Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leipäjonot pidentyneet alkuvuodesta Helsingissä – ”Yhä useampi joutuu turvautumaan ruoka-apuun”

Ruokakauppojen vapautuneet aukioloajat ovat vähentäneet ilmaisjakoon lahjoitettavan hävikkiruoan määrää

Kaupunki
 
Kim Kontio
Leipäjono kääntyi keskiviikkona Helsinginkadulta Kustaankadulle. Kuva on lukijan ottama.
Leipäjono kääntyi keskiviikkona Helsinginkadulta Kustaankadulle. Kuva on lukijan ottama. Kuva: Kim Kontio
Fakta

Ruoka-apua pääkaupunkiseudulla

 Helsingissä ruoka-apua järjestetään muun muassa Helsinginkatu 19:ssä Alppiharjussa ja Myllypurontie 1:ssä Myllypurossa.

 Hurstin jakelupäivät ovat keskiviikko ja perjantai. Myllypurossa ruokaa jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

 Vantaalla kauppojen hävikkiruokaa jaetaan muun muassa maanantaisin Rasinkatu 10:ssä Koivukylässä.

 Espoossa ruoanjakelua järjestetään tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin Terveyskuja 2:ssa Espoon keskuksessa.

Yhä useampi suomalainen on ruoka-avun antimien varassa. Leipäjonot ovat pidentyneet alkuvuodesta, ja tarjottava puolestaan vähentynyt kauppojen aukioloaikojen vapauduttua.

Kallion ja Alppiharjun rajalla Helsingissä toimivan Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ruokajakelun ovelta lähti keskiviikkona jono, joka parisataa metriä Helsinginkatua kuljettuaan kääntyi vasemmalle Kustaankadulle. Seuraavaksi olisi tullut vastaan Vaasankatu, mutta ihan sinne asti jononpää ei yltänyt.

”Joka jakokerta käy noin 3 200 ihmistä. Kävijämäärä on kasvanut 400–500:lla kolmen kuukauden aikana”, kertoo Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti.

”Se on hurja määrä ihmisiä.”

Viime vuonna Hurstin jonossa kävi kuukausittain keskimäärin 2 600 ihmistä.

Hursti kertoo, että jonossa näkyy jatkuvasti uusia kasvoja. Muiden muassa pätkätyöläisiä, joille ei olekaan enää tarjottu uutta työpätkää, ja vanhuksia, joiden eläke ei riitä enää kattamaan kaikkia kasvaneita kustannuksia.

Suomen nykyhallitus ei saa kiitoksia Hurstilta. Päätöksiä tehdään hänen mielestään isojen yhtiöiden etu edellä ja vastuuta pakoillaan.

”Ei kuunnella pientä ihmistä ollenkaan. Ei kysytä, mitä sulle kuuluu”, Hursti sanoo.

Hursti epäilee, että tungos leipäjonoissa lisääntyy entisestään, kun yhä useammalla ei ehkä ole yt-kierrosten ja leikkauspolitiikan myötä riittävästä rahaa kaikkien elämisen kustannusten hoitamiseen.

”Pysähdytään vasta sitten, kun jotain traagista tapahtuu. Sitten mietitään, että jotain olisikin pitänyt tehdä asialle”, Hursti toteaa.

Leipäjonon pidentyminen on pantu merkille alkuvuoden aikana myös Myllypurossa, jossa ruoka-avun järjestää Herttoniemen seurakunta. Ruokakassin kävi keskiviikkona hakemassa yli 900 ihmistä.

Myllypuron elintarvikejakelusta vastaava Sinikka Backman kertoo, että ruoka-apua on käynyt hakemassa alkuvuoden jakopäivinä parisataa ihmistä enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

”Hienoista kävijämäärien nousua on nähtävissä”, Backman sanoo. HS kertoi kasvaneista jonoista viime syksynä.

Keskiviikkona leipäjonoja pidensi entisestään se, että pääsiäispyhien vuoksi ruokakasseja täytetään suurimmilla jakelupaikoilla Helsinginkadulla ja Myllypurossa seuraavaksi vasta viikon päästä. Hursti ja Backman kuitenkin kertovat, että pyhäpäiviä merkittävämpi jononpidentäjä on loppukuu – silloin eläkkeet, tukirahat ja pienet palkat ovat monelta jo loppuneet.

Jos jonottajien määrä on kasvanut entisestään, ei kaupoilta ilmaisjakeluun tulevien ruokatarvikkeiden määrän kehitys ole samansuuntaista. Syynä tähän on Backmanin mukaan se, että ruokakaupat ovat lainmuutoksen myötä saaneet pitää oviaan auki yötä myöten vuodenvaihteesta lähtien.

”Lihatuotteiden määrä on vähentynyt 50 prosentilla”, Backman kertoo.

Ruoka riittää kuitenkin yhä kaikille avuntarvitsijoille, Backman ja Hursti vakuuttavat.

Suomessa on Suomen evakelis-luterilaisen kirkon mukaan jo lähes miljoona köyhää. Lukema pohjautuu EU:n kriteereihin, joiden mukaan köyhyyden määritelmässä tulee huomioida alle 60 prosenttia mediaanitulosta ansaitsevien lisäksi myös materiaalinen puute sekä kotitalouksien pitkään jatkunut työttömyys.

”Yhä useammat suomalaiset joutuvat vuosittain turvautumaan ulkopuoliseen ruoka-apuun. Valtiontalouden leikkaukset kohdistuvat hyvinkin kipeästi pienituloisiin, ja tukien varassa elävien suhteellinen elintaso heikkenee entisestään”, kertoo keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalveluista.

Kirkkopalvelut koordinoi EU-elintarviketuen jakelua evankelis-luterilaisiin seurakuntiin. Se sai viime vuoden lopulla jaettavakseen noin 300 000 kiloa elintarvikkeita.

Marras-joulukuun aikana seurakuntien yli 300:ssa jakelupisteessä jaettiin lähes 30 000 ruokakassia ja tarjottiin yli 3 000 ateriaa. Ruoka-avun piirissä oli kirkon mukaan yhteensä noin 56 000 ihmistä, joista suurin osa oli yksinhuoltajia, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia vanhuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat