Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vuotta rakenteilla ollut skeittiparkki valmistuu pian Helsinkiin – mutta kohta se jo puretaan

Suvilahden parkki on ollut betonirakentamisen ammattikoulu ja vastuunoton korkeakoulu. Tulevaisuus päättyy, kun Kalasatama kasvaa parkin päälle.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Samu Karvonen
Suvilahden skeittiparkilla rakennetaan taas, vaikka rahaa betoniin ei vielä ole. Tällä kertaa sitä haetaan joukkorahoituskampanjalla.
Suvilahden skeittiparkilla rakennetaan taas, vaikka rahaa betoniin ei vielä ole. Tällä kertaa sitä haetaan joukkorahoituskampanjalla. Kuva: Samu Karvonen

Helsingin Suvilahden ainutlaatuinen, betoninen skeittiparkki on viimeistä nurkkaa vaille valmis. Parkkia on rakennettu noin viisi vuotta, ja nyt porukkaan ovat lupautuneet myös ensimmäiset naiset.

”Tytöt ovat viime vuosina uskaltautuneet lautoineen ulos kaapista, ja muutama on ilmaissut mielenkiintoa myös rakentamista kohtaan”, kertoo Helsingin rullalautailijoiden puheenjohtaja Samu Karvonen.

Jotta parkki tulisi valmiiksi, porukka kerää nyt joukkorahoitusta mesenaatti.fi:n välityksellä. Ja kun valmista tulee, näköpiirissä kummittelee jo lähtö.

”Katsotaan, miten tulevaisuudessa käy. Itkien taistellaan vastaan, jos se päivä tulee.”

Se päivä on päivä, jolloin Kalasataman kaupunginosa kasvaa omin käsin betonista rakennetun skeittiparkin päälle. Karvonen ei tarkkaan muista, mitä Helsingin kaupungin kanssa tehtyyn sopimukseen on kirjattu.

Vuonna 2011 alkaneen rakentamisen aikana Suvilahden parkki on ollut tekijöilleen betonin työstämisen ammattikoulu ja vastuunoton korkeakoulu.

Pari vuotta aloittamisen jälkeen tuli murrosvaihe ja sukupolvi vaihtui. Sponsoriraha alkoi huveta, hanketta vahvasti tukenut design-pääkaupunkivuosi oli ohi ja skeitti-into rakentamisintoa suurempi.

”Ne, jotka oli alusta asti tekemässä tätä, perustivat yrityksen ja lähtivät tekemään betoniparkkeja ympäri Suomen. Vanhempi porukka jatkoi oikeisiin töihin ja odotettiin, että nuorempi ottaisi ohjat käsiin”, Karvonen sanoo.

Projektin alkaessa Karvonen kuului itse niihin, jotka mieluummin skeittasivat kuin rakensivat.

”Ensimmäisenä kesänä katselin sivusta ja kävin skeittaamassa. Mutta mitä enemmän siellä vietti aikaa, sitä enemmän halusi olla mukana”, Karvonen muistelee. Into heräsi sitä mukaa kuin nuoren skeittaajan päässä virisi ideoita siitä, millainen keskeneräisestä parkista pitäisi tulla.

”Ei sinne voi mennä sanomaan, ellei mene myös tekemään.”

Hiljaisimpinakin vuosina parkkia rakennettiin, ja vaikka väki vaihtui, innokkaimpien porukka on pysynyt muutamassa kymmenessä hengessä.

”Joka kesä tulee uusia naamoja, eikä kaikkia edelliskesän naamoja näy.”

Karvonen itse on nyt 29-vuotias ja rakenteluporukassa keski-ikäinen. Nuorimmat ovat parikymppisiä, mutta sitä nuoremmista vain harva innostuu talkootöihin.

”Joskus on joku saatu houkuteltua harjanvarteen”, Karvonen sanoo. Miksi hän itse jaksaa?

”Se paikka on semmoinen toinen oma koti, kun siihen on pannut niin paljon aikaa ja verta. Ei ole olemassa vastaavanlaista paikkaa, missä voisi samalla lailla hurjastella menemään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat