Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskuntatalon työmaalla nousi huoli terveydestä – ”Pahempi kuin työmaat Venäjällä”

Huolestuneiden työntekijöiden ja pääurakoitsija Lemminkäisen näkemykset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Eduskuntatalo on huputettu remontin takia, ja eduskunta lähtenyt evakkoon läheisen Sibelius-Akatemian tiloihin.
Eduskuntatalo on huputettu remontin takia, ja eduskunta lähtenyt evakkoon läheisen Sibelius-Akatemian tiloihin. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Fakta

125 miljoonan euron remontti

 Eduskuntatalon keväällä 2015 alkaneen peruskorjauksen pitäisi valmistua keväällä 2017.

 Noin 125 miljoonaa euroa maksavan remontin aikana korjataan muun muassa vesikatto, ja talotekniikka uusitaan ensi kertaa kokonaisuudessaan.

 Eduskunnan täysistunnot pidetään remontin ajan Sibelius-Akatemian tiloissa.

 J. S. Sirénin suunnittelema Eduskuntatalo valmistui vuonna 1931.

Useat Eduskuntatalon peruskorjaustyömaalla työskentelevät rakennustyöläiset ovat huolissaan terveytensä puolesta. Vakavaa huolta aiheuttaa erityisesti runsain määrin esiintyvä rakennuspöly, jonka epäillään sisältävän asbestia, kreosoottia ja muita vaarallisia aineita.

Eduskuntatalolla työskentelee tällä hetkellä toimihenkilöt mukaan lukien noin 300 ihmistä.

Pääurakoitsijana on Lemminkäinen Talo Oy, jonka alaisuudessa toimii suuri määrä aliurakoitsijoita.

HS haastatteli useiden eri aliurakoitsijoiden työntekijöitä, jotka kertoivat epäilevänsä, että väärin tehtyjen purkutöiden vuoksi vaarallinen pöly on päässyt kulkeutumaan ympäriinsä. Työmaata kuvaillaan muun muassa ”kaoottiseksi” ja ”pahemmaksi kuin työmaat Venäjällä”.

”Meiltä lähti yksi työntekijä kokonaan pois, koska hän pitää työmaata liian vaarallisena”, kertoo eräs työntekijä.

Hän ja muut tähän artikkeliin haastatellut rakennustyöläiset haluavat pysyä nimettöminä, koska he pelkäävät nimen paljastamisen aiheuttavan haittaa heille itselleen tai työnantajalleen.

”Limakalvot ovat ihan hajalla pölystä. Maanantaina kun tulee töihin, niin heti alkaa nenä vuotaa”, työntekijä kertoo.

Varsinaiset asbestin haitat, esimerkiksi keuhkosyöpä, voivat tulla esiin vasta vuosikymmenien jälkeen.

Asbestilaki kiristyi vuodenvaihteessa. Asbestia sisältäviä rakenteita voi kuitenkin edelleen purkaa niin sanotulla kohdepoistomenetelmällä eli esimerkiksi imuroimalla purkamistöiden yhteydessä. Työoloistaan huolissaan olevien työntekijöiden mukaan imurit eivät ole kuitenkaan aina olleet käytössä Eduskuntatalolla.

Moitteita satelee myös muun muassa koko työmaata koskevasta työnjohdosta ja sisäisestä tiedonkulusta. Työntekijät kertovat olevansa tietämättömiä siitä, milloin ja kuinka vaarallisia töitä tehdään missäkin kohdissa työmaata.

”Minäkin kun olen jonkin kerran työmailla pyörinyt, niin tämä on kyllä pahin kohde. Se on aika käsittämätön juttu”, sanoo luottamusmies eräästä aliurakointiyhtiöstä.

Hän kertoo myös sairauslomien lisääntyneen urakan aikana. Samaa sanoo työntekijä kolmannesta aliurakointifirmasta.

”Täällä on sellaista tasaista yskää jatkuvasti. Yhdellä kaverilla on jatkuvaa silmätulehdusta – ei sekään ihan normaalia ole.”

Työolojen mahdollisen epäterveellisyyden lisäksi kaikki HS:n kuulemat työntekijät nostavat huolenaiheeksi sen, että epäkohdista annettu palaute hukkuu tai hukutetaan jonnekin. Heidän mielestään Lemminkäinen ei korjaa kaikkia havaittuja epäkohtia.

Lemminkäisen projektinjohtajalla Pekka Vehviläisellä on täysin päinvastainen kuva asiasta. Hän on siinä käsityksessä, että kaikki Lemminkäisen tietoon tulleet epäkohdat on korjattu säännönmukaisesti.

Ruohonjuuritasolla asiat nähdään siis kuitenkin eri tavalla.

”Tämä on erittäin vakava asia, johon ei pidä suhtautua mitenkään vasemmalla kädellä”, Vehviläinen sanoo.

”Ei meillä ole ainakaan tällä hetkellä tiedossa, että mikään urakoitsija olisi vaarantanut toisen urakoitsijan työntekijöiden turvallisuutta määräysten vastaisella toiminnalla.”

Vehviläinen kertoo, että kaikki haitta-ainetyöt on tehty lakien ja normien mukaisesti. Hänen mukaansa tiloissa on tehty myös vaaditut ilmanlaatumittaukset töiden päätteeksi.

”Meillä on olemassa mittaustulokset kaikista tiloista, joissa on tehty haitta-ainepurkuja.”

Mittaustuloksista ja työturvallisuuteen liittyvistä epäkohdista keskustellaan Vehviläisen mukaan viikoittaisissa urakoitsijakokouksissa, joihin jokaisen aliurakoitsijan on lähetettävä edustaja. Hän kertoo myös, että rivityöntekijöillä on mahdollisuus antaa Lemminkäiselle palautetta nimettömästi.

Palautelaatikkoon tuli maaliskuussa yli 20 työturvallisuushavaintoa, jotka Vehviläisen mukaan myös johtivat korjaustoimenpiteisiin.

Tieto terveytensä puolesta pelkäävistä työntekijöistä yllättää remontin tilaajapuolenkin. Rakennuttajapäällikkö Hannu Peltonen eduskunnan kiinteistötoimistosta hämmästelee yön ja päivän tavoin eroavia näkemyksiä erityisesti siksi, että ”Lemminkäinenhän on nimenomaan yllyttänyt työntekijöitä tekemään työturvallisuuteen liittyviä havaintoja”.

Huolien ja muun palautteen pitäisi siis ainakin teoriassa päästä liikkumaan jouhevasti organisaatioportaalta toiselle.

”En jaksa uskoa siihen, että nämä havainnot olisivat aivan tuulesta temmattuja”, Peltonen sanoo.

”Ihan varmasti keskustelen tästä asiasta työmaan johdon kanssa.”

Peltonen muistuttaa, että Eduskuntatalo on rakennus, jossa säädetään kaikki lait ja asetukset.

”Jos täällä lähdetään oikomaan niitä, niin näyttäähän se varsin erikoiselta”, hän toteaa.

Neljäs HS:n tavoittama työntekijä kertoo nähneensä Eduskuntatalolla asbestijätetynnyreitä, jotka lojuivat sijoillaan viikkoja. Joidenkin tynnyrien sinetöinti oli rikkoutunut.

Myös ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojelusta on saanut tiedon yhdestä epäilystä, jonka mukaan asbestijätettä olisi säilytetty väärin.

Sekä Nykänen että työsuojelutarkastaja, valtakunnalliseen asbestityöryhmään kuuluva Mikko Mäkelä Etelä-Suomen avista kertovat, ettei Eduskuntatalolta ole kuitenkaan kantautunut sellaisia viestejä, jotka olisivat vaatineet välitöntä reagointia.

”Yhteydenotot ovat olleet sellaisia, joissa ei ole yksilöity puutteita. On vain ilmoitettu epäilyjä ja kuulopuheita”, Mäkelä sanoo.

Avin työsuojelu ei ole toistaiseksi tehnyt tarkastuksia epäilyjen johdosta. Se kuitenkin vakuuttaa pitävänsä tilannetta silmällä ja puuttuvansa tarvittaessa asiaan.

Suojelupoliisi on tehnyt kaikille Eduskuntatalon työmaalla työskenteleville turvallisuusselvityksen. Ulkopuoliset halutaan pitää tavanomaistakin tiukemmin aitojen ulkopuolella, koska kyse on varmasti Suomen tämän hetken arvovaltaisimmasta rakennustyömaasta.

Toimittajilla ei ole ollut sinne asiaa remontin aikana, eikä HS päässyt rakennukseen tällä viikolla. Pääsykielto ei tullut Lemminkäiseltä vaan eduskunnalta.

Eduskunnan apulaistiedotuspäällikön Rainer Hindsbergin mukaan mistään salailusta ei kuitenkaan ole kyse.

”Taustalla on se, että pyrimme rauhoittamaan työmaan. Meillä on myös vaatimus siitä, että kaikkia [journalisteja] pitää kohdella tasapuolisesti”, Hindsberg kertoo.

Oikaisu 9. huhtikuuta kello 10.40: Uutisen ensimmäisessä kappaleessa puhuttiin aiemmin virheellisesti kreosiitti-nimisestä aineesta. Oikea nimi on kreosootti.

HS on saanut Eduskuntatalon sisältä valokuvia, joissa näkyy muun muassa asbestijätetynnyreitä.
HS on saanut Eduskuntatalon sisältä valokuvia, joissa näkyy muun muassa asbestijätetynnyreitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat