Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ympäristö on pimeänä” – epätietoisuus tulevasta siirtää Helsingin päätöksiä

HS:n kaupunkitoimituksen Päätösten takaa -juttusarja kertoo, mitä Helsingin, Espoon ja Vantaan politiikassa tapahtuu.

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.
Vesa Laitinen
Helsingin kaupungintalolla tehtiin torstaina
Helsingin kaupungintalolla tehtiin torstaina Kuva: Vesa Laitinen
Kimmo Oksanen
Kimmo Oksanen

Helsingin kaupunginhallituksessa istuvien poliittisten ryhmien edustajat kokoontuivat viikko sitten viikonloppuna neuvottelemaan kaupungin talouden raamista vuodelle 2017.

Enää ei istuttu palokuntatalon vintillä, niin kuin vuosikymmenien ajan, vaan aivan proosallisesti kaupungintalon kabinetissa. Ehkä sekin kuvastaa nykyistä hehkutonta aikaa.

Sopimus syntyi harvinaisen helposti ja yksimielisesti, sillä neuvotteluissa ei sovittu mistään.

Tähän on syynä se, että ilmassa on paljon avoimia, Helsingistä riippumattomia tekijöitä, jotka vaikuttavat Helsinkiin enemmän kuin yhteenkään toiseen kaupunkiin.

”On totta, että koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon yksittäisiä tekijöitä, joita ei voi ennustaa”, totesi kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) Helsingin Sanomille keskiviikkona.

Yksi suurista Helsingin talouteen vaikuttavista yksittäisistä ja toistaiseksi avoimena olevista tekijöistä on kilpailukykysopimus.

Sopimuksen on tarkoitus pienentää työnantajan kuluja. Helsinki on 45 000 työntekijällään Suomen suurin työnantaja, joten mikäli sopimus syntyy, sen vaikutukset ovat Helsingille erittäin merkittävät.

Yhtä merkittävät ovat vaikutukset silloinkin, jos kilpailukykysopimusta ei synny, mutta toiseen suuntaan.

Muita Helsingin menoihin suuresti vaikuttavia avoimia kysymyksiä ovat muun muassa mahdollinen 30 prosentin pienennys lomarahoihin ja työajan pidennykset.

Lisäksi kuntapuolen työnantajien ja työntekijöiden liittokohtainen sopimus on auki.

Kaikkien edellä mainittujen yhteisvaikutus toisi onnellisimmillaan Helsingille jopa 50 miljoonan euron vuosittaisen voiton nykyisiin menoihin nähden.

Tosin sitäkään ei tiedetä, miten valtionosuuksien kompensoinnit järjestetään tulevaisuudessa eli mitä kautta valtio ottaa Helsingiltä takaisin sen helpotukset, vai ottaako?

Kun mikään ei ole varmaa, Helsinki joutuu laskeskelemaan rahojaan pimeässä. Siksi kaupunginhallituksen poliittiset ryhmät päätyivät harvinaiseen yksimieliseen ja riidattomaan sopuun: jätetään syssymälle!

”Ei paljon muutakaan voida nyt tehdä. Ei ne omat lyhdyt paljon auta, jos ympäristö on pimeänä”, mietti ryhmäjohtaja Otso Kivekäs (vihr) keskiviikkona.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) oli samoilla linjoilla. Syksyn mahdollisiin käyttötalouden menojen lisäyksiin jätettiin neuvotteluissa aukko: ”Sen takia päästiin suhteellisen helposti yhteisymmärrykseen talousraamista, kun jätettiin se auki”, hän totesi lakonisesti.

Helsingin kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki (sd) totesi hänkin, ettei edes ensi syksyn rahoista voida vielä päättää.

”Ei voida vielä varmasti luvata esimerkiksi varhaiskasvatukselle tai muulle virastolle, paljonko rahaa te saatte, kun kaikki on vielä auki”, hän totesi.

Kaupungintalon kabinetissa Helsingin rahoitusjohtaja Tuula Saxholm ja talousarviopäällikkö Matti Malinen esittelivät valtuutetuille arvioitaan, paljonko rahaa Helsinki on tänä vuonna saamassa.

Kaupunki saa tulonsa kunta-, kiinteistö- ja yhteisöveroina sekä valtionosuuksina. Kun summa on tiedossa, on helppoa kertoa valtuutetuille, kuinka paljon rahaa he voivat jakaa ympäriinsä.

Mutta kun summa ei ole tiedossa, on Saxholmilla ja Malisella vaikeaa, kuten myös valtuutetuilla.

Kaiken kukkuraksi koko Helsingin johtamisjärjestelmä on menossa uusiksi vuonna 2017. Pormestari- ja toimialajärjestelmä ei tuone mukanaan lisää menoja: Helsinki tuottaa uudella järjestelmällään samat palvelut kuin ennenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat