Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV tapasi likaisia neuloja käyttäneen Huslabin asiakkaita – ”Onhan se nyt aika kuumottavaa”

Kaupunki
 
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabissa torstaina asioineet asiakkaat pitivät tapausta ikävänä, mutta kertoivat luottavansa terveysalan ammattilaisten toimintaan. Toimittaja Hanna Kärppä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Kampin Huslabiin torstai-iltapäivänä näytteenottoon saapunut Brita Mulander suhtautui rauhallisesti uutiseen, jonka mukaan laboratoriossa oli keskiviikkona otettu verinäytteitä likaisilla neuloilla. Virhe aiheutti parillekymmenelle asiakkaalle lievän riskin muun muassa hiv-tartuntaan.

”Mä en tiedä, se ihan riippuu, kuinka likaisia ne neulat ovat. Mutta eihän se turvalliselta tunnu. Ei tämä kuitenkaan aiheuta pelkoa, luotan siihen, että asiat hoituvat”, Mulander toteaa.

Mulander ei ollut kuullut uutista ennen saapumistaan laboratorioon. Hän piti hyvänä, että Huslabista oli otettu nopeasti yhteyttä tartuntariskissä oleviin potilaisiin.

Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa.

Virhe tapahtui keskiviikkona kello 8.45–12.45 välisenä aikana, kun näytteenottaja käytti vahingossa edellisenä päivänä käytettyjä neuloja. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalon mukaan tartuntariski on kuitenkin pieni.

Taudit, joita likaisista neuloista on voinut tarttua, ovat HIV, HBV (B-hepatiitti) ja HCV (C-hepatiitti).

Myös Petra Dinan kuuli asiasta ensimmäistä kertaa ja piti tapausta yllättävänä sekä epämiellyttävänä.

”No on se nyt aika kauheaa, että miten noin on voinut tapahtua. Koska ei näin yleensä käy Suomessa, jossa kaikki on tosi tarkkaa, varsinkin jos puhutaan lääkäreistä ja hygieniasta. Olen vähän säikähtänyt, ei se ole kiva”, Dinan sanoo.

Vaikka tapaus sai Dinanin pohtimaan, voisiko tartuntariski sattua omalle kohdalle, luottaa hän terveysalan ammattilaisiin.

”Kyllä pitää edelleen luottaa Suomen hygieniaan ja lääkäreihin.”

Rio Gandara / HS
Petra Dinan Huslabin toimipisteessä Kampissa torstaina.
Petra Dinan Huslabin toimipisteessä Kampissa torstaina.

Tony Pesonen oli lukenut aiemmin Huslabin julkaiseman tiedotteen Kampin laboratoriossa sattuneesta tapauksesta. Hän piti tapausta ikävänä, mutta suhtautui toisaalta ymmärtäväisesti työntekijän virheeseen.

”Onhan se nyt aika kuumottavaa, jos samoja neuloja käytetään vahingossa toistamiseen. Mutta ihmisiä kuitenkin ollaan, virheitä sattuu jokaiselle. Kyllä silti toivoisi, ettei vastaavanlaisia virheitä ainakaan paljoa tapahtuisi”, Pesonen sanoo.

Vastaavassa tilanteessa Pesonen haluaisi saada mahdollisimman nopeasti selkeyttä siihen, miten tartuntariskiin tulisi suhtautua jatkoa ajatellen. Hän ei ollut kuitenkaan huolestunut siitä, että vastaavanlainen tartuntariski sattuisi omalle kohdalle.

”Asiakas voi itsekin katsoa, kun ne ottaa sieltä steriilistä paketista sen neulan. Itse ainakin vähän tarkkailisin, mitä siinä ympärillä tapahtuu, kun menee asioimaan”, Pesonen sanoo.

Rio Gandara / HS
Tony Pesonen piti tapausta ikävänä, mutta suhtautui toisaalta ymmärtäväisesti työntekijän virheeseen.
Tony Pesonen piti tapausta ikävänä, mutta suhtautui toisaalta ymmärtäväisesti työntekijän virheeseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat