Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki käytetylle neulalle mahdollisesti altistuneet nyt tavoitettu – Hus perustaa puolueettoman tutkimusryhmän

Huslabin ylilääkäri: Hiv-tapaus olisi maailman ensimmäinen

Kaupunki
 
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabissa torstaina asioineet asiakkaat pitivät tapausta ikävänä, mutta kertoivat luottavansa terveysalan ammattilaisten toimintaan. Toimittaja Hanna Kärppä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) perustaa puolueettoman tutkimusryhmän selvittämään tapausta, jossa Kampin Huslab-laboratoriassa otettiin verikokeita käytetyillä neuloilla.

”Ryhmä muodostetaan Huslabin ulkopuolelta, jolloin saadaan ehdottoman neutraali selvitys siitä, mitä virhetilanteessa todellisuudessa tapahtui, miten näin pääsi käymään ja mitä täytyy vielä tehdä, jotta tällaista ei voi enää sattua uudestaan”, Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo sanoo Husin tiedotteessa.

Huslabin ylilääkäri Asko Järvinen haluaa rauhoitella käytettyjen neulojen aiheuttamaa kohua. Hän huomauttaa, että missään maailmassa ei ole kirjattu yhtään HIV-tartuntaa, joka olisi tullut yli 12 tuntia kuivuneesta neulasta.

”Potilaiden kannalta toivoisi, että lehdistö laittaisi vähän jäitä hattuun”, Järvinen sanoo.

Koska riski on teoreettinen, Huslabissa likaisille neuloille altistuneet potilaat eivät saa HIV-estolääkitystä. Samasta syystä lääkitystä ei määrätä henkilöille, jotka joutuvat esimerkiksi puistoista löydettyjen huumeneulojen pistämiksi.

”Lääkehoito olisi huomattavasti isompi riski kuin hoitamatta jättäminen”, Järvinen kertoo.

Mahdollisesti tartunnoille altistuneista 19:stä potilaasta kaikki on nyt saatu kiinni ja noin puolet rokotettu B-hepatiittia vastaan. Kaikki 19 ovat aikuisia.

Järvisen mukaan osa heistä kertoi nähneensä, kun hoitaja ottaa neulan uudesta pakkauksesta. Todennäköisesti likaiselle neulalle on siis altistunut vähemmän kuin ne 19 potilasta, jotka virheen tapahtumisen aikaan kävivät otattamassa verinäytteen.

STT:n haastatteleman Potilasvakuutuskeskuksen korvauslakimiehen mukaan potilaat saisivat korvauksia vasta, jos heillä todettaisiin jokin tautitartunta. Henkisestä kärsimyksestä korvauksia ei pääsääntöisesti makseta.

Käytettyjä neuloja käytettiin keskiviikkoaamun ja aamupäivän aikana, ja virheen tehnyt hoitaja kertoi tapahtuneesta heti esimiehelleen. Asiasta tiedotettiin julkisuuteen torstaina.

Valviran mukaan tapauksessa tarkastellaan ensisijaisesti organisaation toimintatapoja. Keskiviikon jälkeen käytettyjen neulojen keräystapaa on jo muutettu niin, ettei samankaltaista virhettä pääsisi enää tapahtumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat