Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malminkartanon täyttömäen portaat ovat treenaajan täydellinen peppupiina – video näyttää porrasjuoksun tuskan

Malminkartanon kuuluisiin portaisiin tullaan maistelemaan verta joka puolelta kaupunkia

Kaupunki
 
Täyttömäen portaikko on paha pyllypiina
Täyttömäen portaikko on paha pyllypiina
Helsingin Malminkartanossa sijaitsevan Täyttömäen 426 portaan juokseminen on täydellinen harjoitus reisille ja pakaroille. Toimittaja ja kuvaus: Joonas Laitinen, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Kristiina Marttinen

Malminkartano

Tässä se nyt on, täydellisen takapuolen temppeli.

Porrasjuoksu on oiva keino kiinteiden pakaroiden hankkimiseen ja Malminkartanonhuipulla eli kansan suussa Täyttömäellä portaita piisaa. Noin 90 metriä korkealle kukkulalle päästäkseen on ensin tampattava 426 portaan muodostama reitti.

Pinkeät pakarat, olen tulossa!

Portaissa käy pian ilmi, että ne viehättävät monia muitakin. On huhtikuisen arkipäivän tuulinen iltapäivä, mutta portaita sahaa tuulitakeissaan parikymmentä ihmistä.

Heidän joukossaan ovat muun muassa Oulunkylässä asuvat Pekka Nurmi, 70, ja Arto Kotiranta, 71.

”Täällä käy paljon nuoria mimmejä, jotka haluavat itselleen figuurit kuntoon”, Nurmi sanoo.

Jaahas, naisten perässäkö täällä sittenkin ollaan?

”No ei”, Kotiranta vastaa. ”Katseella seurataan asiallisesti.”

Nurmi ja Kotiranta kertovat käyvänsä kävelemässä portaita säännöllisesti.

”Tämä on oikeastaan ainoa paikka, missä sykkeet saa hyvin ylös”, Nurmi kertoo.

Malminkartanolaisille mäki on tärkeä. Mäen rakentaminen aloitettiin vuonna 1976. Tuolloin koko alue oli vasta rakentumassa. Mäki valmistui parikymmentä vuotta myöhemmin. Portaat laitettiin 1990-luvun lopussa.

”Se on ihan loistava paikka, Malminkartanon väriläiskä”, hehkuttaa Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Mari Oranen.

”Mäellä näkee paljon erilaisia ihmisiä ja tulee juteltua vieraiden kanssa. Siellä on hyvä käydä piknikillä ja kuntoilemassa.”

Laura Oja / HS
Oulunkylässä asuvat 70-vuotias Pekka Nurmi ja Arto Kotiranta, 71, kävelevät säännöllisesti Malminkartanonhuipun portaita. ”Ylös mennään kaksi kertaa kerrallaan”, Nurmi kertoo.
Oulunkylässä asuvat 70-vuotias Pekka Nurmi ja Arto Kotiranta, 71, kävelevät säännöllisesti Malminkartanonhuipun portaita. ”Ylös mennään kaksi kertaa kerrallaan”, Nurmi kertoo.

Kuntoiluun raput todella sopivat, sillä syke nousee kevyehkölläkin juoksuvauhdilla kuin itsestään. Puolivälissä matkaa myös omien pakaroiden ja reisien olemassaolo käy kipuna harvinaisen hyvin selville.

Tätä kipua helsinkiläiset janoavat kiivaasti lisää. Helsingin liikuntaviraston ulkoilupäällikkö Petri Angelvuo kertoo, että he saavat paljon palautetta, jossa Helsinkiin toivotaan lisää porrasjuoksupaikkoja. Liikuntavirasto vastaa toiveeseen tekemällä Paloheinään portaat, kun ”talous antaa myöten”.

”Ihmiset ovat huomanneet, että porrasjuoksusta on hyötyä. Suosiota on saattanut lisätä myös pienimuotoiset kisat, joissa ihmiset voivat verrata, kuka portaat juoksee nopeiten ylös”, Angelvuo sanoo.

Täyttömäen suosiota on nostanut esimerkiksi Ilta-Sanomien juttusarja, jossa etsittiin nopeinta porrasjuoksijaa. Toistaiseksi Malminkartanon nopeimman ajan on kellottanut nastolalainen Aku Joentausta. Hän juoksi raput ylös 52,53 sekunnissa. Katso ennätysjuoksu täältä.

”Siitä meidän kipinä näiden portaiden kävelemiseen syntyi”, Pekka Nurmi kertoo. ”Olen nyt kävellyt portaat ylös 42 kertaa.”

Laura Oja / HS
Malminkartanossa asuva Ida Söderholm, 36, käy juoksemassa Malminkartanonhuipun portaita usean kerran viikossa. Hänen mukaansa portaiden suosio on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana paljon.
Malminkartanossa asuva Ida Söderholm, 36, käy juoksemassa Malminkartanonhuipun portaita usean kerran viikossa. Hänen mukaansa portaiden suosio on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana paljon.

Muissa portaiden vakiokäyttäjissä oksenteluun päättynyt ennätysjuoksu herättää myötätuntoista naurua.

”En ole koskaan oksentanut portaissa. Täytyy sen verran rajoittaa, ettei tarvitse yrjöillä matkalle”, sanoo portaita viidesti viikossa juokseva Ida Söderholm, 36. Malminkartanossa asuva Söderholm on juossut portaita kuuden vuoden ajan.

”Tämä on paras aika tulla tänne, sillä viikonloppuisin ja iltaisin täällä on usein ruuhkaa.”

Täyttömäen portaiden suosio perustuu siihen, että portaat sopivat lähes kaikille.

”Sieltä löytyy kaikenkuntoisille ja ikäisille ihmisille vaihtoehtoja”, sanoo Helsingin keskustassa asuva Anna Kuisma, 26.

Maratonille harjoittelevan Kuisman mielestä portaat soveltuvat parhaiten pakaroiden treenaamiseen ja sykkeen nostamiseen. Tämän ovat huomanneet myös ammattimaiset personal trainerit.

”Niiden kanssa harjoittelevien määrä on lisääntynyt”, Söderholm sanoo.

Myös sosiaalinen media on tehnyt tehtävänsä portaiden suosiossa. ”Malminkartanon portaista puhutaan somen aktiivisissa juoksuporukoissa todella paljon. Aiemmin ne ovat ehkä olleet pienemmän porukan tietoisuudessa”, arvioi Oulunkylässä asuva Samuli Pahkala, 45.

Huipulla mäen suosion todella ymmärtää. Jalat kihelmöivät ja horisonttiin piirtyvä Helsinki hyväilee silmää. Ainoa harmituksen aihe on puolentoista minuutin yli painuva aika. Ensi kerralla oksennukseen saakka!

Timo Kirves
Malminkartanon Täyttömäellä toimi 1980-luvun lopusta 1990-luvun alkuun myös hiihtohissi. Hissi ei ole ollut käytössä ainakaan vuoden 1994 jälkeen. Kuvassa laskettelijoita joulukuussa 1989.
Malminkartanon Täyttömäellä toimi 1980-luvun lopusta 1990-luvun alkuun myös hiihtohissi. Hissi ei ole ollut käytössä ainakaan vuoden 1994 jälkeen. Kuvassa laskettelijoita joulukuussa 1989.
Täyttömäki nousi miljoonista maakuutioista

Malminkartanonhuippu eli Täyttömäki on rakennettu rakennustyömaiden jättömaasta. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1976. Valmistuttuaan vuonna 1996 mäkeen oli tuotu noin 8 miljoonaa kuutiometriä eli 800 000–900000 autokuormallista maata.

”Se ei ole jätettä tai mikään vanha kaatopaikka. Se ei pidä sisällään vanhoja autonrenkaita, televisioita tai mitään muutakaan jätettä”, sanoo Malminkartanosta vastaava arkkitehti Tytti Wiinikka Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

”Jos täyttömäeltä löytyy telkkareita ja autonrenkaita, on syynä valitettavasti roskaavat kansalaiset.”

Mäki on rakennettu kallion päälle kuin lumilyhty, Wiinikka kertoo.

”Isoja kiviä on kasattu kehään ja raot on täytetty siltillä ja savella.”

Nykyisin mäki on Helsingin korkein kohta. Se on noin 90 metriä merenpinnan yläpuolella. Helsingin korkein luonnollinen kohta löytyy Jakomäestä.

Mäellä toimi 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa myös hiihtohissi, mutta sen toiminta lopetettiin.

”Mäki on liian matala, joten sen pitäminen ei kannattanut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat