Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa korvasi päiväkodeissa avustajat taidekasvattajilla – tältä näyttää kuusivuotiaiden elokuva

Vantaa päättää ensi viikolla, saako kymmenessä päiväkodissa kokeiltu taidekasvatusmalli jatkoa tai laajeneeko se muuallekin. Tutkimustulokset ovat lupaavia. Koivukylän lapset saavat tehdä elokuvia taidepedagogin kanssa.

Kaupunki
 
Näin syntyy kuusivuotiaiden elokuva – Vantaa korvasi avustajan taidekasvattajalla
Näin syntyy kuusivuotiaiden elokuva – Vantaa korvasi avustajan taidekasvattajalla
Vantaa päättää ensi viikolla, jatkaako se kokeilua, jossa tehostettua tukea tarvitseville lapsille palkataan avustajan sijaan taidekasvattaja. Koivukyläläisessä Rautpihan päiväkodissa viskarit ja eskarit pääsevät tekemään omia elokuvia, tuoreimmassa pääosissa Minecraftin Steve, prinsessa Elsa ja elefantti. Taideterapeutti Roni Mäkinen teki lavasteita elokuvaan Sami Vesterisen, Jimi Nybomin ja Turpal Umaevin kanssa. Toimittaja: Maija Aalto. Kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas
Fakta

Myös Helsinki palkkaa taiteilijoita

 Helsinki etsii tänään päättyvässä haussa 5–7 eri alojen taiteilijaa päiväkoteihin.

 Malli on erilainen kuin Vantaalla: Snadien artsumpi Stadi -hankkeen taiteilijat otetaan töihin puoleksi vuodeksi heinäkuusta alkaen. He kiertävät tänä aikana 2–3 päiväkodissa tai leikkipuistossa. Taiteilijan tehtävänä on yhdessä lasten ja henkilökunnan kanssa toteuttaa esimerkiksi taidetapahtuma, -teos tai -työpaja.

 Paikan saajan pitää olla kaupungin palkkatukeen oikeutettu työtön.

Koivukylä. Mitä käy, kun Minecraft-pelin Steve, Frozen-elokuvan prinsessa Elsa ja elefantti kohtaavat?

Taistelu, mutta ennen sitä tämä: kolme poikaa maalaa pahville toista Minecraft-hahmoa, pelottavaa Endermania.

”Enderman on tehty obsidiaanista”, tietää 6-vuotias Turpal Umaev.

Maalaajat ovat koivukyläläisen Rautpihan päiväkodin isojen ryhmästä, jossa takavuosina joku lapsista olisi saanut avustajan. Nyt tilalla on taidepedagogi Roni Mäkinen, jonka draamatyöpajoissa tehdään elokuvia.

Vantaa on palkannut taidekasvattajia avustajien sijaan pian kaksi vuotta.

Huhtikuun alussa varhaiskasvatuksen johtoryhmä päättää, jatketaanko kokeilua kymmenessä päiväkodissa tai laajeneeko malli muuallekin.

Tutkimustulokset ovat lupaavia: taidekasvatus todella tukee lapsia, jotka tarvitsevat tavallista enemmän aikuisen ohjausta. Tai koko ryhmää kuten täällä.

Rautpihan elokuvatuotannot lähtevät lasten ideoista ja sankareista. He tekevät itse käsikirjoituksen, apuna käytetään sadutusta ja kuvia.

He myös kasaavat lavasteet, kuvaavat elokuvan tabletilla ja valitsevat musiikin. Aikuisillekin määrätään roolit.

”Jostain syystä minusta tulee usein rosvo, kun työparistani lastentarhanopettaja Sauli Grönthalista he tekevät kuninkaan”, Mäkinen kuvailee.

Aikuinen ehdottaa, rohkaisee ja leikkaa lopullisen teoksen. Hänellä saattaa olla myös joitakin ajatuksia, kuka ehkä tarvitsisi draamaa jonkin tietyn asian käsittelyyn, vaikka siihen, että kurahousujen pukeminen ei suju ilman kiukkua.

Liikkeelle ei silti lähdetä lapsen heikkouksista, päinvastoin.

”Lapset saavat kokeilla, missä juuri he ovat hyviä ja vahvoja”, Mäkinen sanoo.

Päiväkoteihin palkatut osaaikaiset taidekasvattajat ovat esimerkiksi kuvataiteen, musiikin tai sirkuksen osaaja. Kokeilu on varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalvelujen yhteinen.

Taidepedagogin kuusituntiseen päivään voi kuulua vaikka puolentoista tunnin työpaja. Lopun aikaa hän on ryhmän neljäs aikuinen, jolla on taideosaamisen lisäksi pedagogisia opintoja.

”Lasten arjessa oleminen on ykkösjuttu. Saan olla se aikuinen, jolla on aikaa leikkiä ja ohjata leikkiä”, sanoo Mäkinen.

Mäkinen pitää mallia hyvänä, joskin hän mieluiten olisi päiväkodissa täysiä työpäiviä. Niin ehtisi tavata lasten perheetkin.

Leif Rosas
Sami Vesterinen (vas.) kertoo taidepedagogi Roni Mäkiselle, että Minecraftin pahiksiin tepsii ainakin kristallimiekka. Jimi Nybom auttaa tällä kertaa maalaustöissä. Yhdessä edel lisessä elokuvassa hän oli pääroolissa poliisina.
Sami Vesterinen (vas.) kertoo taidepedagogi Roni Mäkiselle, että Minecraftin pahiksiin tepsii ainakin kristallimiekka. Jimi Nybom auttaa tällä kertaa maalaustöissä. Yhdessä edel lisessä elokuvassa hän oli pääroolissa poliisina.

Vantaan kokeilua on tutkittu myös tieteellisesti Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja ammattikorkeakoulu Laurean voimin. Alustavat tulokset ovat lupaavia.

Syksyllä arvioitiin, että 37 tuetusta lapsesta suurin osa sai taidepedagogiikasta apua ainakin jossain tilanteissa ja kausittain.

Lasten kehityksessä huomattiin lyhyessä ajassa positiivisia muutoksia. Jonkun keskittymiskyky parani, toinen sai rohkeutta, kolmas oppi ilmaisemaan tunteitaan.

Vain kolmen lapsen kohdalla tutkijat päättelivät, että taidekasvatus ei lapselle riittänyt vaan hän olisi tarvinnut henkilökohtaisempaa ohjausta.

”Tähän pieneen joukkoon kuuluvat ovat lapsia, jotka tarvitsevat monialaista tukea ja käyttäytyvät haastavasti, esimerkiksi aggressiivisesti. Kehitys tapahtuu pienin askelin. Jokin nyt tekemämme muutos oppimisympäristössä näkyy ehkä vasta, kun he ovat lähes aikuisia”, sanoo varhaiskasvatuksen asiantuntija Katjamaria Halme.

Aurinkoiset ovat saaneet Endermaninsa valmiiksi ja miettivät aseistusta.

”Pitää olla ainakin timanttimiekka”, kertoo Sami Vesterinen, 5.

Näin päätetään. Tarina saattaa edetä Steven ja Endermanin taistelusta niin, että prinsessa jäädyttää ensin taistelijat ja sitten norsun suihkuttama vesi sulattaa nämä jälleen. Mahdollisesti.

”Työpaja on paikka, jossa lapsilla on rentoa ja hauskaa ja he saavat vapaasti olla sitä mitä ovat”, määrittelee taidekasvattaja Mäkinen.

Siksi improvisoinnillekin pitää jäädä tilaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat