Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seniorit keksivät pyytää nuoria kahvilanpitäjiksi – nyt päivätansseissa kävijät saavat pullaa ja nuoret työkokemusta

Kinaporin palvelukeskuksessa kahvilaa pyörittävät nyt työkokeilussa olevat nuoret.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Mitä saisi olla? Emmi Kreander (vas.) ja Katariina Westman työskentelevät kahvila Aleksiksessa Kinaporin palvelukeskuksessa.
Mitä saisi olla? Emmi Kreander (vas.) ja Katariina Westman työskentelevät kahvila Aleksiksessa Kinaporin palvelukeskuksessa. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Alppiharju. Helsinkiin on alkuvuodesta avattu ikääntyneille uusi kahvila, jota pitävät nuoret.

Kyseessä on Kinaporin monipuoliseen palvelukeskukseen tammikuussa avattu kahvila Aleksis. Tiskin toisella puolella on työkokeilussa olevia nuoria eli kahvila pyörii samalla tavalla kuin Vuosaaressa parikymmentä vuotta toiminut Villa Ullas.

”Asiakkaat ovat aivan mahtavia. Mitä tarinoita! Hyvä, että tässä ehtii vähän kuunnella heitäkin. Ja nuorille tekee hyvää, että joutuu opettelemaan vähän teitittelemistäkin”, hehkuttaa Emmi Kreander, 18.

Viikon ruuhkaisimmat päivät ovat ehdottomasti ne, kun Kinaporissa järjestetään päivätansseja. Silloin lohileipiä ja voisilmäpullia himoitseva jono kiemurtelee ovelle asti.

Näin tavallisena torstaiaamuna asiakkaita tulee sisään suurempina ryhminä aina silloin, kun joku harrastus palvelukeskuksessa alkaa tai päättyy.

”Ollaan tykätty kovasti käydä täällä. Tullaan aina piipahtamaan kuntosalin jälkeen, että saadaan kalorit heti kerättyä takaisin”, sanovat esimerkiksi Eero ja Maija-Liisa Laeslehto.

Kinaporissa toimi pitkään kahvila osana talon muuta toimintaa. Talon väen ja vapaaehtoisten voimin pidetty kahvila jouduttiin kuitenkin sulkemaan viime vuoden lopulla. Se oli talon vakiokävijöille kova paikka.

Joku aktiivinen asukas piti kovasti Vuosaaren Ullaksesta ja teki siksi ehdotuksen: voitaisiinko saada samanlainen tänne?

Nuorten työhön ohjauksessa innostuttiin ideasta.

”Sukupolvien kohtaaminen on tässä se hieno juttu”, perustelee johtava työkuraattori Jani Huovinen.

Kahvilan pyörittäjät ovat 17–24-vuotiaita. Osa vasta miettii ammatinvalintaansa eikä ole aiemmin töissä ollutkaan. Kokeilu voidaan myöhemmin laskea osaksi ammatillisia opintoja. Osalla on jo ammatti opiskeltuna, mutta esimerkiksi työkokemuksesta pula.

Nuoria ohjaa työkokeilun ajan aina työnohjaaja, jonka kanssa suunnitellaan tarkkaan, mihin kokeilulla pyritään. Kokeilu voidaan sopia lyhimmillään kuukauden mittaiseksi, mutta käytännössä moni itse haluaa olla pisimmän mahdollisen ajan eli puoli vuotta.

Niin myös Emmi Kreander, jolla on ennestään kokemusta työstä suurkeittiössä.

”Tämä on todella hyvä startti työelämään, oppii kaikenlaista melkein huomaamatta. Täällä on myös todella rentoa ja mielettömän hienoja persoonia töissä”, hän sanoo.

Kahvila Aleksis toimii ainakin kaksi seuraavaa vuotta. Muutaman ensimmäisen viikon jälkeen kahvilanpitäjät toivovat, että järjestelystä tulisi pysyvä.

Kinaporin kahvila ei ole Helsingissä ainoa yritys yhdistää eri sukupolvia.

Kaupungissa on meneillään kaksikin kokeilua, jossa joukko nuoria muuttaa vanhusten naapureiksi ja maksaa osan vuokrastaan viettämällä aikaa naapureiden kanssa.

Palvelutalo Rudolfissa rinnakkain asutaan jo, siellä ideana on lievittää sekä vanhusten yksinäisyyttä että nuorten asunnottomuutta. Diakonissalaitoksen muistisairaille tarkoitetussa Sanervassa muuttajat ovat sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, jotka saavat asunnon hyväksi tekemästään työstä myös opintosuorituksia.

Jonne Heinonen / HS
Osa tuotteista leivotaan itse, osa tulee valmiina.
Osa tuotteista leivotaan itse, osa tulee valmiina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat