Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus­poliitikko tulistui Espoon miehisistä arvoista – ”Rahaa on raiteisiin, mutta ei päiväkoteihin ja kouluihin”

Espoon poliitikot vaativat koulujen korjausrahoja ensi vuoden menokehykseen.

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok.) maaliskuussa 2016.
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok.) maaliskuussa 2016. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pohjois-Tapiola

Voiko Espoo pitää lapsia huonokuntoisissa, mahdollisesti homeisissa koulurakennuksissa, jos se samaan aikaan rakentaa sadoilla miljoonilla euroilla? Tästä väännetään Espoossa kättä, kun päätetään, mistä kaupunki repii ensi vuonna 40 miljoonan euron säästöt.

”Meillä tehdään miesten lempilapsia”, puuskahtaa kokoomuksen Sanna Lauslahti, sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja. ”Rahaa on kyllä raiteisiin ja teihin, mutta ei päiväkoteihin ja kouluihin.” Lisäksi moni koululainen joutuu työskentelemään liian huonokuntoisissa ja peruskorjausta kaipaavissa tiloissa, Lauslahti huomauttaa.

Espoon säästökohteiksi saattavat joutua huonokuntoisten koulujen peruskorjaukset, sillä kaupunki asetti valmistelun pohjaksi talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmassa tiukan investointikaton. Tapetilla ovat todennäköisesti myös koulujen ryhmäkoot, sillä osa muista säästökohteista, kuten subjektiivinen päivähoito-oikeus, on jo poliitikkojen toimesta torpattu.

Kaupungilla on osoitettu rahaa tilakeskuksen korjauksiin ensi vuonna alustavasti noin 9 miljoonan euron verran. Tähän summaan eivät poliitikkojen vaatimat koulukorjaukset mahdu. Myös uusien koulujen rakentaminen on jäissä.

Lauslahti pitää kaupungin varautumista kasvavaan oppilasmäärään riittämättömänä. ”Me tarvitsemme kokonaan uusia tiloja sen lisäksi, että meillä ei meinaa mahdu oppilaat nykyisiin tiloihinkaan.” Lisäksi moni koululainen joutuu työskentelemään liian huonokuntoisissa ja peruskorjausta kaipaavissa tiloissa, Lauslahti huomauttaa.

Koulukorjauksiin on löydettävä suunnitelmallisuutta, vaatii kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr). ”Korjausrahoja on lisättävä, jotta voimme tehdä koulukorjaukset suunnitelmallisesti”, Elo vaatii. ”Meillä on valitettavan monta esimerkkiä siitä kuinka kalliiksi se tulee, jos joudumme turvautumaan hätäväistöön, sillä tiellä ei voida jatkaa.”

Alkuvuodesta kaupunki sulki Niipperin koulun vain muutama viikko sen jälkeen kun rakennuksessa oli saatu päätökseen yli 100 000 euron korjaukset. Korjaukset eivät ratkaisseet pitkälle edennyttä sisäilmaongelmaa, joten kaupunki joutui sulkemaan koulun ja siirtämään oppilaat muualle.

”Meidän on saatava kunnollinen arvio näiden koulujen määrästä, tilasta ja siitä mitä niille tehdään. Lapset sairastuvat ja korjausraha menee hukkaan, ellemme puutu tilanteeseen ajoissa.”

Väistötiloihin siirtyminen maksaa Espoon kaupungille noin kolminkertaisen summan normaaleihin tiloihin verrattuna, kertoo suunnittelupäällikkö Juha Hovinen. Toisinaan summan päälle tulee vielä kuljetuskustannuksia kun lapsia siirretään päivittäin väistötiloihin.

”Meillä laitetaan helposti johonkin tiehankkeen rakentamiseen kymmeniä miljoonia, eikä kukaan sano siitä mitään. Sitten isoimmat tappelut käydään tällaisen parin miljoonan koulukorjausten kanssa”, kaupunginhallituksen kolmas varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps) sanoo.

Myös Lahtinen pitää tärkeänä, että koulukorjausrahat löytyvät jostain. Hän ei kuitenkaan ole valmis veronkorotuksiin. ”Kyllä nämä täytyy löytyä toiminnan tehostamisen myötä. Luokkakokojen kasvattamista en pidä niin kriittisenä, luotan asiantuntijoiden arvioon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat