Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kokeili talvella pyöräteiden parempaa kunnossapitoa: hidasta ja kallista, mutta pyöräilijät tyytyväisiä

Tien harjaaminen on monin verroin hitaampaa kuin auraaminen ja liukkautta estävät osoittautuivat kalliiksi

Kaupunki
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Helsinki

Polkupyöräilijöiden ihastelemat hiekattomat pyörätiet ovat osoittautuneet kalliiksi ja vaivalloisiksi ylläpitää.

Helsingin kaupunki kokeili liukkautta estäviä aineita muutamille pyöräteille viime talven aikana. Kokeilu sai paljon kiitosta pyöräilijöiden keskuudessa, sillä tiet pysyivät sulina eikä pinnalle kertynyt hiekoitussepeliä.

Kaikkien pyöräteiden pitäminen sulana yli talven tulisi kalliiksi Helsingin kaupungille, kertoo yksikön päällikkö Ville Alatyppö Helsingin Starasta.

Hintaa nostavat aineet ja tekniikka. Katu pitää harjata ennen liukkaudenestoainetta, ja se on hidasta työtä. Harjausauto kulkee noin 5 kilometrin tuntivauhtia kun taas aurausauto posottelee menemään 25-30 kilometriä tunnissa.

Viime talvena kaupunki päätyi lopulta suolaamaan pyöräteitä harjauksen jälkeen, sillä liukkautta estävät aineet loppuivat. ”Ne olivat maitolitran hinnoissa, suolaaminen maksaa 20 kertaa vähemmän”, Alatyppö kuvailee.

Kokeilua jatketaan mahdollisesti jossain muodossa myös ensi talvena. Kaikkien pyöräteiden käsittelyyn liukkautta estävillä aineille ei kuitenkaan ryhdytä, kertoo Alatyppö. ”Pyöräteiden suolaaminen voisi olla se ratkaisu.”

Suolaamista kannattaa myös Tapio Keihänen Helsingin polkupyöräilijöiden hallituksesta.

”Oli juhlaa ajaa koko talvi ja nyt on ollut kiva ajaa kun ei ole sitä sepeliä teillä, sehän muuttuu todella liukkaaksi asfaltilla”, Keihänen sanoo.

Hänen mukaansa pyöräteillä voisi kokeilla myös pelkkää harjaamista. ”Useimmilla talvella pyöräilevillä on kuitenkin nastarenkaat tai vastaavat. Jos pyöräilijöillä olisi erilliset tiet, minne jalankulkijat eivät eksy, voitaisiin tällainen toteuttaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat