Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki hakee korvauksia märkiä päiväkoteja rakentaneen yrityksen konkurssipesältä

Jo parisataa hoitolasta joutuu elämään remonttijärjestelyissä, kun Helsinki korjaa kolmen päiväkodin lattioita.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Päiväkoti Telkässä alkoi lattiaremontti maanantaina.
Päiväkoti Telkässä alkoi lattiaremontti maanantaina. Kuva: Sami Kero / HS

Helsingin tilakeskus laskee, että kolmen kosteusvaurioista kärsineen päiväkodin lattiaremontteihin kuluu ainakin 300 000 euroa tänä keväänä. Tilakeskus aikoo velkoa remonttikulut konkurssiin menneeltä urakoitsijalta.

HS kertoi viikonvaihteessa lauttasaarelaisten Telkän ja Silkkiuikun lattiaremonteista. Vastaava remontti on luvassa myös Vuosaaren päiväkoti Kanavassa kesäkuussa.

Kaikki tilapäisiksi tarkoitetut paviljonkipäiväkodit on pystyttänyt kankaanpääläinen palvelurakennusyritys Casatino, jonka konkurssipesään kaupunki on jo ollut yhteydessä. Helsingin tilakeskus katsoo, että kaikissa kolmessa tapauksessa on kyse rakennusvirheestä.

”Yleensä tilapäiset päiväkodit ovat puurakenteisia, mutta näihin kolmeen on asennettu betonilattia ja siihen lattialämmitys. Yrittäjä ei todennäköisesti ole osannut laskea oikein betonilattian kuivatukseen tarvittavaa aikaa”, summaa kiinteistöpäällikkö Sari Hildén.

Hildén arvioi, että talojen lattialämmitystä pystytään nyt hyödyntämään korjaustoimissa.

Ongelmien syyt eri taloissa ovat samantyyppiset: muovimatto on liimattu liian kosteaksi jääneen betonilattian päälle.

Liian kosteissa oloissa muovimattoliima hajoaa, ja voi päästää sisäilmaan terveydelle haitallisia yhdisteitä. Kosteudesta johtuvia mikrobivaurioita ei ole havaittu Kanavan tutkimuksissa. Telkässä ja Silkkiuikussa mikrobivaurioita on havaittu teknisen tilan väliseinissä.

Päiväkoti Telkän tutkimusraportista ilmenee myös, että talon alapohjan tuulettumiseen tarkoitetuista ilmaritilöistä osa on jäänyt maan alle.

Paviljonkipäiväkodit ovat valmistuneet hieman eri aikoina, ja niitä on myös laajennettu. Korjattaviksi joutuvat vuonna 2012 valmistuneet tilat Kanavassa ja Silkkiuikussa sekä kesällä 2013 avautunut päiväkoti Telkkä.

Casatino oli ollut yrityssaneerauksessa vuoden 2013 alusta lähtien. Tilakeskuksen projektinjohtaja Arto Manninen vahvistaa, että yrityssaneeraus oli tiedossa.

”Casatino voitti tarjouskierroksen, joten ennen sopimuksen allekirjoitusta me otimme yhteyttä yrityssaneerauksen valvojiin. He vakuuttivat, että yrityksellä on taloudellisia resursseja toimittaa talo määräaikaan mennessä. Niin myös tapahtui”, sanoo Manninen.

Puolen vuoden kuluttua Telkän valmistumisesta Casatino oli konkurssissa.

Remonttijärjestelyt vaihtelevat kaikissa kolmessa päiväkodissa. Kanavan lapset siirtyvät remontin tieltä päiväkodin vieressä sijaitsevaan korttelitaloon. Telkkä korjataan kahdessa vaiheessa siten, että lapsista vain osa siirtyy läheisen päiväkodin tiloihin. Loput lapset mahdutetaan siihen päiväkodin osaan, jossa ei ole remonttia.

Vanhemmat ovat kritisoineet sitä, että ensimmäisessä remonttivaiheessa lapset joutuvat oleilemaan niissä tiloissa, joiden varmuudella tiedetään olevan kosteita. Silkkiuikussa aiotaan selvitä kokonaan ilman väistötiloja.

Telkässä ja Silkkiuikussa on kummassakin yhteensä 80 lasta, Kanavassa hoitopaikkoja on 150.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat