Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Likaneulojen uhrit valikoituivat sattumalta, hoitaja lopetti työt, tartuntariski on pieni – lue, mitä Huslabin tapauksesta tiedetään

Valvira tekee tarkastuksen Huslabiin tällä viikolla.

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Laboratorio Huslab sijaitsee Helsingin Kampissa.
Laboratorio Huslab sijaitsee Helsingin Kampissa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Käytettyjen neulojen käyttäminen oli vahinko, sanoo Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo HS:lle.

”Tämänhetkisten tietojen mukaan mikään ei viittaa muuhun kuin vahinkoon ja uskomattomaan sattumien summaan”, Aarnisalo sanoo.

Uhreja ei yhdistä muu kuin se, että he ovat sattumalta asioineet saman hoitajan luona suurin piirtein samaan aikaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto Valvira tiedotti tiistaina tekevänsä Huslabiin tarkastuksen tällä viikolla. Tarkastuksella varmistetaan, että turvaneuloja on käytetty oikein ja että niiden käyttäjillä on tarvittava koulutus ja kokemus. Tarkastuksen perusteella Valvira päättää jatkotoimista.

Tiedotteen mukaan Valvira tutkii asiaa terveydenhuollon laitteeseen liittyvänä vaaratilanteena, sekä organisaatiovalvonnan ja terveydenhuollon ammattihenkilöön kohdistuvan valvonnan näkökulmasta.

Tapausta tutkii nyt erikseen nimetty tutkimusryhmä, joka ei ole vielä kokoontunut. Ryhmää johtaa Hans Ramsay.

Alla koostettuna kaikki, mitä Huslab-tapauksesta on selvinnyt tähän mennessä.

1. Aika ja paikka

Virhe tapahtui Kampin Huslab-laboratoriossa keskiviikkona 30. maaliskuuta kello 8.45–12.45 välisenä aikana. HS:n alkuperäinen uutinen tapahtuneesta löytyy tästä linkistä.

2. Mitä tapahtui

Verikokeita ottaessa hoitaja käytti neuloja, jotka oli jo kertaalleen käytetty edellisenä päivänä. Työntekijä ilmoitti virheestä itse esimiehelleen tapahtuneen jälkeen.

Käytetty kookkaampi neulatyyppi ei ollut mahtunut käytetyille neuloille tarkoitettuun turvaboksiin, ja siksi ne ovat olleet toisessa roskalaatikossa. Jostain syystä käytettyjen neulojen laatikko on ohjeiden vastaisesti jäänyt tyhjentämättä.

Käytetyissä neuloissa on ollut suojus, etteivät ne pysty pistämään ketään. Kuitenkin toistaiseksi tuntemattomasta syystä hoitaja on käyttänyt niitä. Ylilääkäri Asko Järvinen kuvaili tapahtunutta ”väärintoimintojen ketjuksi”.

Huslabin käytäntöjä muutettiin heti torstaina. Aarnisalon mukaan neulat laitetaan nykyään joko suoraan lopulliseen hävitysastiaan, tai jos on tarpeen käyttää muuta roskalaatikkoa, niin se on merkitty erittäin selkeästi. Roskalaatikosta ei kannen takia saa neuloja pois. Lisäksi Huslabiin ollaan hankkimassa parempia astioita, Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo sanoi HS:lle tiistaina.

3. Voiko neuloja käyttää vahingossa uudelleen?

Kyseiset neulat ovat italialaisia Vacutest Kima -turvaneuloja.

Neulojen Suomen-edustaja kommentoi maanantaina MTV3:lle, että ”mikäli turvaneulan suoja on oikein paikallaan verennäytön oton jälkeen, ei neulaa voi käyttää uudelleen ilman erityistä voimankäyttöä. Turvaneuloissa on neljä turvahakasta estämässä neulapakkauksen avaamisen vahingossa.”

3. Potilaat

Uhreja ei yhdistä mikään muu kuin se, että he sattuivat asioimaan keskiviikkoaamupäivänä ja saamaan vuoron saman hoitajan luo, sanoo Huslabin toimitusjohtaja Aarnisalo.

Hoitajan huoneeseen edettiin jonotusnumeroiden kautta, ja siellä kävi tapahtumaketjun aikana 19 potilasta, joilta otettiin verikoe. Osa altistuneista on kertonut, että näki hoitajan ottavan puhtaan neulan.

”Altistuneiden tarkkaa määrää ei tiedetä. Tällaisia kommentteja on tullut, että osaan 19:stä olisi käytetty puhtaita neuloja. Kaikki potilaat ovat kuitenkin seurannassa”, Piia Aarnisalo sanoo.

4. Mille potilaat altistuivat, ja onko tartuntariski suuri?

Likaiselle neulalla pistetyt potilaat ovat saattaneet altistua veriteitse tarttuville taudeille, joita ovat HIV, HBV (B-hepatiitti) ja HCV (C-hepatiitti).

Tapahtuman jälkeen uhrit on rokotettu hepatiitti B:tä vastaan ja heitä seurataan puolen vuoden ajan.

Uudet verikokeet otetaan kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua, jotta selviää, onko tartuntoja tullut. Tautitilanne varmistuu vasta viimeisten verikokeiden jälkeen puolen vuoden kuluttua.

Tartuntariski on pieni, koska neulat olivat kuivuneet yli 12 tuntia ennen uutta käyttöä. Esimerkiksi HIV ei ole ikinä tarttunut niin vanhoista neuloista.

Aarnisalon mukaan uhreja ei yhdistä mikään muu kuin se, että he sattuivat asioimaan keskiviikkoaamupäivänä ja saamaan vuoron saman hoitajan luo.

5. Hoitaja

Likaisia neuloja käytännyt hoitaja ei ole laboratoriohoitaja vaan sairaanhoitaja. Hän oli määräaikaisessa työsuhteessa ja lopetti työt heti keskiviikkona.

”Hän ei ollut halukaskaan työskentelemään heti virheen tapahtumisen jälkeen”, Piia Aarnisalo kertoi HS:lle tiistaina.

Aarnisalo kertoi HS:lle sairaanhoitajan tietojen olleen riittävät tekemään näytteenottoja. Sairaanhoitajalla on Aarnisalon mukaan lain mukaan oikeus toimia laboratoriotyössä. Viime viikolla Aarnisalo kuvaili hoitajaa hyvin kokeneeksi työntekijäksi.

6. Mikä on voinut mennä pieleen?

Torstai-iltana Yle uutisoi, että Huslabilla palkitaan nopeasta työskentelystä. Toimitusjohtaja kommentoi Ylelle, ettei usko nopeuspalkkion vaikuttaneen työntekijän virheeseen.

Hans Ramsayn ryhmä selvittää tapahtumien kulkua. Selvitystyö valmistunee kohtalaisen ripeästi, koska kyse on tarkkaan rajatusta tapahtumaketjusta.

7. Eteenekö tapaus poliisitutkintaan?

Sitä ei vielä tiedetä.

Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabissa torstaina asioineet asiakkaat pitivät tapausta ikävänä, mutta kertoivat luottavansa terveysalan ammattilaisten toimintaan. Toimittaja Hanna Kärppä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat