Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa tuskaillaan huonokuntoisten koulujen kanssa – metro söi korjausrahat

Kaupunki rakentaa sadoilla miljoonilla. Homekoulujen korjaamiseen on herumassa rahaa vain vähän.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Jousenkaaren koulu Tapiolassa kärsii vakavista sisäilmaongelmista. Ainakin 20 prosenttia koululaisista ja henkilökunnasta kärsii oireista. Julius Collins (vas.), Onni Forss ja Johannes Pellikka pelaavat välitunneilla koripalloa tai jalkapalloa. Pellikka on saanut koulun huonosta sisäilmasta oireita. ”Yleensä se on tiistai, kun on päänsärkyä ja kurkkukipua.”
Jousenkaaren koulu Tapiolassa kärsii vakavista sisäilmaongelmista. Ainakin 20 prosenttia koululaisista ja henkilökunnasta kärsii oireista. Julius Collins (vas.), Onni Forss ja Johannes Pellikka pelaavat välitunneilla koripalloa tai jalkapalloa. Pellikka on saanut koulun huonosta sisäilmasta oireita. ”Yleensä se on tiistai, kun on päänsärkyä ja kurkkukipua.” Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Espoo säästää

  Espoo hyväksyi ensi vuoden talouslukuja viitoittavan talouden tasapainottamis- ja tuottavuusohjelman, jonka mukaan kaupungin on säästettävä käyttömenoista 40 miljoonaa euroa ensi vuonna.

  Yhtenä keinona on väläytelty veroprosentin nostamista. 0,5 prosenttiyksikköä tuo kaupungille noin 32 miljoonaa euroa.

 Kaupungin investointikaton mukaan investointien pitäisi seuraavien kymmenen vuoden aikana jäädä keskimäärin 280 miljoonaan euroon vuodessa.

Pohjois-Tapiola. Espoo ei tahdo löytää rahaa huonokuntoisten peruskoulujensa korjaamiseen.

Kaupungilla on jonossa noin 15 koulurakennusta, jotka odottavat peruskorjausta viiden vuoden sisällä, arvioidaan Helsingin Sanomien saamassa epävirallisessa arviossa, joka on tehty kaupungin sivistystoimessa. Arvio on suuntaa antava. Sen mukaan 15 peruskoulussa joudutaan melko todennäköisesti hätäväistöön seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Koulujen korjaaminen ei kuitenkaan näyttäisi mahtuvan kaupungin ensi vuoden tiukkaan menokehykseen.

Äskettäin hyväksytyn talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman linjausten mukaan kaupunki rakentaa ensi vuonna 308 miljoonalla eurolla. Tästä toimitilojen perusparantamiseen on varattu 9 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa pienempiä korjauksia.

Kaiken kaikkiaan Espoon kaupunki investoi rakennuksiinsa talouden tasapainotus- ja tuottamisohjelman mukaan ensi vuonna 56 miljoonaa euroa. Tässä summassa ovat mukana kaikki kaupungin rakennukset ja osa siitä osoitetaan myös koulurakennusten korjaamiseen.

Sivistystoimen tietojen mukaan vain yksi korjausta pikaisesti kaipaavista kouluista on päässyt investointilistalle.

Koulujen ongelmat ovat kuitenkin akuutteja. Yksi korjauksen tarpeessa oleva koulu on esimerkiksi Jousenkaaren koulu Tapiolassa, joka kärsii sädesienestä ja kosteusvaurioista. 20 prosenttia koulun oppilaista on ilmoittanut oireista, joiden epäillään johtuvan sisäilmasta. Koulussa on juuri saatu päätökseen eristyksiä koskevat korjaukset.

Miksi homeesta kärsivien koulujen korjaamiseen ei tunnu löytyvän rahaa Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa, vauraana tunnetussa Espoossa?

Syynä on raskas ja kasvava velkataakka, joka taas johtuu hurjasta rakennustahdista.

Länsimetron ja sen ympäristön rakentaminen tuo kaupungille lisävelkaa miljardi euroa vuoteen 2018 mennessä. Lisäksi Kehä I:n kattamisen ensimmäinen vaihe tulee maksamaan kaupungille 46 miljoonaa euroa.

Kaupungin pitäisi löytää 40 miljoonan euron säästöt käyttömenoistaan ensi vuonna, todetaan talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmassa.

Veronkorotus saattaa olla yksi ratkaisu, mutta taloussuunnittelujohtaja Pekka Heikkisen mukaan se ei voi olla ainoa keino.

”Verot edellä emme voi mennä”, Heikkinen sanoo.

”Se on hirveän helppo ratkaisu, meillä täytyy olla laaja keinovalikoima. Muuten emme saa pysäytettyä velan kasvua. Tulorahoituksella pitäisi pystyä rahoittamaan investoinnit lähes kokonaan vuodesta 2020 alkaen.”

Kaupunki tavoittelee 270 miljoonan euron vuosikatetta vuoteen 2020 mennessä. Vuosikate osoittaa sen tulorahoituksen, joka juoksevien menojen maksamisen jälkeen jää käytettäväksi investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin.

270 miljoonan euron vuosikate tarkoittaisi, että rakentamiskustannuksista 25 miljoonaa jäisi lainarahalla katettavaksi.

Rio Gandara / HS
Espoon sivistystoimen arvion mukaan 15 koulurakennusta odottaa peruskorjausta viiden vuoden sisällä. Kuvassa Jousenkaaren koulu.
Espoon sivistystoimen arvion mukaan 15 koulurakennusta odottaa peruskorjausta viiden vuoden sisällä. Kuvassa Jousenkaaren koulu.

Keinovalikoima tavoitteeseen pääsemiseksi on kapeahko. Poliitikot ovat jo päättäneet, että subjektiivista päivähoito-oikeutta ei rajata. Haluja ei tunnu löytyvän myöskään vanhusten kotipalveluiden karsimiseen.

Terveyspalvelut ovat jo nyt melko keskitetyt ja palvelumaksuja korotettiin äskettäin. Jäljellä jää vain kaksi järeämpää keinoa. Yksi keino on investoinneista nipistämisen, mikä pitää sisällään myös koulukorjaukset. Toinen keino olisi koulujen ryhmäkokojen kasvattaminen.

Samaan aikaan kaupungin oppilasmäärä kuitenkin kasvaa vuosittain sadoilla, jopa lähes tuhannella oppilaalla.

Heidän mahduttamisensa nykyisiin koulutiloihin on hankalaa, kuvailee sivistystoimen johtaja Sampo Suihko.

”Tiedän, että tätä katsotaan talouden näkökulmasta. Meidän on ajateltava myös oppilaita.”

Suihko pitää tilannetta vaikeana.

”Käymme nyt aivan jokaisen koulurakennuksen jokaisen tilan läpi ja yritämme katsoa, voitaisiinko ruokasaleja tai neuvottelutiloja ottaa opetuskäyttöön.”

Ryhmäkokojen kasvattamisen ongelma on siinä, että se johtaa helposti sisäilmaongelmiin.

Siirtotiloihin turvautuminen taas on hyvin kallista, moninkertaisesti kaupungin omia tiloja kalliimpaa.

Joskus väistötilojen lisäksi joudutaan järjestämään myös päivittäinen kuljetus oppilaille. Sekin maksaa.

Tilapalvelut tekee parhaillaan investointisuunnitelmaa tuleville vuosille.

Liikelaitoksen johtaja Maija Lehtinen ei suostu paljastamaan, kuinka monta koulukorjausta ohjelmaan mahtuu.

Poliitikkojen on tarkoitus aloittaa neuvottelut vuoden 2017 talousluvuista kesäkuussa.

Heidän hartaana ja usein valtuustosalissakin esitettynä toiveenaan olisi saada tarkat luvut koulujen korjaustarpeista sitä ennen.

Korjaus perjantaina 15.huhtikuuta kello 15.45: Lisättiin ”Tämä tarkoittaa pienempiä korjauksia. Kaiken kaikkiaan Espoon kaupunki investoi rakennuksiinsa talouden tasapainotus- ja tuottamisohjelman mukaan ensi vuonna 56 miljoonaa euroa. Tässä summassa ovat mukana kaikki kaupungin rakennukset ja osa siitä osoitetaan myös koulurakennusten korjaamiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat