Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Papit vihkivät nais- ja miespareja Helsingin seudulla todennäköisesti jo vuoden kuluttua

Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan 1. maaliskuun vuonna 2017. Presidentti vahvisti loput tarvittavat lainmuutokset perjantaina.

Kaupunki
 
Teemu Salonen
Helsingin hiippakunnan pääkirkko on Senaatintorilla seisova Helsingin tuomiokirkko.
Helsingin hiippakunnan pääkirkko on Senaatintorilla seisova Helsingin tuomiokirkko. Kuva: Teemu Salonen

Helsingin seudulla papit vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja todennäköisesti jo vuoden kuluttua – ja siitä syntynee kuohuntaa.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2017. Presidentti Sauli Niinistö vahvisti varsinaisen lain runsas vuosi sitten ja tänään perjantaina joukon muita lainmuutoksia, joita sukupuolineutraali avioliittolaki edellyttää.

Yksittäiset papit tai hiippakunnat saattavat alkaa soveltaa lakia odottamatta kansallisen tason ohjeita kirkolta.

”Asiasta on kirkon sisällä monia eri käsityksiä, joista yksi on, että jos kuulut kirkkoon ja olet käynyt rippikoulun, niin mikään kirkonsäädös ei estä avioliittoa”, sanoo Helsingin hiippakuntadekaani ja tuomiokapitulin jäsen Reijo Liimatainen.

Liimataisen kuvailema salliva tulkinta on ollut esillä erityisesti Helsingin hiippakunnassa. Siihen kuuluu 33 suomenkielistä seurakuntaa itäiseltä Uudeltamaalta.

”Otan tähän asiaan henkilökohtaisesti kantaa, koska kukaan ei ota asiaa esille, ellemme me puolestapuhujat nosta sitä. Tätä on yritetty vaikenemalla hoitaa,” Liimatainen sanoo.

”Piispoille tehty esityksiä jo vuosia sitten, mutta asiaa ei ole haluttu nostaa esiin. Ja kyllä, kyse on nimenomaan halusta.”

Kun laki astuu voimaan, papin vihkimä pari on avioliitossa puolisoiden sukupuolista riippumatta. Itse kirkko voi olla asiasta eri mieltä ja jopa rangaistakin pappejaan kirkon ohjeiden rikkomisesta, mutta se ei vaikuta avioliiton voimassaoloon lain edessä.

Mitä avioliitto kirkon silmin tarkoittaa? Se määritellään kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa. Ainoastaan käsikirjassa viitataan naisiin ja miehiin puhumalla morsiamesta ja sulhasesta.

”Kirkkolaki ei ota kantaa vihittävien sukupuoleen. Osa toki on sitä mieltä, että jos kirkkojärjestys olisi kirjoitettu teologisin perustein, siellä lukisi, että avioliitto on miehen ja naisen välinen.”

On arveltu, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä tulee kirkolle naispappeuden kaltainen kiista, josta väännetään vuosien ajan.

Kirkolliskokous ei ole ottanut kantaa avioliittokysymykseen uuden avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Vuodelta 2010 on kirkolliskokouksen päätös, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Kirkolliskokous voisi halutessaan antaa asiasta uuden päätöksen. Se on kirkon ylin päättävä elin, ja sen määrittelemiä oppeja on noudatettava.

Kirkolliskokouksen päätöstä tuskin tulee, sanoo Reijo Liimatainen. Päätös vaatisi 3/4 osan enemmistön.

”Ja tällä hetkellä näyttää siltä, ettei kumpikaan kanta voi käytännössä saada tuollaista enemmistöä taakseen.”

Kirkolliskokousvaalit pidettiin helmikuussa, ja Liimatainen pohjaa näkemyksenä muun muassa vaalikonevastauksiin. Uuden kokoonpanon ensimmäinen kirkolliskokous on toukokuussa.

Piispojen työryhmä on myös mahdollinen elin, jossa asia voidaan nostaa pöydälle. Ryhmä työskentelee paraikaa, mutta mahdollisia ulostuloja voi odottaa ehkä vasta syksyllä.

Niin kauan, kun kirkolliskokous ei ota kantaa, asiaa tulkitaan Liimataisen arvion mukaan hiippakuntatasolla. Suomessa on yhdeksän hiippakuntaa.

Se tarkoittaa kärjistäen, että asiaan voi olla kirkon sisällä yhdeksän eri suhtautumistapaa. Vaikka Helsingin hiippakunnassa asiaan suhtaudutaan vapaamielisesti, jossain muualla päin Suomea tilanne voi olla päinvastainen.

Kyse on tulkinnasta: kumpi on vahvempi, teologinen vai juridinen peruste. Kirkonkirja vai laki.

”Kyllä Suomen sisälle syntyy asian tiimoilta todennäköisesti alueellisia eroja”, Liimatainen uskoo.

Kirkko ja kaupunki -lehti kirjoittaa, että uskaliaista papeista ei vaikuta olevan Helsingissä pulaa. Lehden haastattelema helsinkiläispappi kertoi tunnissa saaneensa kiinni kymmenen kollegaansa, jotka olivat valmiista vihkimään mies- ja naispareja heti, kun laki astuu voimaan.

Oikaisu lauantaina 9. huhtikuuta kello 8.52: Kirkolliskokouksen päätös vaatii 3/4 osan enemmistön, ei 2/3.

Oikaisu perjantaina 8. huhtikuuta klo 19.27: Presidentti vahvisti sukupuolineutraalin avioliittolain jo runsas vuosi sitten ja tänään perjantaina joukon siihen liittyviä muita lainmuutoksia.

Lisäys perjantaina 8. huhtikuuta klo 19.27: Kirkolliskokous ei ole ottanut kantaa avioliittokysymykseen uuden avioliittolain hyväksymisen jälkeen. Vuodelta 2010 on kirkolliskokouksen päätös, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat