Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskallio murskaksi – Uudeltamaalta louhitaan eduskuntatalon verran kiveä viikossa

Helsingin seudulla suunnitellaan useita uusia ja kiisteltyjä louhoksia asutuksen kylkeen

Kaupunki
 
Kivilouhokset kismittävät asukkaita
Kivilouhokset kismittävät asukkaita
Pääkaupunkiseudulta louhitaan hätkähdyttävän paljon kiveä rakennushankkeiden tarpeisiin. Louhoksen lähellä ei ole kiva asua. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.
Fakta

Vähintään 300 metriä asutuksesta

 Valtioneuvoston asetuksen mukaan kivenlouhimoa tai -murskaamoa ei saa perustaa alle 400 metrin päähän melulle ja pölylle alttiista kohteista, kuten päiväkodista tai sairaalasta.

 Muussa tapauksessa avolouhoksen etäisyys tulee olla vähintään 300 metriä asumiseen tai loma-asumiseen käytettävästä rakennuksesta.

 Jos murskaamo on alle 500 metrin päässä muista rakennuksista, on pölyn joutumista ympäristöön estettävä esimerkiksi kastelemalla varastokasoja.

Avolouhos naapuriin Helsingin seudulla? Näin voi käydä, sillä Uudellamaalla on vireillä lukuisia louhoshankkeita.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely-keskus) tiedossa oli maaliskuun lopussa kaikkiaan 12 maa-aineslain mukaista louhoshanketta. Louhosta sovitellaan muun muassa Helsingin Östersundomiin sekä Vantaalle, Espooseen, Sipooseen, Porvooseen ja Kirkkonummelle.

Kirkkonummella Kantatie 51:n tuntumassa Vuohimäen lähellä asuva Reetta Hyvärinen vastustaa muutaman sadan metrin päähän suunniteltuja louhoksia. Alueella on jo aiemmin louhittu jonkin verran, mutta uudet hankkeet ovat moninkertaisia kooltaan.

Louhoksen lähellä asuvien elämään räjäytykset ja murskaus tuovat harmillisia piirteitä.

”Lähinnä tietenkin melu, tärinä ja pöly pelottavat”, Hyvärinen sanoo. ”Pihalla ei voi viettää aikaa sillä tavalla kuin normaalisti.”

Kalle Koponen / HS
Reetta Hyvärinen ihmettelee Kirkkonummelle ilman kokonaissuunnitelmaa syntyviä louhoksia.
Reetta Hyvärinen ihmettelee Kirkkonummelle ilman kokonaissuunnitelmaa syntyviä louhoksia.

Kirkkonummen ympäristölautakunta ottaa kantaa Destian, Lemminkäisen ja Göran Hagelberg Oy:n hakemuksiin 12. huhtikuuta.

Helsingin seudun kunnissa voi olla vireillä lisääkin louhoshankkeita, joista ei ole vielä pyydetty lausuntoa ely-keskukselta. Louhosprosessit ovat lähes poikkeuksetta pitkiä ja riitaisia.

Pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan kallioperästä lohkaistaan vuosittain pois miljoonien kuutiometrien edestä kiviainesta. Jos huomioidaan vain varta vasten maa-ainesten ottoa varten perustetut louhokset, olisi esimerkiksi toissa vuonna irrotetulla kalliolla täyttänyt Eduskuntatalon kerran viikossa eli kaikkiaan noin 52 kertaa.

Eduskuntatalon tilavuus on hieman alle 108 000 kuutiometriä. Uudenmaan ely-keskuksen tuoreimman vuotta 2014 käsittelevän tilaston mukaan kalliokiviaineksia louhittiin 5,6 miljoonaa kiintokuutiometriä.

Kiintokuutiometrillä tarkoitetaan kuutiometriä, joka on täytetty ääriään myöten yhtenäisellä kimpaleella mitattavaa ainesta – tässä tapauksessa siis kalliota.

Mika Ranta / HS
Ruotsinkylässä Tuusulassa on suuri kiviaineslouhos.
Ruotsinkylässä Tuusulassa on suuri kiviaineslouhos.

Uudenmaan ely-keskuksen tilastojen mukaan luvallisilta louhoksilta ja kaivannoilta nostettiin kokonaisuudessaan 10,7 miljoonaa kiintokuutiometriä maa-ainesta. Kokonaispotissa on kallion lisäksi myös muun muassa soraa, hiekkaa, savea ja liejua.

Louhosten lisäksi kalliota louhitaan isojen rakennusprojektien yhteydessä. Ely-keskuksen arvion mukaan runsas kolmannes kaikesta Uudellamaalla käytetystä kalliokiviaineksesta syntyy työmailla – esimerkiksi Kalasatamaan rakennettavan Redi-kauppakeskuksen pysäköintilaitoksen tieltä louhitaan rakennusyhtiö SRV:n mukaan 215 000 kiintokuutiota kiveä.

Minne kiviaines sitten päätyy Uudenmaan kymmeniltä montuilta?

”Suurimmassa osassa ottamoista tehdään murskattua, rakennustöissä käytettävää kiviainesta”, kertoo Eija Ehrukainen. Hän toimii ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioista vastaavana johtajana maanrakennusyritysten edunvalvontajärjestö Infra ry:ssä.

Pieni osa Uuttamaata päätyy myös ulkomaille.

”Suomi vie jonkin verran kiviainesta Viroon. Ihan sen vuoksi, että maaperä on siellä pehmeää, eli siellä ei ole kalliokiviainesta”, Ehrukainen sanoo.

”Vienti on kyllä todella vähäistä.”

Uusmaalaista kalliota on lähtenyt esimerkiksi Inkoosta rautatien pohjaksi Suomenlahden eteläpuolelle.

Rakennustöissä ja muun muassa betonin valmistuksessa käytettävää kiviainesta ei Ehrukaisen mukaan ole kannattavaa kuljetella pitkiä matkoja.

”Se lisäisi rakentamisen kustannuksia merkittävästi. Ei kenelläkään olisi varaa ostaa sellaista”, Ehrukainen sanoo.

Inkoon satama on kätevän matkan päässä esimerkiksi Kirkkonummelta. Reetta Hyvärinen kävelee kotinsa lähellä avautuvalla hiljentyneellä louhoksella katsellen ankeaa kivierämaata.

”En haluaisi ajatella pelkkää asukkaan näkökulmaa. Näillä alueilla ihmiset ulkoilevat, ja täällä on lähellä monia merkittäviä luontoarvoja.”

Hyväristä harmittaa, että louhoshankkeet ovat usein vuosien, jopa vuosikymmenien prosesseja, jotka etenevät osina. Kansalaisten ja jopa luottamusmiesten on vaikea saada kokonaiskuvaa esimerkiksi lupatilanteesta.

Alan yritykset perustelevat kuljetuskustannusten kurissa pitämisellä sitäkin, miksi louhoksia tarvitsee perustaa myös lähelle kaupunkiasutusta. Eija Ehrukaisen mukaan yksin pääkaupunkiseutu nielee vuosittain noin 6,8 miljoonan kiintokuution verran kiviainesta. Ei pelkästään rakennusten rakentamiseen, vaan myös muun muassa tietyömaille, infrarakentamiseen ja liukkaudentorjuntaan talvella.

”Minkään alueen ympäristöhaitat eivät saa muodostua naapurustolle kohtuuttomiksi, siksikin siis tarvitaan useita alueita”, Ehrukainen toteaa.

Täysin päinvastainen tulkinta on Nurmijärven rajan tuntumassa Vantaalla asuvilla ihmisillä, joiden kotien kupeeseen Riipilän metsään pyrkii sitkeästi Lemminkäinen Infran avolouhos. Asukkaat ovat taistelleet louhosta vastaan jo kahdeksan vuotta, ja heidän selvitystensä mukaan pelkästään viidellä suurella, jo olemassa olevalla ottoalueella pystyisi kattamaan järkevästi koko pääkaupunkiseudun kiviainestarpeen.

”Jo toimivien louhosten varannot riittävät sadaksi vuodeksi”, sanoo alueyhdistysten edustaja Niina Ihalainen.

Alueyhdistysten asiantuntijaryhmän mukaan Riipilän metsän louhoshanke on monelta osin pielessä ja Lemminkäisen teetättämät valmistelupaperit virheellisiä.

”On vakava epäkohta, että suuria asioita ratkaisevilla päättäjillä ei ole auditoitua faktatietoa asioista, joista he päättävät”, Ihalainen toteaa.

”Hanke on kaavoituksen vastainen ja täysin sopimattomalla paikalla. Alue on maakunnallista viherväylää.”

Useat muutkin louhosprojektit ovat poikineet meheviä riitoja, joita on ruodittu korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) asti.

”Kun maa-aineslupa saa lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden kautta, niin seuraava vääntö käydään murskausluvasta – ja sekin saattaa käydä hallinto-oikeuden kautta. Yva-menettelyt eli ympäristövaikutusten arviointi riitautetaan yleensä jo maa-aineslupavaiheessa”, listaa hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ely-keskuksesta.

”Nämä ovat rasittavia prosesseja niin asukkaille, toiminnanharjoittajille kuin viranomaisillekin”, hän jatkaa.

Riitatilanteita pääsee Kinnusen mukaan syntymään muun muassa sen vuoksi, että suurimmasta osasta Uuttamaata ei ole olemassa kaavoitusta, jossa kiviainesten ottoa ohjattaisiin yksityiskohtaisesti ja yksiselitteisesti. Itse louhoksen lisäksi myös sen pyörittämiseen tarvittava vilkas raskas liikenne kirvoittaa vastustusta.

Mika Ranta / HS
Yksi jo nyt toimivista louhoksista on Seepsula Oy:n kiviaineslouhos Tuusulassa.
Yksi jo nyt toimivista louhoksista on Seepsula Oy:n kiviaineslouhos Tuusulassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat