Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Träskändan kartanon kohtalo jälleen auki – Espoo luopumassa hotellisopimuksesta

Hotelliyritys ei ollut valmis laittamaan rahaa kartanon peruskorjaukseen.

Kaupunki
 
Rapistuva Träskändan kartano oli aikanaan hulppeiden juhlien pitopaikka
Rapistuva Träskändan kartano oli aikanaan hulppeiden juhlien pitopaikka
Träskändan kartanon tuleva käyttö on yhä auki. Toistaiseksi kartanorakennus on suljettu, mutta HS pääsi vierailemaan sisätiloissa kesällä 2015. Kartanon juhlahetkistä kertoo Espoon kaupunginmuseon kokoelmapäällikkö Pirkko Sillanpää. Toimittaja: Satu Pajuriutta, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala

Järvenperä. Historiallisesti arvokkaan Träskändan kartanon kohtalosta aloitetaan uudet neuvottelut – jälleen. Kaupunki on empinyt kartanon käyttötarkoitusta jo yli kymmenen vuoden ajan.

Nyt Espoo on luopumassa suunnitelmista antaa kartano majoitusyrityksen toimipisteeksi. Kaupunginhallituksen asunto- ja tilajaosto esittää, että kaupunki ei vuokraa kartanoa Forenom Majoituspalvelut Oy:lle majoitustoimintaa varten.

Suunnanmuutos liittyy rahaan.

Espoo arvioi kartanon peruskorjauksen maksavan yli viisi miljoonaa euroa ja olisi ollut valmis laittamaan korjauksiin 3 miljoonaa euroa. Loput kulut olisi jäänyt majoitusyrityksen vastuulle.

Forenom sen sijaan arvioi peruskorjauksen onnistuvan kolmella miljoonalla eurolla, eikä ollut halukas laittamaan rakennuksen kunnostukseen rahaa muilta osin kuin majoitustoimintaan liittyen. Kaupunki ei pyynnöistään huolimatta saanut yritykseltä vertailevaa laskelmaa.

Träskändan kartano on valtakunnallisesti merkittävä kohde ja hyvä esimerkki 1800-luvun kartanokulttuurista.

Järvenperässä kauniilla puistoalueella sijaitseva kartano oli kuuluisan seurapiirikaunottaren Aurora Karamzinin suvun omistuksessa 1800-luvulla. Aurora Demidov (os. Sternvall) osti kartanon isältänsä leskeksi jäätyään ja kunnosti ympäristön maisemapuutarhaksi. Myöhemmin Aurora Demidov avioitui uudelleen eversti Andrei Karamzinin kanssa.

Karamzinin aikaan kartanossa vietettiin mahtipontisia juhlia. Yhdet hienoimmista nähtiin syyskuussa 1863, kun Venäjän keisari Aleksanteri II saapui Suomeen avaamaan valtiopäiviä. Keisaria kestittiin valtavassa puutarhassa ja kartanon silloisessa päärakennuksessa Ranskasta tuotujen kokkien taidonnäytteillä.

Aleksanteri II:n vierailua varten tuotiin Keski-Euroopasta eläimiä, jotta keisari metsästysseurueineen sai ampua niitä. Keisarille rakennettiin myös hulppea ulkokäymälä, joka sisustettiin silkkitapetein.

Kartanon nykyisen päärakennuksen julkisivu ja osa sisäosista on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena. Kartanon päärakennus paloi irtaimistoineen 1888. Nykyinen päärakennus rakennettiin 1920-luvulla.

Espoon vihreät kiiruhti heti perjantaina ottamaan kantaa kartanon kohtaloon tuoreeltaan ja vaati sen kunnostamista kaupunkilaisten käyttöön.

Kokoomuksessa on esitetty aiempina vuosina kartanon myymistä. Kaupunginhallituksen asunto- ja tilajaosto päättää kartanon luovuttamisesta majoituskäyttöön.

Oikaisu kello 22.15: Aurora Karamzin oli Träskändan kartanon ostaessaan sukunimeltään Demidov, mutta ei omaa sukuaan Karamzin, vaan Stjernvall.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat