Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Espoota piinaa katuvalovandaali

Kymmeniin valokeskuksiin murtauduttu, katualueet pimeinä.

Kaupunki
 
Suomen Energia-Urakointi
Viime viikonloppuna yksi Espoon katuvalokeskuksista Juvanmalmilla oli väännetty auki liikennemerkillä.
Viime viikonloppuna yksi Espoon katuvalokeskuksista Juvanmalmilla oli väännetty auki liikennemerkillä. Kuva: Suomen Energia-Urakointi

Lukuisiin espoolaisiin katuvalokeskuksiin on murtauduttu ja niitä on rikottu syksyn ja talven aikana. Ilkivalta on kohdistunut etenkin pohjoisespoolaisiin katuvalokeskuksiin Niipperissä, Laaksolahdessa, Järvenperässä ja Juvankartanossa, mutta keskuksiin on murtauduttu muuallakin.

”Me kuulemme niistä, kun asukkaat soittavat, että katuvalot ovat sammuneet”, sanoo sähköinsinööri Reijo Vuosalmi Espoon kaupunkitekniikasta.

Kun valokeskuksen ovi on saatu auki, murron tekijä tai tekijät ovat kytkeneet valot pois päältä. Espoo on vähitellen parantanut valokeskusten lukitusta, mutta sen seurauksena tuho on ollut entistä pahempaa.

”Sunnuntaina huoltoyhtiön päivystäjä totesi, että kun lukko oli esteenä, sähkökaapin ovi oli väännetty auki liikennemerkillä”, Vuosalmi hymähtää.

Ilkivalta ei ole rajoittunut vain Espoon kaupungin omistamiin valokaappeihin, vaan murtoja on tehty myös pääteiden kuten Kehä III:n ja Porintien varsilla. Niiden valokeskukset omistaa Uudenmaan ely-keskus.

Yksi valokeskus palvelee katuvaloja 400–600 metrin säteellä.

Valokeskuksiin murtautuminen ei ole tekijöille riskitöntä. Kaupunki korostaa, että murtautuja asettaa vaaraan niin itsensä kuin muutkin.

”Sähköiskun vaara on olemassa. Vaarallista on erityisesti, jos keskuksen ovi ja sen sisällä olevien suojakoteloiden luukut jäävät auki ja lapset pääsevät myöhemmin jopa koskettelemaan keskuksen jännitteisiä osia”, Vuosalmi sanoo.

Kaupunki on tehnyt tutkintapyynnön poliisille ilkivallasta. Vuosalmi sanoo, ettei ainakaan viime syksynä tehty tutkintapyyntö tuottanut tuloksia.

Vandaalin urakointitahti on kiivasta. Viime sunnuntaina huoltoyhtiö laski yhteensä kahdeksan rikottua valokeskusta. Syksyllä yksi tarkastuskierros tuotti 12 havaintoa murroista.

”Me korjaamme tätä ilkivaltaa useilla tuhansilla euroilla”, Vuosalmi sanoo.

Espoo kehottaa kaikkia, jotka havaitsevan jonkun tunkeutuvan valokeskukseen luvatta ottamaan yhteyttä joko Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalveluun tai poliisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat