Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunginhallitus pohtii vielä Hämeentien pyöräkaistoja – ”Kannattaako lähteä toteuttamaan tässä vaiheessa?”

Kaupunginhallitus viivytti vielä päätöstä kokoomuksen aloitteesta.

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Hämeentien kummallekin puolelle rakennettaisiin liikennesuunnitelman mukaan pyöräkaista. Havainnekuva esittää, miten liikenne voisi uudistuksen jälkeen sujua.
Hämeentien kummallekin puolelle rakennettaisiin liikennesuunnitelman mukaan pyöräkaista. Havainnekuva esittää, miten liikenne voisi uudistuksen jälkeen sujua. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunginhallitus jätti pöydälle Hämeentien, Viidennen linjan ja Haapaniemenkadun liikennesuunnitelman kokouksessaan maanantaina.

Suunnitelman mukaan Hämeentie muutettaisiin joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi Hakaniementorin ja Helsinginkadun välisellä osuudella.

Asiaa käsitellään uudestaan kaupunginhallituksen kokouksessa ensi maanantaina.

”Asia pyydettiin kokoomuksen toimesta pöydälle. Kokoomuksen kannalta on tiettyä skeptisyyttä, että kannattaako tätä lähteä toteuttamaan tässä vaiheessa”, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Kaupunginhallituksen kokoomusjäsen Laura Rissanen arvioi jo aiemmin HS:lle, että kokoomus ottaa suunnitelmalle aikalisän. Kokoomus haluaa lykätä hanketta muun muassa Kalasataman keskeneräisten liikennejärjestelyjen vuoksi.

Hämeentien joukkoliikennekatu -aloitteen allekirjoittaja ja kaupunginhallituksen jäsen Otso Kivekäs (vihr) muistuttaa, että kaupunki on sitoutunut edistämään kävelyä, joukkoliikennettä ja pyöräilyä.

”Suunnitelma on tämän strategian periaatteiden toteuttamista. Olisi hyvin erikoista, ettei hyväksyttäisi”, Kivekäs sanoo. ”Merkittävät asiat yleensä aina jätetään viikoksi pöydälle.”

Käytännössä Hämeentien uudelleenjärjestely siirtäisi päivittäin noin 7 500 ajoneuvoa muualle katuverkkoon ja etenkin Sörnäisten rantatielle.

Suunnittelualueella liikkuu vuorokaudessa 10 000–13 500 ajoneuvoa. Tästä kolmetuhatta on HSL:n busseja.

Hämeentien reunoille jalkakäytävien kupeeseen rakennettaisiin reunakiveyksillä ajoradasta ja jalkakäytävistä erotetut pyörätiet. Pyöräteiden vieressä olisi yhdet autokaistat suuntaansa. Tien keskelle rakennettaisiin ajoradoista erotettu raitiotie. Autokaistat varattaisiin bussien, taksien sekä tontti- ja huoltoliikenteen käyttöön.

Linja-autoliikenne nopeutuisi minuutilla, raitioliikenne puolestaan 1,5 minuuttia pohjoisen suuntaan ja kaksi minuuttia etelän suuntaan. Autoliikenne hidastuisi puoli minuuttia.

Raitioliikenteeseen nopeammat kierrosajat toisivat arviolta puolen miljoonan euron säästöt. Otso Kivekäs sanoo, että säästöä tulee varmasti myös bussiliikenteeseen.

”Kysyin asiasta, mutta siitä ei saa yhtä tarkkaa lukua. Voimme saada tarkempaa tietoa ensi viikolla. On ihan selvää, että säästöä tulee.”

Hanke maksaisi arviolta 15,6 miljoonaa euroa. Alustavasti uudistus toteutettaisiin vuosina 2017–2019. Asian ratkaisee lopulta Helsingin valtuusto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat