Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeentien läpiajokielto mietityttää kokoomusta Helsingissä

Kaupunginhallitus ottanee aikalisän muutosten harkintaan.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Vaikka läpiajoliikenne ohjattaisiin jatkossa Sörnäisten rantatielle, Hämeentien kortteleihin voi ajaa omalla autolla.
Vaikka läpiajoliikenne ohjattaisiin jatkossa Sörnäisten rantatielle, Hämeentien kortteleihin voi ajaa omalla autolla. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Fakta

Aloitteella 12 000 allekirjoittajaa

 Hämeentielle on toivottu pyöräkaistoja toistakymmentä vuotta.

 Aiemmilla kerroilla kaistojen rakentaminen on kaatunut siihen, että katutila on kapea.

 Aktiiviset pyöräilijät Otso Kivekäs ja Marjut Ollitervo avasivat kuntalaisaloitteen Hämeentien muuttamisesta joukkoliikennekaduksi vuonna 2014.

 Kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 12 000 henkilöä.

 Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi joukkoliikennekadun suunnitelman omalta osaltaan joulukuussa.

Kallio/Sörnäinen

Helsingin isoista puolueista kokoomus kipuilee yhä Hämeentien läpiajokiellon vuoksi. Kurvista Hakaniemen torille asti suunniteltu yksityisautoilijoiden läpiajokielto siirtäisi käytännössä noin 7 500 autoa Hämeentieltä Sörnäisten rantatielle päivittäin. Hämeentien muutokset ovat kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.

Laura Rissanen (kok) arvioi, että kokoomus ottaa liikennesuunnitelmalle aikalisän.

”Me olemme suhtautuneet uudistuksen aikatauluun kriittisesti, koska muut liikennehankkeet ovat vielä auki”, Rissanen sanoo.

Kokoomus yritti joulukuussa kaupunkisuunnittelulautakunnassa perusteella lisäaikaa hankkeelle muun muassa Kalasataman keskeneräisten liikennejärjestelyjen vuoksi. Koska Kruunusiltojen ja Hakaniemensillan aikataulutus on auki, kokoomuslaiset pelkäsivät liikenteen sumppuuntuvan, jos Hämeentien muutokset viedään läpi. Ryhmä hävisi äänestyksessä.

Hämeentien remontti voisi alkaa jo ensi vuonna, jos kaupunginvaltuusto vahvistaa liikennesuunnitelman huhtikuussa ja katusuunnitelmat valmistuvat ensi syksynä.

Yksi Hämeentien joukkoliikennekatu -aloitteen tekijöistä Otso Kivekäs (vihr) ennakoi, että liikennesuunnitelma hyväksytään kaupunginhallituksessa lopulta kirkkaalla enemmistöllä. Helsinki on kaupunkina sitoutunut edistämään kävelyä, joukkoliikennettä ja pyöräilyä.

”Tässä on hanke, joka hyödyttää joukkoliikennettä valtavasti, pyöräilyä paljon, ja kävelijöidenkin olosuhteet paranevat. On tosi luontevaa, että tätä lähdetään tekemään.”

Demariryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki (sd) sanoo itse kuuluvansa siihen sukupolveen, jolle Hämeentien muutos joukkoliikennekaduksi on luontevaa. Kaupunkisuunnittelulautakunnassa demariedustajat halusivat varmistua siitä, että Teollisuuskatu, Junatie ja Itäväylä eivät ruuhkautuisi.

”Valtuustoryhmässä tästä ei vielä ole keskusteltu, ja tiedän, että hankkeesta tulee paljon kysymyksiä”, Pajamäki sanoo.

Liikennesuunnittelijat ovat arvioineet, että muutos joukkoliikennekaduksi nopeuttaa bussien kulkua Hämeentien osuudella keskimäärin noin minuutilla. Raitioliikenne nopeutuu 1,5 minuuttia pohjoisen suuntaan ja kaksi minuuttia etelän suuntaan.

Nopeampien kierrosaikojen on arvioitu tuottavan noin puolen miljoonan euron säästöt raitioliikenteelle, koska samalla kalustolla ennätetään kuljettaa enemmän matkustajia.

”Haluaisin myös tietää, mikä on bussiliikenteen mahdollinen säästö. Busseja Hämeentiellä kulkee vielä paljon enemmän kuin ratikoita”, Kivekäs sanoo.

Vastaavasti autoliikenteelle liikennesuunnittelijat ovat laskeneet noin puolen minuutin hidastumista matkaa kohden. Liikennesuunnitelman toteuttaminen edellyttää 14,1 miljoonan euron katutöitä, joista kahdeksan miljoonaa kohdistuu raitiotiehen. Lisäksi Viidennelle linjalle ja Haapaniemenkadulle olisi tulossa 1,5 miljoonan euron remontti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat