Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin lentokenttä ei pelastu – kaupunginvaltuusto päätti, ettei kuntalaisaloite aiheuta toimenpiteitä

Helsingin kaupunginvaltuustosta 55 äänesti kenttää vastaan ja 29 sen säilyttämisen puolesta.

Kaupunki
 
Laura Oja
Malmin lentokentän lentoasemarakennus pienkoneesta valokuvattuna.
Malmin lentokentän lentoasemarakennus pienkoneesta valokuvattuna. Kuva: Laura Oja
Fakta

Helsinkiin halutaan asuntoja

 Helsinki on laatimassa yleiskaavaa, jonka suurimpia haasteita on löytää lisää paikkoja asuntorakentamiselle.

 Yksi suunnitteilla oleva asuinrakennuskohde on Malmin lentokenttä. Alueelle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle. Kaupunki omistaa jo Malmin kentän kiinteistöt.

 Hankkeen vastustajat laativat kuntalaisaloitteen, jossa vaadittiin Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä.

 Aloitteen oli allekirjoittanut kaikkiaan 13 197 helsinkiläistä.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkoiltana, ettei kuntalaisaloite Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta aiheuta toimenpiteitä.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Björn Månsson ehdotti asian palauttamista uuteen valmisteluun, mutta valtuusto hylkäsi ehdotuksen äänin 55 – 29.

Äänestystä edeltäneessä keskustelussa käytettiin 89 puheenvuoroa. Keskustelussa ehdotettiin asian viemistä neuvoa-antavaan kansanäänestykseen, mutta tämäkin ehdotus hylättiin.

Aloitteen allekirjoitti kaikkiaan 13 197 helsinkiläistä, joten se oli toistaiseksi Suomen suurin nykymuotoinen kuntalaisaloite.

Kuntalain mukaan aloite, jonka on allekirjoittanut yli kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, on otettava valtuustossa käsittelyyn kuuden kuukauden sisällä asian vireilletulosta.

Aloitteessa vaadittiin Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä siitäkin huolimatta, että valtio vetäytyy sieltä.

Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, ettei aloite anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. 55 valtuutettua äänesti jaa ja 29 ei, joten aloite on nyt loppuunkäsitelty.

Malmin lentokentän kohtalo oli jo sinetöity valtion osalta. Valtio vetäytyy kentältä kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Asia päätettiin vuonna 2014, mutta Malmin lentoaseman ystävät ry kanteli päätöksestä oikeuskanslerille. Kantelun mukaan valtion kehysriihipäätös maaliskuulta 2014 olisi tehty ilman asiaankuuluvia tietoja ja valmisteltu virheellisin perustein.

Oikeuskansleri oli kuitenkin sitä mieltä, että valtion vetäytymispäätöstä ei ole tehty puutteellisin tai virheellisin tiedoin.

Helsinki suunnittelee Malmin lentokentän alueelle asuntoja noin 25 000 ihmiselle. Yleiskaavaehdotus, johon Malmin rakentaminen sisältyy, meni läpi kaupunkisuunnittelulautakunnassa viime marraskuussa.

”Vaikea kuvitella, että asuinrakentamista estää enää mikään”, kommentoi Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager HS:lle tuolloin.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n mielestä Malmin lentoaseman tulevaisuus pitäisi panna uudestaan poliittiseen puntarointiin muun muassa siitä syystä, että se on päässyt Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon. Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankki julkistivat valinnat toissa viikolla Venetsiassa.

Puolustajien mukaan kenttää ei pitäisi muuttaa asuinalueeksi siitäkään syystä, että se on arkkitehtonisesti ja luontoympäristöllisesti arvokas. Myös Museovirasto on ilmoittanut vastustavansa Malmin rakentamista.

Yleisöä Malmin lentokentän vihkiäisissä vuonna 1938.
Yleisöä Malmin lentokentän vihkiäisissä vuonna 1938.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat