Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

10 syytä, miksi 1920-luku oli Helsingin parasta aikaa

Pimeän viinan, näyttävien juhlien ja loputtoman tulevaisuudenuskon vuosikymmen on taas muotia.

Kaupunki
 
Museovirasto
Juhlat Pörssiravintolassa vappuna 1930.
Juhlat Pörssiravintolassa vappuna 1930. Kuva: Museovirasto

Elokuvia, tv-sarjoja, teemajuhlia, vaatteita. 1920-luku näkyy nyt maailmalla ja Helsingissä monella tavalla, vaikka hyvin harvalla on muistikuvia tuolta vuosikymmeneltä.

”Se on niin värikäs, ekstravagantti ja dekadentti vuosikymmen, että se erottuu historiasta. Tuntuu, että se ei katoa ihmisten tietoisuudesta”, sanoo yliopistotutkija Mikko-Olavi Seppälä Helsingin yliopistosta.

Seppälän tuore kirja Suruton kaupunki kertoo 20-luvun Helsingistä ja erityisesti tuon vuosikymmenen vapaa-ajasta. Kiinnostus muihin kuin perinteisiin ”koviin” teemoihin juontaa juurensa Seppälän omaan alaan, teatteritutkimukseen.

Elettiin nousukautta, jälleenrakennuksen aikaa. Takana oli itsenäistyminen ja sisällissota.

”Siinä oli sellaista tanssia yli hautojen”, Seppälä sanoo.

Uuden 20-luvun lähestyessä listaamme kymmenen syytä, miksi 90 vuotta sitten elettiin Helsingin iloisinta aikaa.

1. Hyviä kotibileitä on kaikkialla. Ravintolat ovat periaatteessa kuivia, koska kieltolaki on astunut voimaan vuonna 1919 ja jatkuu vuoteen 1932 asti. Siksi kaupungissa juodaan pimeää viinaa eikä valomerkkejä tunneta. Muitakin päihteitä käytetään: Helsingin Sanomissa muistutetaan ”kokainin” vaaroista.

HS
Vuosina 1919–1932 voimassa olleen kieltolain aikana käytettiin muun muassa salakuljetusliivejä.
Vuosina 1919–1932 voimassa olleen kieltolain aikana käytettiin muun muassa salakuljetusliivejä.

2. Helsinki avautuu maailmalle – vaikka vallitseva kansallishenkinen ajattelutapa muuta tavoitteleekin. ”Maailma vain tuli”, Seppälä kuvailee.

Elokuvat, radio ja gramofonilevyt levittävät kansainvälistä nuorisokulttuuria Suomeenkin. Nuoria on sitä paitsi paljon, koska lapsikuolleisuus on vähentynyt ja maaseudulta muuttaa väkeä työn ja opiskelumahdollisuuksien perässä.

Olof Sundström / Helsingin kaupunginmuseo
Elokuvateatteri Capitolin yleisöä vuonna 1930.
Elokuvateatteri Capitolin yleisöä vuonna 1930.

3. Tanssi valtaa ravintolat. Sen merkitys on valtava. ”Naiset vapautuvat toteuttamaan itseään kaupungin asukkaina”, Seppälä sanoo.

Naiset pukeutuvat paljon aiempaa lyhyempiin hameisiin, jotkut jopa housuihin. Lyhentyneet ovat myös hiukset: polkkatukka on muotia.

Harald Rosenberg / Helsingin kaupunginmuseo
Naamiaistanssiaiset Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan talolla eli Polilla 1920-luvulla.
Naamiaistanssiaiset Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan talolla eli Polilla 1920-luvulla.

4. Kaupunki kasvaa hurjaa vauhtia. Talot ilmentävät Seppälän mielestä hyvin ajan henkeä – esimerkiksi entinen Liittopankin talo, nykyinen World Trade Center Aleksanterinkadulla.

”Se julistaa sitä, että Helsinki ottaa suurkaupungin viitan. Että nyt mennään suruttomasti kaasu pohjassa tulevaisuutta kohti.”

Olof Sundström / Helsingin kaupunginmuseo
Vastavalmistunut Liittopankin talo kuvattuna vuonna 1929.
Vastavalmistunut Liittopankin talo kuvattuna vuonna 1929.

Samaa viestiä on hotelli Tornissa, joka valmistuu vasta 30-luvun puolella mutta on edellisen vuosikymmenen pilvenpiirtäjäbuumin tulosta.

5. Myös työväen asuinolot parantuvat. Kallion uusiin, jopa kahdeksankerroksisiin rakennuksiin tulee sisävessoja, Vallilaan pystytetään taloja isojen, vehreiden sisäpihojen ympärille ja Käpylään syntyy duunareiden oma puutarhakaupunginosa.

Apollo
Mäkelänkadulle valmistuneita Gunnar Taucherin suunnittelemia kunnallisia työväenasuntoja vuonna 1928.
Mäkelänkadulle valmistuneita Gunnar Taucherin suunnittelemia kunnallisia työväenasuntoja vuonna 1928.

6. Yrjönkadun uimahalli avataan kesäkuussa 1928. ”Hämmästyttävä hemmottelulaitos”, Seppälä kuvailee. ”Se, että tällaisia tarpeita ja kysyntää on syntynyt, kertoo keskiluokan vaurastumisesta.”

Toisaalta Hietaranta eli Hietsu syntyy tietynlaiseksi Yrjönkadun vastakohdaksi. Se on vapaa ranta, jossa miehet ja naiset saavat olla yhdessä.

Helsingin kaupunginmuseo
Mustikkamaan kansanpuisto oli helsinkiläisten kesäkeidas.
Mustikkamaan kansanpuisto oli helsinkiläisten kesäkeidas.

7. Suomen olot vakiintuvat, vaalit sujuvat hyvässä järjestyksessä ja muun muassa maaseudun köyhän väen asemaa parannetaan. Siirrytään massakulttuuriin, kun työväestö tulee täysivaltaisena mukaan yhteiskuntaan.

”Työväen vapaa-ajan kysymys nousee tärkeäksi”, Seppälä sanoo. Syntyy Helsingin Kivinokan kaltaisia kesämaja-alueita.

Wolfgang Heine / Helsingin kaupunginmuseo
Kesänviettoa Kivinokassa vuonna 1935.
Kesänviettoa Kivinokassa vuonna 1935.

Eliitin näyttävä juhliminen on lopulta harvinaisempaa. ”1920-luvusta puhuttaessa helposti korostuu glamour. Porukka, joka biletti silloin Helsingissä, oli lopulta aika pieni.”

8. Autot yleistyivät Helsingissä. Matkanteko nopeutuu, mutta samalla auto-onnettomuudet yleistyvät. Ensimmäinen autonäyttely järjestetään Helsingissä Kaartin maneesissa vuonna 1926. Bussiliikenne parantaa yhteyksiä esikaupunkeihin ja maaseudulle.

Tuntematon / Helsingin kaupunginmuseo
Liikennettä Mikonkadulla 1920-luvun lopussa.
Liikennettä Mikonkadulla 1920-luvun lopussa.

9. Terveys- ja kauneusajattelu nousee pintaan. Keskustelu ehostautumisesta herää ja jää pysyväksi osaksi etenkin naisten elämää.

Samoihin aikoihin urheilu muuttuu herrasväen harrastuksesta kaiken kansan huviksi ja olympialaisten suosio kasvaa. Helsinkiin rakennetaan urheilupaikkoja, kuten esimerkiksi Pallokenttä töölöläisen kaalimaan päälle.

10. Taide saa uusia muotoja. Jazzmusiikki tulee Suomeen, teattereissa esitetään kokeellisia näytelmiä ja eturivin taiteilijat innostuvat mainosten tekemisestä.

”Taitaville sanankäyttäjille mainosmaailma antoi mahdollisuuden päästä tienesteille, joista nälkätaiteilijat eivät osanneet edes uneksia”, Seppälä kirjoittaa.

Ivan Timiriasew / Helsingin kaupunginmuseo
Fazerin Muna-Makaroonia mainostava auto Pohjoisesplanadilla 1920-luvulla.
Fazerin Muna-Makaroonia mainostava auto Pohjoisesplanadilla 1920-luvulla.

Surutonta aikaa seuraavat vaikeat vuodet. New Yorkin pörssi romahtaa lokakuussa 1929 ja Suomikin vaipuu lamaan. Ympäri Eurooppaa valtaan nousee kiihkokansallisia liikkeitä.

Suomessakin on vallankaappauksen uhka, kun Lapuan liikkeen kannattajat uhkaavat laillista järjestystä. Mäntsälän kapinasta selvittiin ja maa elpyy seuraavina vuosina. Sota on kuitenkin jo ovella.

Lähteitä: Mikko-Olavi Seppälä: Suruton kaupunki. WSOY 2016; Kimmo Oksanen: Kiellettyä mutta kivaa. HS:n 125-vuotisliite 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat