Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakaraan liimautunut kolikko ja rakkauden vati – suomalaiset toivat museolle lähes sata eroonsa liittyvää tavaraa

Helsingin kaupunginmuseon näyttely Museum of broken relationships on menestys jo ennen aukeamistaan.

Kaupunki
 
Sirpa Raiha / HS
Kuva: Sirpa Raiha / HS

Vihreä vati. Aina, kun Mari katsoi sitä, se muistutti sydämen särkymisestä.

”Rakastin sitä miestä ihan valtavan paljon”, kolmekymppinen Mari kertoo vantaalaisen asuntonsa keittiössä.

Suhde oli alkanut toiveikkaasti ja suurin tuntein, mutta pian kävi selväksi, että Marin tunteet olivat suuremmat kuin kumppaninsa. Vuoden seurustelun jälkeen epäsuhdan kanssa ei voinut enää elää. Suhde päättyi.

”Se oli ihan tavallinen sydämen särkyminen. Ero vei kaiken ilon elämästä.”

Vihreä vati oli käytössä eron jälkeenkin, mutta muistutti entisen kumppanin rakkaudesta joka kerta. Se aiheutti kaipuuta.

Suhteen päättymisestä on nyt lähes puolitoista vuotta.

Kun Mari oli viemässä vatia roskiin, hän muisti lukeneensa Helsingin kaupunginmuseon keräävän eroihin liittyviä tavaroita. Keräyksen viimeisenä päivänä Mari kirjoitti tarinansa, ja pian hän seisoi museon ovella vati kädessään. Vadin tarina on kertomisen arvoinen, mutta palataan siihen myöhemmin.

Vastassa oli keruukoordinaattori Aino Pitkänen. Hän on saanut yli 90 eroihin liittyvää esinettä Museum of broken relationships -näyttelyä varten. Noin puolet niistä päätyvät esille Helsinkiin.

Esineet ja niiden tarinat näytetään yleisölle anonyymeina, mutta Aino kohtasi lahjoittajista suuren osan.

”Moni kohtaaminen oli herkkä. Koko tunneskaala käytiin läpi”, Pitkänen sanoo.

Lahjoittaja saattoi alkaa itkeä luopuessaan esineestään. Pitkäsen piti säilyttää hienotunteisuus ja samaan aikaan elää mukana. Valtaosa esineistä liittyy parisuhteesta eroamisiin, mutta mukana on myös kertomuksia sukulaisen, ystävän tai lemmikin menettämisestä. Osa eroista on tapahtunut vuosia sitten, jotkut tänä vuonna.

Rakkauteen liittyviä näyttelyitä on tulossa muuallakin. Vantaan kaupunginmuseo keräsi tulevaan rakkausnäyttelyynsä vantaalaisia rakkauden paikkoja (HS 27.2.) ja sai niiden oheen myös lukuisia rakkaustarinoita.

Rikkoutuneiden suhteiden näyttely on kroatialainen, mutta se on jo kiertänyt ympäri maailmaa. Helsingissä nähtävästä noin 100 esineen näyttelystä puolet on kansainvälisestä kokoelmasta ja puolet Suomesta.

Meksikossa näyttely keräsi jopa parituhatta eroesinettä. Pitkänen pohti kollegoidensa kanssa, että jos suomalaiset eivät innostu avautumaan eroistaan, museon henkilökunnan täytyy alkaa kaivaa omia kaappejaan.

”Onneksi siihen ei tarvinnut mennä.”

Tapahtuman suosio sosiaalisessa mediassa yllätti kaikki. Eronäyttely keräsi heti kymmeniä tuhansia kiinnostuneita. Yleisölle pyritään antamaan turvallinen ympäristö, koska tarinat herättävät kipeitä tunteita. Nenäliinapaketteja on tilattu runsaasti.

Erotarinoissa on kuitenkin myös koomisia elementtejä, Pitkänen kertoo. Niin myös Marin ja vihreän vadin tarinassa. Niin koomisia, että Marin teini-ikäinen tyttö ei ole meinannut hyväksyä äitinsä päätöstä viedä vatia museoon.

Mari nimittäin kärsii peräpukamista. Hän joutui niiden vuoksi operaatioon, jonka jälkeen suositeltiin istumaan lämpimällä vedellä täytetyssä vadissa. Koska vadit sijaitsivat Prisman toisessa kerroksessa ja sinne kävely tuntui hankalalta, mies kävi valitsemassa Marille vadin.

”Hän arvioi, mihin mahtuisin istumaan. En mahtunut tähän kovin hyvin, siksi se on hiukan vaurioitunut”, Mari kertoo huvittuneena.

”Mutta se oli rakkauden teko.”

Teini-ikäiselle tytölleen Mari on selittänyt, että tunteista on parempi puhua avoimesti kuin työntää niitä syrjään. Tässä tapauksessa eron herättämät tunteet ovat esillä poikkeuksellisen laajalle yleisölle. Se helpottaa Maria.

”Näyttelyyn osallistuessa tavallaan ulkoistin tarinani. Samalla poistuivat kaikki vadin herättämät epämiellyttävät tunteet.”

Vadin valinnut mies ei tiedä tarinansa joutuvan näyttelyyn. Mari ei usko, että hän pahastuu.

”Ei kai ole kovin ikävästi sanottu, että on rakastanut.”

Oikaisu (HS 12.4.2016): Sunnuntaina 10. huhtikuuta Helsingin kaupunginmuseon eronäyttelystä kertoneen uutisen vasemmanpuoleisessa kuvassa olivat kyynärsauvat, eivät kainalosauvat.

Marin nimi on muutettu. Museum of Broken Relationships -näyttely aukeaa Helsingin kaupunginmuseossa 13. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat