Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisten määrä kasvoi Helsingin seudulla – turistit loivat työpaikkoja

Viime vuonna työttömien määrä kasvoi kuitenkin työllisiä enemmän. Helsingin kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen iloitsee siitä, että edes joillakin aloilla menee hyvin.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Tarjoilija Agnes Urbanska palveli hongkongilaisseuruetta ravintola Konstan Möljässä Helsingissä tammikuun lopussa.
Tarjoilija Agnes Urbanska palveli hongkongilaisseuruetta ravintola Konstan Möljässä Helsingissä tammikuun lopussa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Helsingin seudun bruttokansantuote oli 73 miljardia euroa

 Työllisillä tarkoitetaan 15–74-vuotiaita Helsingin seudulla asuvia, jotka ovat olleet ansiotyössä tutkimusjakson aikana.

 Työpaikoilla tarkoitetaan niiden työllisten määrää, joiden työpaikka sijaitsee Helsingin seudulla.

 Helsingin seudun väkiluku oli ennakkotiedon mukaan 1 438 750 vuodenvaihteessa, joka on 26 prosenttia koko maan väestöstä.

 Alueen bruttokansantuote oli vuonna 2015 noin 73 miljardia euroa, joka on 36 prosenttia koko maan BKT:sta.

Lähde: Helsingin seudun toimialakatsaus 1/2016

Työllisten ja työpaikkojen määrät kasvoivat reippaasti viime vuoden lopulla Helsingin seudulla.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä työllisten määrä kasvoi reilut 1,5 prosenttia ja työpaikkojen jopa 2,5 prosenttia. Helsingin seudulla oli vuoden lopussa 715 300 työllistä ja 753 800 työpaikkaa.

Tiedot ilmenevät Helsingin seudun kauppakamarin teettämästä katsauksesta, jonka pohjana on tilastokeskuksen työvoimatutkimus.

Työllisten runsastuminen johtuu etenkin Helsingin seudun muuttovoitosta. Koko viime vuoden aikana seudun työikäinen väestö kasvoi noin 9 400 hengellä, mikä kuitenkin lisäsi työttömien määrää enemmän kuin työllisten.

Työikäisten lisäyksestä lähes kaksi kolmesta tilastoitiin työttömiksi ja vajaa kolmannes työllisiksi. Pieni osa lukeutui työvoiman ulkopuolella olevaan väestöön.

”Työllisyyden kasvun rinnalla työttömyyskin on lisääntynyt. Muuttovoitto kasvattaa yhtä aikaa sekä työllisyyttä että työttömyyttä”, sanoo johtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Pakarinen on sitä mieltä, että työllisten määrän kasvu on Helsingin seudulle varovaisen hyvä uutinen, vaikka työttömienkin määrä kasvaa.

”Mitä enemmän ihmisiä on töissä, sitä enemmän se tuo ostovoimaa ja positiivista näkymää alueelle. Asumisen kalleus on valitettavasti normaalin muuttoliikkeen tulppana.”

Helsingin seudun työllisen määrän kehitys eriytyi koko maan kehityksestä viime vuonna, sillä valtakunnallisesti työllisten määrä ei kääntynyt kasvuun vaan jopa pieneni hieman.

Helsingin seudun sisälläkin kehitys on epätasaista ja toimialojen välillä vallitsee juopa: palvelu-, matkailu- ja ravitsemusalat kasvavat, kaupan ja teollisuuden alat eivät. Tämä näkyy työpaikkojen määrän ohella palkkasumman ja liikevaihdon kasvussa.

Esimerkiksi liike-elämän palveluissa, kuten kiinteistö- ja tukitoimintapalveluissa, liikevaihto kasvoi neljä prosenttia puolessa vuodessa ja palkkasumma neljä prosenttia vuodessa. Toimialalla on 120 000 työpaikkaa.

”On mielenkiintoista, että myös matkailuala on pärjännyt todella hyvin – aasialaiset, etenkin kiinalaiset ovat täyttäneet venäläisten jättämää aukkoa”, Pakarinen sanoo.

Erityisen huonosti menee Helsingin seudun teollisuudella. Alan liikevaihto pieneni liki kymmenyksen vuoden aikana.

”Suomalaisyritykset ovat siirtäneet valmistustaan yhä enemmän Helsingin seudun ja Suomen rajojen ulkopuolelle. Kaupan ja teollisuuden liiketoiminnan kutistuminen puolestaan vähensi kuljetus- ja varastointialan kysyntää”, Pakarinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat