Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhupuheet ahdistelusta sekoittivat koulun arkea Nurmijärvellä – kunta palkkasi vartijoita

Poliisi totesi väitteet koulutyttöjen ahdistelusta perättömiksi. Soldiers of Odin -nimellä tunnetun ryhmän jäsenten ilmaantuminen Nurmijärvelle herättää hämmennystä paikkakuntalaisissa.

Kaupunki
 

Nurmijärven kirkonkylän yhteiskoulu on viime viikosta lähtien joutunut vastaamaan sekä huolestuneiden vanhempien että median kysymyksiin verkossa levinneen ahdisteluhuhun vuoksi.

Huhun kohteena olivat yhteiskoulun valmistavalle luokalle tulleet parikymmentä alaikäistä turvapaikanhakijaa, joiden väitettiin jo toisena opiskelupäivänään viime keskiviikkona kosketelleen useita tyttöjä sopimattomalla tavalla.

Nopeasti levinneen huhun perässä paikalle ilmaantui loppuviikosta ulkopaikkakuntalaisia Soldiers of Odin -nimellä tunnetun ryhmän jäseniä. Rehtori Mikko Jordman pitää ahdisteluhuhua suunnitelmallisena toimintana.

”Viestin sisältö noudattaa samaa kaavaa kuin muillakin paikkakunnilla on esiintynyt. Kaikki olisi tapahtunut likimain samana päivänä kuin valmistavan luokan oppilaat tulivat kouluun. Sitä paitsi viesti tarjottiin lähes välittömästi uutisena myös MV-lehdessä”, Jordman sanoo.

Sekä koulu että poliisi ovat todenneet, ettei huhu pidä paikkaansa.

”Tästä ei kukaan ole tehnyt poliisille tutkintapyyntöä, mutta me selvittelimme asiaa ja totesimme väitteet selvästi perättömiksi”, sanoo komisario Joni Tonteri Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi ei ole tutkimassa huhua levittäneen Facebook-profiilin taustoja, koska Tonterin mukaan sitä varten tarvittaisiin epäilys vakavista rikoksista.

Rehtori ennätti jo harkita tutkintapyyntöä kunnianloukkauksesta tai perättömästä ilmiannosta, koska viestin mukaan koulun naisopettaja olisi kuitannut väitetyt ahdistelut toteamalla, että ”sellainen kuuluu heidän kulttuuriin”.

”Kunnianloukkaukseksi luen senkin, että verkossa väitettiin minun vaarantavan oppilaitten turvallisuutta”, rehtori sanoo.

Nurmijärven kunta palkkasi huhumyllyn ja Soldiers of Odin -ryhmäläisten partioinnin vuoksi kolme vartijaa koulun alueelle. Rehtorin mukaan ulkopuolisten liikkuminen koulun ympäristössä on herättänyt huolta oppilaissa ja henkilökunnassa.

Vartijapalvelut ovat puhuttaneet myös oppilaiden vanhempia. Tytärtään kouluun kuljettanut Petri Rotsten pitää tilannetta kyseenalaisena, koska koulun arki on niin rauhallista.

”Vein tänään tyttöä kouluun, ja siellä ne vartijat olivat pihalla. Mietin vain, että eikö tässä yhteiskunnan resursseja mene hukkaan”, Rotsten sanoo.

Rotstenin tytär toimii koulussa tukioppilaana. Myös hänen mukaansa ahdisteluväitteet ovat perättömiä.

”Tytär sanoi vain pojista, että ihan kohteliaita ovat”, Rotsten sanoo.

Nurmijärven yhteiskoulun kahdella valmistavalla luokalla on parikymmentä 13–17-vuotiasta turvapaikanhakijaa Syyriasta ja Afganistanista. Pienemmät pojat asuvat ryhmäkodissa ja 16–17-vuotiaat tukiasunnossa Vantalassa Nurmijärven Nukarilla.

Huhua levittäneessä Facebook-profiilissa on patistettu vanhempia osallistumaan koulun vanhempainiltaan keskiviikkona illalla. Lisäksi profiilissa on linkki verkkoadressiin, jossa vastustetaan turvapaikanhakijoiden opetusta Nurmijärvellä.

Oikaisu 5.4.2016 kello 20.50: Nuoret asuvat Vantalassa Nurmijärven Nukarilla, eivät Vantaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat