Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuveneiden rapsutus vaikenee Helsingin Hietaniemessä miltei sadan vuoden jälkeen – häätö yllätti telakkasuvun

20-luvulla Helsingin herrasväki teetti Hietaniemen kärjessä veneitä. 2010-luvulla harrastajat restauroivat samalla paikalla jokseenkin samanlaisia aluksia.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Otso Brummer kunnostaa venettään Oureilla.
Otso Brummer kunnostaa venettään Oureilla. Kuva: Markus Jokela / HS

Hietaniemi

Ruskeakylkinen purjevene törröttää perä pystyssä keskellä mitätöntä luotoa. Ja vieressä toinen. Ne näkyvät Länsiväylältä, jos vain huomaa katsoa melontakerhon keltaisen majan ohi.

”Se on Suomen ainoa mahonkinen Hai-vene, tietää venepuuseppä Mika Louhivaara.

”Kunnostettavissa, mutta ei kovin järkevillä summilla.”

Noilla kahdella mitättömällä luodolla aloitti 1920-luvulla venetelakka, jonka senkin loppu on nyt käsillä.

Venetelakka Lindgren sai viime viikolla häädön, kertoo telakan omistajaperheeseen kuuluva Eva Lindgren – samoilla Hietaniemenkarit-luodoilla syntynyt ja kahdeksanvuotiaana vinssin varteen komennettu.

Lindgrenin telakka on nyt vuokralla Hietaniemenkarien ja mantereen välisillä Ourit-saarilla, jotka on liimattu kiinni toisiinsa ja mantereeseen Helsingin metron tunneleista kaivetulla maalla.

Irtisanomisilmoituksen mukaan tontin on oltava tyhjä kesäkuun lopussa.

Helsingin Hietaniemen kärjessä on paljon samaa kuin silloin, kun telakkatoiminta luodoilla alkoi. On punanokkainen meriharakka ja hallissa talvehtivien puuveneiden muodot.

Veneiden omistajat ovat häätöuutisesta ihmeissään.

”Tänne on vuosikymmenien mittaan kehittynyt puuveneharrastajien yhteisö. Sen myötä hajoaa taivaan tuuliin myös tietämys aineista ja työtavoista”, kertoo 100-vuotiasta salonkivenettä huoltava Leena Romppainen.

Nyt veneilijät etsivät paikkoja Helsingin ulkopuolelta ja kauempaakin, mikä hankaloittaa venettään itse kunnostavien kaupunkilaisten harrastusta.

”Meille tavallisille palkansaajille itse tekeminen on ainoa vaihtoehto”, Pekka Ervamaa sanoo läpeensä kunnostetun A-veneensä äärellä.

1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä Helsingin lounaisrannikolla oli sellaisia saaria kuin Kellosaari ja Iso Pässi. Niillä veistettiin veneitä muun muassa nykyisen Helsingfors Segelklubbin jäsenille.

Kun Eva Lindgrenin veneenveistäjä-isoisä Otto Evert Lindgren muutti Kellosaaresta Hietaniemenkareille ja toi talonsa jäitse tullessaan, Oureilla sijaitsi jo toinen veistämö. Saarilla on tehty veneitä miltei sata vuotta.

Nyt Kellosaaren paikalla Kaapelitehtaan vieressä sijaitsee varavoimala ja Pässiä peittää Länsiväylä.

Lindgrenin telakka on tunnettu etenkin klassisista puuveneistä, joita omistajat kunnostavat itse tai esimerkiksi Louhivaaran ammattitaidon turvin.

Osa veneistä on yhtä vanhoja kuin telakka.

”Täällä ne edelleen, hitto vie, ovat – ja hienossa kunnossa”, Romppainen sanoo Pekka Herlinille vuonna 1963 rakennetun meriristeilijän alla.

Irtisanomisen tullessa Lindgrenien kolmas sukupolvi kertoo jo toimittaneensa kaupungille suunnitelmat telakan laajentamisesta. Tarkoitus oli muun muassa ottaa taas käyttöön luodot, joilla surullinen hai-venekin nököttää.

Vanha telakkahalli romahti sen päältä lumen painosta vuonna 2010.

Liikuntalautakunta sanoi telakan maanvuokrasopimuksen irti jo tammikuussa 2015. Sen jälkeen Lindgrenit perustivat muun muassa Louhivaaran kanssa uuden yhtiön, piirsivät suunnitelmat puuvenekeskuksesta ja luottivat tulevaisuuteen.

Eva Lindgrenin käsityksen mukaan asiassa kävi kuitenkin niin, etteivät virastoon toimitetut suunnitelmat koskaan löytäneet tietään oikealle pöydälle.

Markus Jokela / HS
Pekka Ervamaan 1946 rakennettu Filou on uusittu liki täysin.
Pekka Ervamaan 1946 rakennettu Filou on uusittu liki täysin.
Lindgrenin arkisto
Kun Otto Evert Lindgren muutti Hietaniemenkareille, talo tuli jäitä pitkin mukana. Lumi romahdutti vajan vuonna 2010.
Kun Otto Evert Lindgren muutti Hietaniemenkareille, talo tuli jäitä pitkin mukana. Lumi romahdutti vajan vuonna 2010.
Markus Jokela / HS
Ourit-saarilla on tehty tai korjattu veneitä miltei sata vuotta.
Ourit-saarilla on tehty tai korjattu veneitä miltei sata vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat