Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Rakkaus ei pysäytä vanhenemista”

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Tuore perhe hymyilee yhteiskuvassa, joka on otettu ennen Andrén auto-onnettomuutta vuonna 1969.
Tuore perhe hymyilee yhteiskuvassa, joka on otettu ennen Andrén auto-onnettomuutta vuonna 1969. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomessa on noin 43 000 omaishoitajaa, jos katsotaan vain maksettuja tukia. Määrä kasvaa jopa miljoonaan ihmiseen, jos lasketaan kaikki omaistaan säännöllisesti auttavat.

Merkittävä osa hoivaajista ja hoivatuista on iäkkäitä. Pelkästään kuntien menoissa omaishoito säästää arviolta kaksi miljardia euroa vuodessa. Kun väestö ikääntyy, omaishoidon merkitys kasvaa.

Eniten omaishoitajan jaksamista helpottavat oma aika ja mahdollisuus joskus irtaantua auttamistilanteesta. Näin kertoo Ikäinstituutin tuore selvitys Läheisestä omaishoitajaksi. Siinä haastateltiin 23:a ihmistä, jotka huolehtivat iäkkäästä läheisestään mutta eivät ole virallisen omaishoidon tuen piirissä.

Vastanneista monen tilanne on sama kuin Lardot’n perheellä: päivästä toiseen saa jaksamaan juuri se toinen ihminen rinnalla. Toinen on ensin puoliso ja vasta sen jälkeen hoitaja tai hoidettava, iäkkäilläkin pareilla.

Otsikossa näkyvä lainaus on erään haastateltavan mielipide.

Tutkija Eija Kaskiharju Ikäinstituutista uskoo, että yhteiskunta voisi tehdä useita asioita paremmin tukeakseen etenkin ikääntyviä omaishoitajia perheineen.

”Ensinnäkin omaishoidon tuen ja siihen liittyvien palveluiden pitäisi olla subjektiivinen oikeus”, Kaskiharju sanoo. Omaishoitajaa ei saisi jättää yksin selviämään ja hankkimaan tietoa, vaan hänen tulisi saada palveluja joustavasti ja yksilöllisesti. Etenkin ikääntyneillä tilanne voi muuttua nopeasti.

Omaishoitajan terveyden ja hyvinvoinnin seurannasta on säädetty laissakin, mutta käytännössä se ei toteudu läheskään kaikissa kunnissa. Kaskiharju pitää tärkeänä tuen antamista myös järjestöille, jotka tuovat lisää sisältöä vapaa-aikaan.

”Kuljetuspalveluilla on suuri merkitys. Ne antavat vapautta ja omaa aikaa ikääntyneelle. Kukaan ei jaksa loputtomiin olla hoitaja 24 tuntia vuorokaudessa. Hoidettavan kohdalla nousevat esiin vuorohoidon järjestelyt. Pitäisi tarjota kuntoutusta ja toimintaa, ei pelkkää säilytyspaikkaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat