Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki haluaa uinuvaan Vartiosaareen asuntoja jopa 7 000:lle – Museovirasto suojelisi koko saaren

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 4 / 2015
Havainnekuva Vartiosaaren mahdollisesta rakentamissuunnitelmasta.
Havainnekuva Vartiosaaren mahdollisesta rakentamissuunnitelmasta. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto 4 / 2015

Helsinki haluaa varata suurimman osan Kaakkois-Helsingissä sijaitsevasta Vartiosaaresta asumiselle. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiasta Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle annettavaa lausuntoa maanantaina.

Kiistaa saaren kohtalosta on käyty vuosikausia.

Museovirasto on esittänyt Vartiosaaren suojelua rakennusperintölain nojalla. Helsinki ei tähän halua suostua, vaan se valmistautuu rakentamaan saareen noin 5 000–7 000 asukkaan kaupunginosan.

Helsinki muistuttaa, ettei rakennusperintölaki koske luonnonympäristöä. Suurin osa noin 82 hehtaarin saaresta on rakentamatonta aluetta.

Christian Westerback / HS
Vartiosaaressa on lukuisa vanhoja puuhuviloita.
Vartiosaaressa on lukuisa vanhoja puuhuviloita.

Vartiosaaresta on aiemmin laadittu osayleiskaavaehdotus. Siinä lähes koko rantavyöhykettä esitetään suojeltavaksi. Rannoilla sijaitsee noin 50 kulttuurihistoriallisesti arvokasta huvilaa pihapiireineen. Kesähuviloissa on järjestöjen ja kaupungin työntekijöiden virkistyspaikkoja.

Saarella asuu nyt kymmenisen taloutta.

Helsinki haluaa rakentaa Vartiosaareen raitiotieyhteyden. Todennäköisesti yhteys toteutettaisiin Kruunuvuorenrantaan rakennettavan raitiolinjan jatkeena Laajasalon kautta.

Vartiosaarella on merkittävä menneisyys puutarha-alueena. Saaren sisäosa muokattiin viljelylle 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Osayleiskaavassa saaren keskiosien vanhat viljely- ja puutarha-alueet on merkitty säilytettäviksi palstaviljelyalueina ja kaupunginosapuistona.

Osayleiskaavan pohjaksi tutkittiin kolmea eri vaihtoehtoa: Vartiosaaren säilyttämistä virkistysalueena sekä kahta, rakentamistiiviydeltään toisistaan poikkeavaa vaihtoehtoa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 2013 jatkosuunnittelun pohjaksi tiiviin asuinalueen vaihtoehdon. Kaupunginhallitus muistuttaa lausunnossaan, että mikäli Museoviraston esittämä koko saaren suojelu toteutettaisiin, se merkitsisi palaamista jo suunnittelun alkuvaiheessa hylättyyn virkistysaluevaihtoehtoon.

Leif Rosas
Näkymä Kallahdenselälle Vartiosaaren Viikinkikallion laelta.
Näkymä Kallahdenselälle Vartiosaaren Viikinkikallion laelta.

Asiassa on pyydetty myös kaupunkisuunnittelulautakunnan, kiinteistölautakunnan, kaupunginmuseon ja ympäristölautakunnan lausunnot. Näistä kaupunkisuunnittelulautakunta ja kiinteistölautakunta suhtautuvat kielteisesti rakennusperintölain käyttämiseen saaren suojelussa.

Ympäristölautakunta kantaa huolta luonnon- ja maisemansuojelusta vireillä olevan kaavoituksen seurauksena. Se haluaisi säilyttää nyt suunniteltua suurempia kokonaisuuksia rakentamiselta. Kaupunginmuseo kannattaa museoviraston esitystä erityislain käyttämisestä.

Kaupunginhallitus hyväksynee Vartiosaaren rakentamista puoltavan lausunnon äänestyksen jälkeen. Esimerkiksi vihreissä saaren rakentamista on laajasti vastustettu.

Leif Rosas
Helsingin kaupungin Villa Tirrebo on yksi kaupungin arvokiinteistöistä Vartiosaaressa.
Helsingin kaupungin Villa Tirrebo on yksi kaupungin arvokiinteistöistä Vartiosaaressa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat