Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkakortti kelpaa pääkaupunkiseudulla nyt myös uusiin kortinlukijoihin

Ensimmäiset matkustajat pääsivät testaamaan laitteita Espoossa. Matka on uusissa laitteissa valittava ennen arvokortin näyttämistä.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Okko Tamminen ei epäröinyt käyttää uutta matkakortinlukijaa tiistaina Espoon Suurpellossa.
Okko Tamminen ei epäröinyt käyttää uutta matkakortinlukijaa tiistaina Espoon Suurpellossa. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Fakta

KHO kumosi valituksen

 HSL valitsi tietotekniikan palveluyhtiö Tiedon uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän toimittajaksi 2012.

 Kilpailukierroksen hävinnyt CGI Suomi valitti markkinaoikeuteen, joka vuonna 2013 totesi, että Tiedon tarjous olisi pitänyt hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

 Korkein hallinto-oikeus kumosi markkinaoikeuden päätöksen maaliskuussa.

Henttaa/Suurpelto. Espoon Suurpellon bussipysäkillä pääkaupunkiseudun uusi matkakortinlukija otetaan vastaan häkeltymättä tiistaina. Matkustaja Okko Tamminen näyttää matkakorttinsa bussin 16A lukulaitteelle niin sutjakkaasti, että herää epäilys, onko hän edes huomannut laitteen vaihtuneen.

”Kyllä mä sen huomasin, ja ehdin ihmetellä”, Tamminen vakuuttaa.

Laite kuitenkin kuittasi Tammisen kausilipun tutuilla värikoodeilla, joten mies tiesi onnistuneensa. Bussi Henttaalta Matinkylään pääsee jatkamaan matkaansa viivytyksettä.

Jonne Heinonen / HS
Sinikka Koski kohtasi uuden kortinlukijan hieman hapuillen. ”Ihan heti ei nähnyt, minne kortti piti asettaa.”
Sinikka Koski kohtasi uuden kortinlukijan hieman hapuillen. ”Ihan heti ei nähnyt, minne kortti piti asettaa.”

Muutaman pysäkinvälin jälkeen nousee autoon Sinikka Koski, joka epäröi silminnähden uuden kortinlukijan äärellä. Hapuileva ote osuu kuitenkin kortinlukijassa oikeaan kohtaan, ja laite rekisteröi Kosken kausilipun vihreällä valomerkillä.

”Nopeasti katsottuna oli vähän epäselvää, mihin kohtaan kortti piti laittaa”, Koski kommentoi.

Åbergin Linjan kuljettaja Mikko Fors sanoo, että ensimmäisen koekäyttöpäivän aikana matkustajat ovat kohdelleet lukijaa kuin vanhat tekijät. Ero vanhaan ei edes ole kovin suuri kausilipun käyttäjillä. Pitää vain osata asettaa matkakorttikortti kortin kuvan kohdalle.

Arvolipun käyttäjien on opeteltava marssijärjestyksen muutos. Kun vanhassa järjestelmässä asetetaan ensin kortti lukijaan, ja sitten painetaan oikeaa matkakoodia, uudessa järjestelmässä matkakoodi valitaan ensin. Kortti laitetaan luettavaksi vasta sen jälkeen, kun koneelle on ilmoitettu, onko kyseessä esimerkiksi Espoon sisäinen matka tai seutumatka.

”Uusi järjestelmä antaa myös mahdollisuuden syöttää kerralla useita matkoja”, Fors kiittää.

Päiväkotiryhmä tai koululuokka voi matkustaa aiempaa ketterämmin, koska ryhmänvetäjän ei tarvitse maksaa jokaisen lapsen matkaa erikseen.

Koekäyttöbussi kiertää Henttaan ja Matinkylän välistä linjaa 16 tämän viikon sekä viikonloppuna aamupäivällä. Ensi viikolla bussi ajaa linjaa 105.

Laitteisto asennetaan vaiheittain kaikkiin 12 Åbergin Linjan busseihin. Koekäytössä on mukana huhti–toukokuussa myös muutamia junia sekä linjan 1 raitiovaunuja. Matkakortinlukijaa kokeillaan huhtikuussa myös Kalasataman metroasemalla.

Jos koekäyttö sujuu hyvin, uusia matkakortinlukijoita aletaan asentaa kaikkiin kulkuvälineisiin toukokuun lopussa.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on arvioinut asennusten kestävän noin yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen HSL vaihtaa kaikki miljoona matkakorttia. Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä maksaa 60 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat