Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kätilöt jäivät kiinni ilokaasukokeilusta – Kätilöliiton puheenjohtaja tyrmistyi

Neljää kätilöä epäillään ilokaasun viihdekäytöstä synnytyssalissa Helsingin kätilöopistolla.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kätilöopiston päivystyksessä maanantaina yliaikaisen raskauden vuoksi käyneellä Heini Kiamirilla on suomalaisesta terveydenhuollosta vain hyviä kokemuksia.
Kätilöopiston päivystyksessä maanantaina yliaikaisen raskauden vuoksi käyneellä Heini Kiamirilla on suomalaisesta terveydenhuollosta vain hyviä kokemuksia. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Lääkekaasua käytetään myös päihteenä

 Ilokaasua käytetään synnytyksissä kivun lievitykseen, leikkauksissa nukutukseen sekä päihteenä.

 Ilokaasun hyödystä alkoholistien hoidossa saadut tulokset ovat kiistanalaisia.

 Ilokaasua käytetään myös joidenkin elintarvikkeiden pakkauksissa.

 Kemiallisena aineena ilokaasu eli dityppioksidi on typen happiyhdiste eli typen oksidi.

Neljää kätilöä epäillään ilokaasun viihdekäytöstä Helsingin kätilöopistolla. Kätilöt olivat päihdyttäneet itseään kaasulla synnytysosastolla, jossa ilokaasua käytetään kivun hoitoon.

Kätilöt jäivät kiinni silminnäkijän ilmoituksen perusteella tammikuun lopussa. He ovat myöntäneet teon.

Kätilöopiston sairaalan edustalla uutinen herätti maanantaina hämmennystä. ”Et ole tosissasi”, kommentoivat monet.

Veera Karhuvaara tuli sairaalalle sattumalta juuri maanantaina erikseen kiittämään häntä hyvin palvellutta henkilökuntaa kymmenkuisen Elielin kanssa. Synnytys oli vaikea, ja Karhuvaara kertoo saaneensa erityisen hyvää jälkihoitoa: kätilö soitti kolme kuukautta synnytyksen jälkeen varmistaakseen, ettei äitiä ollut jäänyt vaivaamaan mikään asia.

Juhani Niiranen / HS
”Luottoa henkilökuntaan löytyy edelleen”, sanoo Veera Karhuvaara, joka kävi Elielin kanssa kätilöopistolla maanantaina.
”Luottoa henkilökuntaan löytyy edelleen”, sanoo Veera Karhuvaara, joka kävi Elielin kanssa kätilöopistolla maanantaina.

”Luottoa henkilökuntaan löytyy varmasti edelleen. Kunhan eivät ole aineissa, jos seuraavan kerran tulen hoitoon”, Karhuvaara sanoo. Tuore äiti uskoo kuitenkin, ettei tapahtunut ole mitenkään hyvää mainosta opistolle tai koko alalle.

Lapsensa syntymää odottava Heini Kiamiri kertoo, että kaikki on hänellä sujunut hyvin. Hän kävi maanantaina kätilöopiston päivystyksessä tarkastettavana, koska raskaus on jo yliaikainen.

”Luotan suomalaiseen terveydenhuoltoon. Itselläni on vain hyviä kokemuksia”, Kiamiri sanoo.

”Asiatonta, jos ovat työaikana käyttäneet”, sanoo lastaan tutkimuksissa juuri käyttänyt Yuru Ahmed. Hän kertoo, ettei usein käy itse lääkärissä, mutta luottaa kyllä järjestelmän toimivan.

”Minua on aina hoidettu todella asiallisesti ja hyvin.”

Toimialajohtaja Seppo Heinonen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta (Hyks) vahvistaa kätilöiden ilokaasuepäilyn Helsingin Sanomille.

”Tapaus oli tyrmistyttävä. Ei ole tullut aiemmin minun kohdallani vastaavaa eteen. Vakinaisessa työsuhteessa olevat kätilöt ovat kokeneita työntekijöitä”, Heinonen kertoo.

Kahden määräaikaisen työntekijän työsuhteita ei sairaalan mukaan jatketa. Kahden vakinaisessa työsuhteessa olevan kätilön kohtaloa vielä puidaan.

Kätilöiden teko on Heinosen mukaan ollut yksittäinen, mutta ilmeisen suunnitelmallinen: ”He ovat toimineet yhdessä ja suunnitelmallisesti.”

Helsingin Sanomien kyseltyä asiasta vinkin perusteella maanantaina aamupäivällä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti asiasta julkisuudessa keskipäivällä.

Naistentautien ja synnytysten yksiköistä vastaava toimialajohtaja Heinonen kertoo, että tapaus on toistaiseksi ollut Hyksin sisäisessä tutkinnassa. Myös poliisitutkinnan mahdollisuutta pohditaan.

Kätilöopistolla on kaksi synnytysosastoa. Ilokaasulla on päihdyttävä ominaisuus, ja sen päihdekäyttö on Heinosen mukaan yleistä. Lääkkeellistä kaasua on tosin vaikea hankkia kaupasta.

Kätilöt ovat perustelleet tekoaan uteliaisuudella. ”Kokeiluun on haluttu vedota”, Heinonen kertoo.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon (Valvira) tieto tapauksesta tuli maaliskuun lopulla. Kätilöopiston antaman selvityksen jälkeen on tehty lisäselvityksiä.

”Viime vuosina ei ole tullut raportteja, että ilokaasua olisi käytetty työpaikalla”, lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta kertoo.

Valviraa kiinnostaa, onko potilasturvallisuus ollut vaarassa.

”Hus [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri] on asiaa selvitellyt. Lääketieteellistä hoidollista ongelmaa ei ole ilmeisesti ollut”, Markus Henriksson sanoo.

Valviran tutkimissa tapauksissa on tavattu monenlaista päihteidenkäyttöä: päihtyneenä töihintuloa, päihteidenkäyttöä työpaikalla... Henkilökunnan ilokaasun päihdekäyttö yllätti silti myös lääkintöneuvos Markus Henrikssonin.

”Kokeiluja ilokaasulla on tavattu takavuosina muun muassa lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa. Mutta että työaikana!” Henriksson ihmettelee.

Suomen kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tyrmistynyt. ”Järkytys ja epäusko olivat ensimmäiset reaktiot”, Rytkönen kertoo.

Rytkönen on työskennellyt 15 vuoden ajan synnytyssalissa kätilönä ja myös esimiehenä. Hänen epäuskoaan lisäävät tutkimustulokset, joiden mukaan juuri lastentautien, naistentautien ja synnytysten kanssa työskentelevien piirissä päihteiden väärinkäyttö on vähäisintä.

”Äidin ja lapsen henki on meidän käsissä synnytyksessä. Tilanteet muuttuvat sekunneissa. Sitä taustaa vasten tämä kuulostaa erityisen järkyttävältä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat