Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävintä Suomessa on, että se ei olekaan julma maa

Tuntuu, että Suomi on täynnä välinpitämättömyyttä, ilkeyttä, yksinäisyyttä ja tahallista julmuutta. Se ei ole koko totuus, kirjoittaa Maija Aalto.

Kaupunki
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Olen viime aikoina miettinyt hyvyyttä. Se kun on niin paljon monimutkaisempi ja kiinnostavampi ilmiö kuin joka paikasta silmille tunkeva viha ja kauna ja pahuus. Ja yllättävän yleistä.

Olen yrittänyt ymmärtää sitä varsinkin silloin, kun se ylittää kaikki vaatimukset, jotka sille asetamme. Kun ihminen toimii enemmän oikein kuin on kohtuullista pyytää.

Syyllinen tähän on hiljattain haastattelemani kirjailija Raisa Lardot, joka on hoitanut pian puoli vuosisataa auto-onnettomuudessa vammautunutta puolisoaan, toki yhteiskunnan tuella kuten kuuluukin. Silti: käsittämättömän pitkä aika ajatella aina ensin jotain toista kuin itseään.

Lardot väitti minulle, että mitään valintaa ei olekaan. On vain kohtalo.

Osin luulen tavoittavani sen, mistä hän puhuu. Kukaan ei tietenkään valitse onnettomuutta, joka melkein tappaa ja sitten runtelee puolison.

Vaikka vihkivaloissa puhuttaisiin mitä, harva tuskin myöskään päättää nostaa puolisoa sänkyyn ja takaisin useita kertoja päivässä 47 vuoden ajan. Ehkä sitä päättää vain yhdestä päivästä kerrallaan ja sitten taas seuraavasta, uudestaan ja uudestaan, kunnes siitä tulee elämän kokoinen päätös.

Vielä paremmin ymmärrän häntä, kun katson lapsiani.

Eihän niidenkään kohdalla ole valinnut rakastaa ja suojella, se vain tapahtuu.

Kyllä niiden edestä saattaa viimeisen suklaapalan syödä (jos ei jää kiinni), mutta niiden puolesta kuoleminen, hah, itsestäänselvyys. Pienissä asioissa voi olla itsekäs, suurissa valintaa ei ole.

Suomi on täynnä välinpitämättömyyttä, ilkeyttä, yksinäisyyttä, täysin tahallista julmuutta.

Samaan aikaan Suomi on täynnä Lardot’n kaltaisia ihmisiä. Tai siis, virallisesti omaishoitajia on muutama kymmenentuhatta. Läheistään jatkuvasti auttavia on miljoona.

Tässä puhutaan siis säännöllisestä käytännön avusta ja hoivasta, ei satunnaisista palveluksista. Miljoonaan mahtuu silti sekä vaativaa ja raskasta työtä että kevyttä apua, miljoona eri tavalla monimutkaista elämäntilannetta ja motiivia tukea toista.

Yksi asia on silti tutkimusten mukaan aika tyypillinen: auttajat ovat usein monella tavalla lähellä autettaviaan. Moni on itsekin iäkäs tai sairas tai köyhä.

Miten me siis voimme yhteiskuntana niin pahoin kuin nykyisin voimme, maassa, jossa on vähintään miljoona tällaista ihmistä?

Mietin, että ehkä me rajaamme entistä tarkemmin, kuka kelpaa lähimmäiseksi. Perhe kyllä, ehkä jokunen ystäväkin, mutta loput ovat epämääräisiä tuttavuuksia, mitä lie Facebook-kavereita, niitä toisia ja samantekeviä.

Mutta ei se ihan niinkään ole. Entistä useampi antaa aikaansa vapaaehtoistyössä tai lahjoittaa rahaa vieraammallekin. Me olemme anteliaampia kuin kuvittelisi emmekä edes pidä siitä meteliä.

Ehkä rakkaus on välttämättömyys tai jopa kohtalo joskus.

Vielä suurempi ihme se on, koska se on myös valinta.

Tällaisinakin aikoina se on myös valinta, jonka meistä monet tekevät jatkuvasti uudelleen. Ainakin miljoona meistä, joka päivä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat