Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin opetuslautakunta esittää digitalisaatio-ohjelmaa – lopullinen päätös tulee kaupunginhallitukselta

Oppilaille ostettavien kannettavien ja opettajien koulutuksen lisäksi päätetään myös esimerkiksi laajan tietojärjestelmän rakentamista koulujen käyttöön

Kaupunki
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Aurinkolahden peruskoulussa testattiin koulurobotti Zoraa maaliskuun puolivälissä.
Aurinkolahden peruskoulussa testattiin koulurobotti Zoraa maaliskuun puolivälissä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsinkiläiskoulujen digitalisaatio-ohjelma. Kuulostaa etäiseltä, vaikka on itse asiassa hyvinkin konkreettinen: Saako jokainen koululainen käyttöönsä kannettavan tietokoneen? Tuleeko kouluille uusi yhteinen tietojärjestelmä, jonka analytiikan avulla opettaja voi seurata oppilaan etenemistä? Mitä tarkoittaa kouluton koulu?

Helsingin opetuslautakunta käsitteli torstaina ylimääräisessä kokouksessaan koulujen digitalisaatio-ohjelmaa vuoteen 2019. Lautakunta päätti esittää ohjelmaa kaupunginhallitukselle, joka päättää asiasta myöhemmin.

Ohjelman suuret asiat ovat tuhansien uusien kannettavien tietokoneiden hankinta sekä kaikkien koulujen yhteinen laaja tietojärjestelmä. Ohjelma maksaisi kaupungille noin 37 miljoonaa euroa.

Opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen kertoo, että osin kyse on jo meneillään olevasta muutoksesta.

Kymmenissä kouluissa kehitetään jo nyt uusia tapoja oppia tekniikan avulla. Esimerkiksi käy vaikka robotiikka, jota kokeillaan monissa kouluissa – tai jo pitkällä olevat valmistelut sähköisiä ylioppilaskirjoituksia varten.

Digitalisaatio-ohjelman tavoite on antaa kaikille oppilaille yhtä hyvät työkalut muutokseen ja koulutusta koko opettajakunnalle. Esimerkiksi monissa peruskouluissa langattomat verkot kattavat vain osan rakennuksesta.

”Koneet ja laitteet pitää saada kuntoon. Langattomat verkot toimivat jo lukioissa melko hyvin”, Pohjolainen kertoo.

Koulujen tulevaisuuden suurista linjoista Helsingissä on sovittu jo aiemmin.

Uusi ohjelma sisältää kuitenkin aiempaa tarkempia mittareita esimerkiksi siitä, kuinka paljon kannettavia tietokoneita kouluilla tulee olla suhteessa oppilaiden määrään ja miten suuressa roolissa tietotekniikka kussakin oppiaineessa on.

Kaikille Helsingin opettajille on tarkoitus järjestää lisää digikoulutusta, mutta koulutuksessa on eri tasoja. Osa käy läpi vain perustason, osasta tulee kehittäjiä ja opettajia myös kollegoilleen.

Kouluille rakennetaan myös uusi tietojärjestelmä, jonka on tarkoitus olla paitsi työskentely-ympäristö oppilaille myös korvata nykyisiä rekistereitä oppilaista ja henkilökunnasta.

”Oppilaan näkökulmasta siitä tulee paikka tehdä töitä ja paikka mihin työt tallentuvat. Opettajalle se on väline ohjata ja seurata oppimista”, Pohjolainen linjaa.

Uusi tietojärjestelmä mahdollistaa, että kouluissa voidaan kerätä ja hyödyntää nykyistä tarkempaa dataa siitä, miten oppiminen etenee ja missä tarvittaisiin enemmän tukea. Koulukin alkaa siis hyödyntää analytiikkaa.

Uusi järjestelmä ostetaan pala kerrallaan, joten sitä kehittämään voidaan ottaa myös pieniä start up -yrityksiä.

60 helsinkiläiskoulua on ilmoittautunut kokeilukouluiksi, joilla mietitään tarkemmin, mitä kaikkea uuden tekniikan avuilla voidaan tehdä.

Kouluissa esimerkiksi kehitetään itse sähköisiä oppimateriaaleja ja tapaa jakaa niitä muillekin, vaikka näitä toki ostetaan myös valmiina.

”Sehän ei käy niin, että otetaan olemassa olevia oppikirjoja ja muutetaan niitä sähköisiksi. Tarvitaan monenlaisia materiaaleja, esimerkiksi erilaisia tietopankkeja”, Pohjolainen sanoo.

Uuden opetussuunnitelman vahvistamista ilmiöistä esimerkiksi oppiaineiden rajoja kaatava ilmiöopetus hyötyy tästä.

Oppimisympäristöjä ollaan samalla pistämässä laajemminkin uusiksi: Helsingissä puhutaan jo paitsi pulpetittomista luokista, myös esimerkiksi kouluttomista kouluista.

Se tarkoittaa käytännössä tilannetta, jossa koko kaupunki mielletään oppimisen paikaksi. Siis esimerkiksi: ammatillisessa koulutuksessa tärkein opetuspaikka voikin olla työpaikka.

Jos digitalisaatio-ohjelma hyväksytään, muutos alkaa tänä vuonna esimerkiksi ensimmäisillä koulutuksilla ja langattoman verkon päivityksillä.

Seuraavan kolmen vuoden aikana tekniikkaa ja osaamista kehitetään rinnan, niin että vuonna 2019 oppilailla pitäisi jo olla tarpeeksi toimivia koneita käytössä ja muuallakin kuin kokeilukouluissa toimittaisiin uudella tavalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat