä esikouluun. Lilli on keväällä lähdössä Manchesteriin, isoveli Julius kävi aikanaan Vilnassa.
Jaakko Wäänänen saattoi tytärtään Lilliä esikouluun. Lilli on keväällä lähdössä Manchesteriin, isoveli Julius kävi aikanaan Vilnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat