Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katupöly tappaa, mutta voisiko hiekoituksen oikeasti lopettaa? Kysyimme kaupungilta ja THL:ltä

Millä katupölyn haitat saisi kuriin? Tässä jutussa ehdotetaan hiekoituksen lopettamista, hengityssuojaimen käyttöä ja autojen siirtoa lakaisukoneiden tieltä.

Kaupunki
 
Mikä on karmeinta katupölyssä? Kaupunkilaiset kertovat
Mikä on karmeinta katupölyssä? Kaupunkilaiset kertovat
Helsingin kaduilta bongatut Ihmiset kertovat suhteestaan katupölyyn. Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka ja leikkaus: Boris Stefanov
Fakta

Näin suojaudut katupölyltä

 Vältä liikkumista ongelma-alueilla kuivalla säällä pahimpaan pölyaikaan. Vilkkaimmin liikennöidyt kadut pölyävät eniten.

 Vältä ikkunatuuletusta.

 Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin tai ilmanvaihtokoneisiin niin kotona, työpaikalla kuin autossakin.

 Kokeile hengityssuojaimen käyttöä. Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa, keuhkoahtaumaa tai kroonisia sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ei kuitenkaan kannata käyttää hengityssuojainta.

 Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten ihmisten olisi hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukana ulkona liikuttaessa.

Lähde: Hengitysliitto

Nyt on käsillä jokakeväinen piina, kaikista pahin katupölykausi, kun lumet ovat sulaneet mutta talven hiekoitushiekat pölisevät vielä kaduilla.

Katupöly haittaa etenkin astmaa sairastavia ja sydänvioista kärsiviä. Tyypillisiä katupölyn aiheuttamia ärsytysoireita ovat silmien kutina sekä kirvely, nuha ja yskä.

Sisätautien erikoislääkäri Kalevi Laitinen ehdotti keskiviikkona HS:n mielipidepalstalla, että kaupungit voisivat lopettaa hiekoittamisen kokonaan. Laitisen mukaan kansalaisten tulisi itse pitää huolta, että pysyvät talvella pystyssä. Keinoiksi hän ehdottaa nastakenkiä ja liukuesteitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Timo Lanki ei pidä Laitisen ehdotusta äkkiseltään kannatettavana.

”Liukastumistapaturmat ovat kovin yleisiä Suomessa. En olisi ollenkaan varma siitä, että ihmiset alkaisivat käyttää liukuesteitä, vaikka hiekoittaminen lopetettaisiinkin. Suurin osa ei ala automaattisesti suojautumaan”, Lanki toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2014 tietojen mukaan suomalaisille sattuu vuosittain lähes 390 000 kaatumista ja liukastumista, joista lähes puolet johtaa sairaala- tai lääkärinhoitoon. Liukastumiset aiheuttavat vuosittain jopa 26–28 miljoonan euron sairaalahoitokustannukset.

Liikenneturvan vuonna 2014 TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan noin puolet liukastumisista tapahtuu katu- tai tiealueella. Joka kolmas liukastumisista tapahtuu omalla pihalla.

Suurin osa katupölystä syntyy ajoneuvoliikenteen keskellä. Siksi tehokkaampi ratkaisu katupölyongelmaan olisikin Langin mukaan vähentää nastarenkaiden käyttöä, sillä juuri ne aiheuttavat tien päällysteen kulumista ja synnyttävät katupölyä.

Vaikeimpia kohteita katupölyn kannalta ovat huonosti tuulettuvat katukuilut, joissa nastarenkaiden tuottama pöly jää heikentämään ilmanlaatua pitkäksi aikaa.

Suuri osa katu katupölystä on hengitettäviä hiukkasia, joiden halkaisija on alle 10 mikrometriä. Niitä muodostuu tienpinnan, hiekoitusmateriaalien, renkaiden ja jarrujen kulumisesta.

Lisäksi katupölyssä on pienhiukkasia, joiden halkaisija on alle 2,5 mikrometriä. Pienhiukkaset ovat pääasiassa peräisin pakokaasuista, puunpoltosta ja kaukokulkeumasta Suomen rajojen ulkopuolelta.

Hengitysilman pienhiukkaset tappavat vuosittain noin 2 000 suomalaista. Lanki pitää kuolleiden määrää suurena ja huomauttaa, ettei siihen ole edes laskettu karkeiden hengittävien hiukkasten aiheuttamia kuolemia. Katupölyn aiheuttamista kuolemista ei ole tarkkoja tilastoja.

”Joka tapauksessa tiedetään, että lyhytaikainenkin katupölylle altistuminen lisää sydän- ja hengityselinsairauksista kärsivien sairaalakäyntejä ja kuolleisuutta. Esimerkiksi päivinä, jolloin katupölypitoisuus on erityisen korkea, todetaan tavanomaista enemmän sydäninfarkteja ja vakavia astmakohtauksia.”

Hengityssuojaimet ovat suomalaisten jalankulkijoiden keskuudessa kohtuullisen harvinainen näky. Langin mukaan hengityssuojaimen käyttöä kannattaa kokeilla, jos saa paljon oireita kevätaikaan, jolloin katupölypitoisuudet ovat korkeat.

”Suojaimen käyttö soveltuu perusterveille alle 65-vuotiaille. Kaikille suojain ei kuitenkaan sovi, sillä se aiheuttaa hengitysvastusta ja tekee siten hengittämisestä raskaampaa, jolloin suojain itsessään voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin katupöly”, Lanki sanoo.

Esimerkiksi keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa, keuhkoahtaumaa tai kroonisia sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ei kannata käyttää hengityssuojainta.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto aloitti tällä viikolla jokavuotisen taistelunsa hiekkaa ja katupölyä vastaan, kun katujen pesu-urakka käynnistyi esikaupunkialueilla.

Viraston toimistopäällikkö Pekka Isoniemi komppaa Laitisen ja Lankin näkemyksiä katupölyn terveyshaitoista.

”Totta on, että katupöly on terveysriski. Siitä aiheutuu haittaa terveydelle, kuten myös kaikista muista ilmansaasteista. Pyrimme vähentämään tätä katujen kastelulla, jolla katupölyä sidotaan katujen pintaan pölyjaksoina varsinkin näin keväällä. Se on havaittu kaikista tehokkaimmaksi tavaksi toimia, kun pölyä on paljon katujen pinnoilla”, Isoniemi sanoo.

Mutta miksi katujen talvikunnossapidossa käytetään juuri hiekoitussepeliä, joka pöllyää keväällä pahiten? Suurin syy ovat kustannuskysymykset.

”Viime talvena kokeilimme vaihtoehtoisia tapoja. Meillä oli käytössä pariakin liukkaudenestoainetta, esimerkiksi Baanalla. Molemmat niistä ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin hiekoitus ja suolaus. Kustannukset nousevat jopa kymmenkertaisiksi. Koska rahaa ei ole tulossa lisää, mahdollisuutemme muuttaa toimintatapoja ja käyttää kalliimpia aineita ovat vähäiset”, Isoniemi kertoo.

Ajoteillä jonkin verran käytetty suolaus ei sovellu kävelyteille, koska katupuut kärsivät sen käytöstä. Keskustan ydinalueiden vilkkailla jalankulkualueilla käytetyt sulanapitojärjestelmätkään eivät käy ratkaisuksi koko kaupunkiin korkeiden kustannusten vuoksi.

”Tämä on hyvin monesta tekijästä koostuva vyyhti, jossa mikään ratkaisuista ei tunnu olevan kovin hyvä. Ideaalimaailmassa ihmiset todella käyttäisivätkin nastakenkiä kaikissa tilanteissa, mutta sitä on käytännössä hyvin hankalaa toteuttaa. En usko, että sellaista pystyttäisiin todella reaalielämässä toteuttamaan.”

Isoniemen mukaan paras lopputulos saataisiin eri tekijöiden yhteistyöllä. Esimerkiksi kenkäkaupat voisivat osallistua talvisin entistä vahvemmin ihmisten informoimiseen ja pitävien kenkien tarjoamiseen.

”Mielestäni kenkäliikkeillä pitäisi olla ohjetaulukoita, joissa osoitettaisiin eri värein, mitkä kengät ovat pitäviä talviolosuhteissa – vähän samalla idealla kuin vaikkapa astianpesukoneita myydään. Tämä kuuluisi hyvään kulttuuriin ja valistukseen. Toivoisin, että liukuesteitä käytettäisiin huomattavasti enemmän”, Isoniemi sanoo.

Liikenneturvan vuonna 2014 TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 12 prosenttia suomalaisista ei varaudu liukkaisiin keleihin mitenkään. Kolme kymmenestä käyttää edes joskus kengissään liukuesteitä.

Myös autoilijat voivat vaikuttaa omilla toimillaan katusiivousurakan vauhdittamiseen. Kun autot siirrettäisiin mahdollisimman pian teiltä putsaustöiden tieltä, saataisiin myös kadut mahdollisimman nopeasti puhtaiksi.

Puhdistussuunnitelmat-verkkosivuilta jokainen voi katsoa kartalta, milloin mitkäkin kadut aiotaan puhdistaa. Sivuston kautta on myös mahdollista tilata puhelimeen maksuton viesti, joka ilmoittaa edeltävänä iltana, että autoa tulisi siirtää putsaustöiden tieltä”, Isoniemi sanoo.

Isoniemi kehottaa myös kiinteistönomistajia ja taloyhtiöitä lakaisemaan hiekat ajoradan puolelle esimeriksi edellisenä päivänä, kun kaupungin puhdistuskalusto liikkuu alueella.

Kalle Koponen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat