Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseutu alkaa valmistella itsenäistä sote- ja aluehallintoa

Isot kaupungit haluavat hoitaa palvelunsa itse ja käytännössä jättäytyä tulevan maakuntahallinnon ulkopuolelle

Kaupunki
 
Vantaan (vas.), Helsingin ja Espoon vaakunat.
Vantaan (vas.), Helsingin ja Espoon vaakunat.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat ovat päässeet yhteisymmärrykseen muusta Uudenmaan alueesta irrotettavan erillisalueen valmistelusta torstaina.

Erillisratkaisulla tavoitellaan pääkaupunkiseudulle itsenäistä sote- ja aluehallintoa, mutta myös monien valtion vastuulla olevien työllisyys-, elinkeino- ja maahanmuuttajapalveluiden keskittämistä erillisalueen käsiin.

Käytännössä pääkaupunkiseutu haluaa jättäytyä tulevan maakuntahallinnon ulkopuolelle.

Maan hallitus ilmoitti kehysriihen yhteydessä tällä viikolla, että se on valmis arvioimaan erillisratkaisua pääkaupunkiseudulle. Edellytyksenä on kuntien yhteinen ehdotus.

Jos erillismallista päästään yksimielisyyteen, Suomeen syntyisi 18 itsehallintoaluetta ja pääkaupunkiseudun erityislainsäädäntöalue.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat ovat vakuuttuneita siitä, että alueen kaupungit ovat niin suuria toimijoita, että pystyvät hoitamaan nykyiset tehtävänsä. Kynnyskysymyksenä pidetään sitä, että kunnat voivat jatkossakin tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut joko itse tai yhteistoiminnassa keskenään tai hankkimalla niitä ostopalveluina ulkopuolisilta tuottajilta.

Myös ylikunnalliset tehtävät, kuten joukkoliikenteen järjestäminen sekä vesi- ja jätehuolto, pystytään kaupunginjohtajien mielestä hoitamaan niitä varten perustetuissa kuntayhtymissä.

Sen sijaan vaativa erikoissairaanhoito tulisi kaupunginjohtajien mielestä edelleenkin kuulua Uudenmaan maakunnan toimivaltaan.

”Me olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että nykyistä Hus-aluetta ei pidä hajottaa”, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Kovin kysymys uudistuksessa on erillisalueen toimintojen rahoitus. Erilliset työryhmät valmistelevat rahoitus-, sote-, työllisyys-, elinkeino- ja maahanmuuttajapalveluja koskevia ehdotuksia kevään aikana.

Kaupunginjohtajien viesti on, ettei uudistus saa kiristää kuntien verotuloihin perustuvaa verotulontasausta. Pääkaupunkiseudun kuntien keräämistä verotuloista noin 450 miljoonaa euroa jaetaan vuosittain talousvaikeuksissa oleville kunnille muualla Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat