Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi märkää päiväkotia kuivatetaan Lauttasaaressa

Muovimaton alta paljastui kostea betonilattia Lauttasaaressa.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Telkän päiväkodin B-osa tyhjennetään maanantaina.
Telkän päiväkodin B-osa tyhjennetään maanantaina. Kuva: Sami Kero / HS

Lauttasaari Kahden lauttasaarelaisen päiväkodin Telkän ja Silkkiuikun lapsilla on edessään remonttikevät.

Molemmissa päiväkodeissa alkaa maanantaina lattiaremontti, jossa pyritään kuivattamaan kosteutta pois betonilattiasta.

Lapsia on sijoitettu väliaikaisiin väistötiloihin remonttien ajaksi. Esimerkiksi Telkässä lattiaremontti on jaettu kahteen osaan siten, että puolet rakennuksesta on tyhjillään.

Telkän lasten vanhemmat saivat kuulla viime viikolla, että remontit kestävät pari kuukautta. Osa vanhemmista on kritisoinut varhaiskasvatusvirastoa huonosta tiedonkulusta. Kosteustutkimukset valmistuivat jo 21. tammikuuta, mutta vanhemmille raportoitiin tilanteesta vasta pääsiäisen jälkeen, kun remontti oli alkamassa.

Varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr) on pyytänyt selvitystä Lauttasaaren päiväkotien remonteista lautakunnan ensi tiistain kokoukseen. Hän pitää tilannetta huolestuttavana, koska päivähoitopaikoista on ollut Lauttasaaressa niukkuutta jo useita vuosia.

Myllykallion alueelle suunniteltu iso päiväkoti Albatrossi olisi näillä näkymin valmistumassa vasta vuoden 2019 lopulla.

”Meidän on nyt selvitettävä, voidaanko sen rakentamista aikaistaa”, Kari sanoo.

Liki kymmenen miljoonaa euroa maksavaan Albatrossiin on tulossa päivähoitopaikkoja yhteensä 250. Väestöennusteen perusteella Lauttasaaressa tarvittaisiin 130 uutta päivähoitopaikkaa vuoteen 2024 mennessä.

Telkkä ja Silkkiuikku on suunniteltu väliaikaisiksi paviljonkipäiväkodeiksi, jotka voidaan tarvittaessa purkaa pois.

Helsingin varhaiskasvatusviraston teettämien selvitysten perusteella kolme vuotta vanhan Telkän kaikki betonilattiat keittiötä ja eteisiä lukuun ottamatta ovat liian märkiä. Kymmenessä mittauspisteessä muovimaton alta paljastui yli 90 prosentin suhteellisia kosteuspitoisuuksia. Useimpien muovimattoliimojen kriittisenä raja-arvona pidetään 85 prosentin kosteuspitoisuutta. Tätä kosteammissa olosuhteissa liima voi hajota ja tuottaa haitallisia yhdisteitä huoneilmaan.

Telkästä paljastui myös vesivuoto teknisessä tilassa sekä kosteusvaurioita hätäpoistumistieovien lähistöllä. Yhdestä väliseinässä oli vakava mikrobivaurio.

Telkän tilanne alkoi avautua viime syksynä talon määräaikaistarkastuksessa. Saman rakentajan päiväkoti Silkkiuikussa on havaittu vastaavia ongelmia. Silkkiuikun ensimmäinen osa valmistui vuonna 2008 ja laajennus neljä vuotta myöhemmin.

Paviljonkipäiväkotien toteuttaja, palvelurakennusyritys Casatino, asetettiin patentti- ja rekisterihallituksen tietojen mukaan konkurssiin kaksi vuotta sitten.

Yrityssaneeraus oli vireillä jo 2013 alussa. Helsinki ja Casatino tekivät urakkasopimuksen Telkästä maaliskuussa vuonna 2013, kertoo yhtiön oma tiedote.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat