Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber-kuljettaja sai sakot luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta

Syyttäjä: Ensimmäinen kerta, kun oikeus on määrännyt rangaistuksen Uber-kuskille.

Kaupunki
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Uber-taksi tilataan kännykkäsovelluksella.
Uber-taksi tilataan kännykkäsovelluksella. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut miehen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkoihin. Oikeus velvoitti Uber-palvelun kautta työskennelleen kuskin myös menettämään valtiolle henkilöliikenteen harjoittamisesta ansaitsemansa tulot.

Kihlakunnansyyttäjä Jutta Juntusen käsityksen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun käräjäoikeus on määrännyt Uber-kuljettajalle rangaistuksen luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta.

Tuomiosta kertoi ensimmäisenä STT.

Päiväsakkoja rikoksesta tuli 25 eli yhteensä 150 euroa. Tuloja kuljetuksista oli kertynyt oikeuden mukaan ainakin 12 250 euroa. Oikeus ei kohtuullistanut summaa mitenkään, koska kyseessä oli rikoksen tuottama taloudellinen hyöty. Tekijä oli vaatinut tuntuvaa kohtuullistamista ja kertonut maksaneensa tuloista esimerkiksi veroja sekä polttoaine- ja huoltokuluja.

Vastaaja oli myös kiistänyt tekonsa rangaistavuuden. Hänen mukaansa Uber-palvelun henkilökunta oli ilmoittanut hänelle, ettei palvelun kautta toimittaessa edellytetty mitään erityistä lupaa. Mies kertoi, ettei lopulta ollut varma, tarvitaanko Suomessa taksilupa, eikä hänellä olut ketään, keneltä asiaa kysyä.

Oikeuden mukaan miehen vieraskielisyys ei ollut hyväksyttävä peruste olla selvittämättä tarkemmin Uberin ilmoituksen asianmukaisuutta.

Mies ei ollut käynyt Uberin järjestämää koulutusta. Taksinkuljettajan peruskurssin hän oli käynyt sitä kuitenkaan läpäisemättä.

Mies oli ajanut taksia 5–6 päivänä viikossa 3,5 kuukauden ajan. Hän oli saanut maksetuista korvauksista itselleen 80 prosenttia.

Miehen ajopäivien lukumäärä ja hänen saamansa ansiot puolsivat oikeuden mukaan käsitystä, että kyseessä oli ansiotoiminta. Kyse ei myöskään ollut naapuriapuun rinnastettavasta kyyditsemisestä vähäistä korvausta vastaan. Myöskään kertakorvauksen vähäisyys ei oikeuden mukaan tarkoita sitä, ettei toiminta olisi ammattimaista.

Uber on taksipalvelu, jossa taksin voi tilata mobiilisovelluksen avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat