Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolikkomaksu on poistumassa – pysäköinnin voi nyt maksaa tekstiviestillä Helsingissä

Helsingin katujen varsille asennetaan kevään aikana 400 uutta parkkilippuautomaattia, joihin maksun pystyy hoitamaan vain pankki- ja luottokortilla – tai kännykällä.

Kaupunki
 
Parkkimittarit eivät ota enää kolikoita tulevaisuudessa
Parkkimittarit eivät ota enää kolikoita tulevaisuudessa
Helsingin kaupunki valmistelee pysäköintimittareidensa uusimista. Tulevaisuudessa lippuautomaattiin maksetaan kolikoiden asemesta lähinnä maksukorteilla. Video toukokuulta 2015. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Kadunvarsipysäköinnin on pystynyt maksamaan Helsingissä tekstiviestillä alkuvuodesta lähtien. Samaan aikaan kolikkomaksamisen mahdollisuus parkkilippuautomaatilla siirtyy asteittain menneisyyteen, kun sadat automaatit vaihdetaan uusiin kevään aikana.

Kännykällä on voinut hoitaa parkkimaksun aiemminkin Helsingissä, mutta järjestelmää on pidetty tahmeana.

”Nykyiseen mobiilimaksamiseen on toivottu parannukseksi sitä, ettei tarvitsisi rekisteröityä. Nyt pelkkä tekstiviestin lähettäminen riittää”, kertoo projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Tekstiviestimaksu on ainakin alkuun vain vuoden kokeilu, joka on alkanut Uskin mukaan lupaavasti. Järjestelmän on toimittanut EasyPark-yritys.

”Kahden ensimmäisen kuukauden aikana palvelua on käytetty jo yli 10 000 kertaa”, sanoo EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson.

Uski uskoo, että palvelun suosio tulee vielä kasvamaan, kun sen tunnettuus lisääntyy.

Kadunvarsipysäköinti maksaa Helsingissä vyöhykkeestä riippuen 1–4 euroa tunnilta. Tekstiviestillä maksaessa hinnan päälle tulee 35 sentin palvelumaksu, jolla katetaan muun muassa teleoperaattorien kustannukset ja järjestelmän ylläpito.

Tekstiviestimaksaminen ei ole Uskin mukaan kytköksissä siihen, minkälainen parkkilippuautomaatti kadulta sattuu löytymään. Pysäköijän tulee vain lähettää tietyt tiedot, kuten rekisteritunnus ja pysäköintiaika, tekstiviestitse numeroon 16234.

Tarkemmat ohjeet löytyvät lippuautomaattien kylkeen liimatuista tarroista.

Helsingissä on lähes 600 pysäköintilippuautomaattia, joista suurin osa on hankittu 1990-luvulla. Nämä laitteet ovat Uskin mukaan auttamatta käyttöikänsä päässä, mikä näkyy jatkuvina kolikkotukoksina ja muina ongelmina.

Tämän vuoksi yleisten töiden lautakunta päätti viime keväänä uusia kaikki parkkimittarit. Uudet laitteet eivät ota vastaan kolikoita tai seteleitä, joten maksun pystyy hoitamaan vain pankki- tai luottokortilla – tai kännykällä.

Uudistusprojekti maksaa yli kolme miljoonaa euroa, ja ensimmäiset 60 automaattia on jo käytössä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kaikki noin 600 pääkaupungin pysäköintilippuautomaattia oli määrä saada vaihdetuksi jo tämän vuoden alussa, mutta aikataulu on venynyt.

”Pysäköinnin maksaminen ei varmasti ole kenenkään ihmisen päivän kohokohta, joten haluamme, että kaikki toimii mahdollisimman jouhevasti ja loogisesti”, Uski sanoo.

Epäkuntoon menneet automaatit pitäisi jatkossa myös pystyä korjaamaan aiempaa ripeämmin.

”Laite lähettää automaattisesti hälytyksen, jos se on rikki. Aiemmin päästiin korjaamaan vasta sitten, kun joku teki havainnon siitä, että laite on rikki.”

Rakennusvirasto ei ole lyönyt vielä lukkoon asennusaikatauluja kullekin alueelle, mutta uusia parkkiautomaatteja pyritään levittämään kevään mittaan tasapuolisesti eri puolille Helsinkiä. Ensimmäiseksi vaihdetaan toki kaikista vanhimmat ja kovimmissa käytössä olevat laitteet.

Lippuautomaattien käyttöaste vaihtelee rajusti sijainnista riippuen. Kun keskeisellä paikalla ydinkeskustassa sijaitseva laite voi Uskin mukaan kerätä vuodessa 100 000 euron pysäköintimaksut, saattaa syrjäisen paikan laite yltää vain muutamaan sataan euroon.

Rakennusvirasto ei ole tehnyt vielä päätöksiä siitä, milloin loput eli noin 200 automaattia vaihdetaan uusiin. Siihen saakka siis noin joka kolmannella lippuautomaatilla voi maksaa kolikoilla vielä senkin jälkeen, kun 400 uutta laitetta on jo käytössä.

Tommi Lempinen
Helsingin kaupungin parkkilippuautomaatteja löytyy katujen varsilta ja muilta julkisilta paikoilta.
Helsingin kaupungin parkkilippuautomaatteja löytyy katujen varsilta ja muilta julkisilta paikoilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat