Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat pitävät Huslabin virheen aiheuttamaa tartuntavaaraa pienenä – Hiv-riski alle prosentin tuoreessakin veressä

Verivälitteiset virustaudit eivät ole Suomessa kovin yleisiä ja virukset voivat jo tuhoutua 12 tunnissa.

Kaupunki
 
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabissa torstaina asioineet asiakkaat pitivät tapausta ikävänä, mutta kertoivat luottavansa terveysalan ammattilaisten toimintaan. Toimittaja Hanna Kärppä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Suomessa kolme verivälitteistä virustautia

 C-hepatiitti aiheuttaa maksatulehduksen, joka on usein alkuvaiheessa oireeton. Se on tyypillinen ruiskuhuumeiden käyttäjillä. Siihen ei ole rokotetta, mutta lääkehoito on.

 70–80 prosenttia jää viruksen kantajiksi. Heille voi kehittyä krooninen maksatulehdus ja myöhemmin maksakirroosi tai maksasyöpä.

 B-hepatiittiin liittyy keltaisuutta aiheuttava maksatulehdus. Vain harvat jäävät pitkäaikaisesti viruksen kantajiksi. B-hepatiittiin on rokote, mutta ei parantavaa hoitoa. Lääkehoitoa käytetään.

 B-hepatiitti tarttuu myös sukupuoliyhteydessä ja äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä.

 Hiv on immuunipuutosvirus, joka aiheuttaa elimistön puolustusjärjestelmää vaurioittavan infektion. Viimeistä vaihetta kutsutaan aidsiksi.

 Hiv tarttuu myös suojaamattomassa seksikontaktissa ja äidiltä lapselle raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Siihen ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkehoidolla taudin eteneminen pysyy kurissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat arvioivat, että riski saada virustartunta Huslabin vanhojen neulojen välityksellä on hyvin pieni.

Tutkimusjohtaja Henrikki Brummer-Korvenkontio ja ylilääkäri Markku Kuusi THL:sta löytävät monia syitä siihen, miksi tartuntavaara on pieni.

Ensinnä verivälitteisten virustautien kantajia ei ole Suomessa kovin paljon. Toiseksi virukset eivät välttämättä tartu kovin tehokkaasti neulavahingossa. Kolmanneksi riskiä pienentää myös se, että neuloja käytettiin uudelleen vasta yli 12 tunnin kuluttua.

Käytettyjen neulojen välityksellä tarttuvia viruksia ovat hiv sekä hepatiitti B ja hepatiitti C.

Tartuntariskiin vaikuttavat monet asiat. Jos neulaa olisi ensimmäiseksi käytetty henkilöllä, jolla olisi ollut virustartunta, tartuntariskiin vaikuttaa jo se, paljonko henkilöllä on viruksia veressään.

”Jos hän on ollut hoidossa, hänen veressään ei ole välttämättä lähes ollenkaan viruksia, joten tartuntariski on jo sen takia tippunut lähelle nollaa. Mitä pidempään käytetty neula seisoo, sitä mukaa tartuntariski pienenee”, Brummer-Korvenkontio sanoo.

”Tämä kaikki kertoo, että tartunta on epätodennäköistä. Toki se on mahdollista, mutta hyvinkin epätodennäköistä.”

Viruksista yleisin Suomessa on C-hepatiitti. Sitä kantaa yksi 250 suomalaisesta eli noin 20 000 suomalaista. Hiv ja B-hepatiitti ovat Suomessa huomattavasti harvinaisempia. Suomessa arvioidaan olevan 3 000–4 000 hiv-positiivista.

Kuusen mukaan neulanpistotapaturmassa tartuntariski on korkein B-hepatiitillä, jolla se on 5–20 prosentin luokkaa. C-hepatiitin tartuntariski on yhden prosentin luokkaa ja hi-viruksen tartuntariski on selvästi alle prosentin.

”Jos siis kyseessä olisi tuoretta verta”, Kuusi huomauttaa.

Se, että Huslabin neuloja käytettiin uudelleen vasta yli 12 tunnin kuluttua, pienentää Kuusen mukaan tartuntariskiä huomattavasti.

”Jos virusta siellä olisi ollut, on hyvin todennäköistä, että virus olisi jo inaktivoitunut eli se ei olisi enää tartuttava”, Kuusi sanoo.

Brummer-Korvenkontion mukaan esimerkiksi löydetyillä neuloilla tapahtuneista pistotapaturmista ei ole raportoitu hiv-tartuntoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat