Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kampin Huslab-laboratoriossa käytettiin vahingossa likaisia neuloja, potilailla vähäinen hiv-tartuntavaara

Virhe tapahtui keskiviikkona, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti asiasta torstaina.

Kaupunki
 
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabissa torstaina asioineet asiakkaat pitivät tapausta ikävänä, mutta kertoivat luottavansa terveysalan ammattilaisten toimintaan. Toimittaja Hanna Kärppä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa.

Virhe tapahtui keskiviikkona kello 8.45–12.45 välisenä aikana, kun näytteenottaja käytti vahingossa edellisenä päivänä käytettyjä neuloja. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Torstai-iltana puoli yhdeksän aikaan kaikki paitsi yksi tartunnoille altistunut potilas oli tavoitettu.

Huslabin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että kaikki potilaat ovat aikuisia. He ottivat tiedon vastaan pääosin rauhallisesti.

”Joku on kimpaantunutkin”, Järvinen myöntää. Torstain aikana seitsemän likaiselle neulalle altistunutta oli jo käynyt infektiotautien poliklinikalla saamassa B-hepatiittirokotteen. Kahdella potilaalla rokote on jo ollut.

Perjantain aikana loput potilaat käyvät ilmoittautumassa verikoeseurantaan ja hakemassa rokotteen, mikäli sen tarvitsevat.

Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalon mukaan tartuntariski on pieni.

”Riski on erittäin vähäinen, koska veriteitse tarttuvia tauteja esiintyy Suomessa vähän, ja neulat olivat jo yli 12 tuntia vanhoja”, Aarnisalo sanoo HS:lle.

Taudit, joita likaisista neuloista on voinut tarttua, ovat HIV, HBV (B-hepatiitti) ja HCV (C-hepatiitti).

Aarnisalon mukaan virheen tehnyt työntekijä on hyvin kokenut, ja toimi virheen huomattuaan vastuullisesti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällainen virhe sattuu.

”Hänen kanssaan selvitämme, miten tällainen on voinut tapahtua. Olemme todella järkyttyneitä.”

Tapahtumasta on jo ilmoitettu Valviralle.

”Olemme äärimmäisen pahoillamme, että näin käsittämätön asia pääsi käymään”, Aarnisalo sanoo.

Asko Järvinen kertoo, että tapahtuma on vaatinut useamman virheen ketjun. Käytetyt neulat pitäisi hävittää aina välittömästi. Nyt laatikko oli ilmeisesti jäänyt tyhjentämättä.

”Neulat ovat olleet kookkaampaa tyyppiä, joka ei mahdu turvaboksiin. Niinpä niitä on laitettu toiseen laatikkoon. Se käytäntö on muutettu heti tänä aamuna, ettei tällaista enää sattuisi”, Järvinen sanoo.

Käytetyissä neuloissa oli Järvisen mukaan suojus, etteivät ne pistäisi. Jotenkin ne on kuitenkin otettu käyttöön.

Jos potilailta löydetään tartuntoja, Huslab tiedottaa asiasta. Verikoeseurannat otetaan nyt, kuukauden päästä, sekä kolmen ja kuuden kuukauden päästä. Lopullisesti tartuntatilanne selviää siis vasta puolen vuoden kuluttua.

Valviran esittelijäneuvos Helena Mönttinen sai tiedon tapahtuneesta torstaina ennen puolta päivää. Hänkään ei ole kuullut, että vastaavaa olisi sattunut aiemmin.

”Hus laati tarkan selvityksen tapahtumien kulusta ja siitä, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty”, Mönttinen kehuu.

”Nyt on tärkeintä, että prosessit katsotaan läpi. Seuraamme Huslabin omavalvontaa tiiviisti, ja katsomme myöhemmin, mihin valvontaviranomaisten toimenpiteisiin se antaa aihetta.”

Mönttinen ei halua vielä kommentoida sitä, onko esimerkiksi virheen tehneen näytteenottajan työpaikka vaarassa. Laboratorion yleisissä toimintatavoissa Mönttinen ei tämänhetkisten tietojen mukaan havainnut mitään poikkeavaa.

Rio Gandara / HS
Huslabin toimipiste Kampissa Helsingissä torstaina.
Huslabin toimipiste Kampissa Helsingissä torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat