Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo Blues konkurssiin – menettääkö kaupunki lippulaivansa?

Työttömiksi on jäämässä noin 130 henkilöä, joista 27 on jääkiekkoilijoita.

Kaupunki
 
Jussi Nukari
Bluesin fanit osoittivat uskollisuuttaan 7. maaliskuuta, kun Blues kohtasi Liigan ottelussa SaiPan.
Bluesin fanit osoittivat uskollisuuttaan 7. maaliskuuta, kun Blues kohtasi Liigan ottelussa SaiPan. Kuva: Jussi Nukari
Fakta

Bluesin lyhyt historia

 Jääkiekkoseura Kiekko-Espoo perustettiin 1984.

 Se nousi Suomen SM-liigaan 1992.

 Espoo Bluesiksi seura muuttui vuonna 1998.

 Seuran omisti vuosina 1999–2011 sijoittaja Jussi Salonoja. Hän omistaa edelleen Bluesin kotihallin eli Metro Areenan.

Jääkiekko Espoo Oy:n konkurssi uhkaa muutakin kuin pääsarjatason kiekkoilun päättymistä väkiluvultaan Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa. Espoon käräjäoikeus asetti yhtiön konkurssiin maanantaina.

Yhtiöllä on kahdeksan päivää aikaa maksaa miljoonavelkansa, muuten toiminta päättyy.

Suoraan työttömäksi on jäämässä 27 Espoo Bluesin jääkiekkoilijaa ja noin 30 sen taustayhtiön täysipäiväistä työntekijää. Tapahtumien aikana Espoo Metro Areenassa on töissä lisäksi noin 70 tarvittaessa töihin tulevaa, joten yhteensä konkurssi jättäisi työttömäksi noin 130 ihmistä.

”Espoolaisia ovat. Toimiston väkeä, markkinoinnin ihmisiä, myynti-ihmisiä”, Christina Jaakkola Jääkiekko Espoo Oy:n yhdyskuntasuhteista kertoo.

”Tottakai kaikki ovat surullisia. Tietoa tulevaisuudesta ei ole.”

Aiemmalta nimeltään Kiekko-Espoo aloitti 1984 toimintansa ja nousi Suomen jääkiekkoilun pääsarjaan eli SM-liigaan 1992. Espoo Bluesiksi seura muuttui vuonna 1998.

Odotukset olivat korkealla. Bluesista rakennettiin paitsi menestyvää kiekkoseuraa, myös kaupungin lippulaivaa, josta Espoo tunnettaisiin koko Suomessa ja maailmallakin. Nuoren Espoon juniorit olivat jo niittäneet menestystä, nyt olisi aikuisen Espoon vuoro.

”Onhan tämä valtaisa takaisku. Blues on Suomessa se, mitä Espoosta tunnetaan. Espoolta puuttuu lippulaiva [jos konkurssi toteutuu]”, Espoon liikuntatoimenjohtaja Martti Merra (kok) toteaa. Merra tunnetaan myös Kiekko-Espoon entisenä valmentajana.

Nokian loisto ei enää kultaa Espoon brändia niin kuin ennen, Fortumin öljysuoni sentään vielä Keilaniemessä pulputtaa. Mutta kansaan uppoava palloilusarjojen menestysseura puuttuu.

”Onhan meillä salibandy, mutta eihän se ole sama”, Martti Merra toteaa juuri bandyliigan välieriin selviytyneestä Esport Oliersista.

Junioritoiminta Espoossa on vahvaa. Edustusjoukkueen mahdollinen putoaminen SM-liigasta ja peräti toiminnan loppuminen saattaa olla kova paikka myös junioreille. Tällöin omat idolit taitavat olla vähissä.

”Kyllä näin on. Onhan edustusjoukkueen sukelluksia seurattu. Se saattaa vähentää juniorien halukkuutta aloittaa jääkiekkoilu”, Martti Merra arvelee.

Toisaalta Merra toteaa tyttöjen ja naisten taitoluistelun lisääntyneen Espoossa huomattavasti. Koska Espoossa on riittänyt kysyntää harjoitusjäille, Matinkylän homeisen hallin tilalle suunnitellaan jääurheilukeskusta, johon tulisi neljä kenttää kahteen kerrokseen.

Merra ei usko, että Bluesin kohtalon vahingoittaa jääurheilukeskushanketta.

”Akuutisti tarvitsemme kaksi uutta hallia, ja tulevina vuosina neljä, kun vanhat happanevat käsiin”, Merra sanoo.

Ehkä suurin ongelma on Merran mukaan kuitenkin espoolainen identiteetti – tai pikemmin sen puute. Optimistit puhuivat muutama vuosi sitten 5 000 tai jopa 7 000 katsojan määristä Espoo Metro Areenaan. Espoolaiset eivät joukkueensa tueksi kuitenkaan löytäneet.

”Taustalla on kaupungin nopea kasvu”, Merra miettii.

”Itse olin liian optimistinen, että yksi uusi sukupolvi riittää, jotta Espoo muuttuu identiteetiltään oikeaksi omaksi kaupungiksi. No, nyt on jo seuraavakin polvi tullut, mutta... Ei Bluesia seurata!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat