Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsepalvelukirjastot yleistyvät pääkaupunkiseudulla – uusin tekeillä Vantaan Länsimäkeen

Kirjastoissa voi asioida entistä vapaammin eri vuorokaudenaikoihin.

Kaupunki
 
Lukijan kuva
Länsimäen kirjaston kattoremontti alkoi maaliskuussa.
Länsimäen kirjaston kattoremontti alkoi maaliskuussa. Kuva: Lukijan kuva
Fakta

Pieneen kirjastoon sisään kirjastokortilla jo nyt

 Pääkaupunkiseudulla on neljä varsinaista omatoimikirjastoa, joihin pääsee kuka vain sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Näitä ovat Espoossa Aktiivisen oppimisen keskus AKU ja Karhusuon kirjasto sekä Vantaalla Pointti ja Pähkinärinne.

 Lisäksi on muutama kirjasto, jossa aukioloaikojen ulkopuolella on keksitty muita konsteja päästää paikalliset asukkaat sisälle.

 Suomenlinnan kirjasto aukeaa suomenlinnalaisille matkakortilla ja Kauniaisten kirjaston opintosali pantillisella avainkortilla. Käpylän kirjastoon päästetään sovitusti paikallisia järjestöjä. Nöykkiössä taas on itsepalvelu arkiaamuisin, mutta kirjastoon on silloin pääsy kaikilla.

Länsimäki

Vantaan Länsimäen kirjaston katolle on ilmaantunut työmiehiä ja huputettu teltta, jonka suojissa korjataan kiinteistön kattoa ja ilmastointia.

Remontoituun rakennukseen varaudutaan tekemään tulee jälleen uusi itsepalvelukirjasto eli lainaamo, jonne pääsee tavanomaisten aukioloaukojen ulkopuolella.

Vastaavia kirjastoja on pääkaupunkiseudulla yhä useampia, suurimpana niistä Tikkurilan kirjasto.

Kirjastopalvelujen johtaja Mikko Vainio ei vielä lupaa, että Länsimäen kirjastossa voisi asioida kellon ympäri. Aukioloajoista on neuvoteltava talon muiden käyttäjien kanssa.

Maaliskuussa alkanut kattoremontti hyödyttää koko kiinteistöä, jonka toisessa kerroksessa kirjasto ja Länsimäen nuorisotila sijaitsevat. Talon katutasossa on liikkeitä.

Sekä nuorisotalon että kirjaston käyttäjät odottavat kuitenkin jo ensi vuotta, jolloin pitkään odotettu peruskorjaus voisi alkaa. Molemmat tilat ovat kovalla käytöllä ja kuluneet.

Kirjaston ja nuorisotilan yhteiseloa halutaan helpottaa remontoimalla toista kerrosta nykyistä monikäyttöisemmäksi. Jo nyt niiden yhteistyö on ollut tiivistä, mutta tavoitteena ovat entistä joustavammat mahdollisuudet kansalaisaktiivisuuteen.

”Oikeastaan kirjaston ja nuorisotilan välinen seinä halutaan avata”, luonnehtii Vainio.

Nuorisotilaa ei ole varattu vain nuorille, vaan siitä on tullut Länsimäen monien järjestöjen kohtauspaikka. Aamupäivisin nuorisotilassa kokoontuu myös avoin päiväkoti.

”Kävijöitä voi nuorisotilassa olla päivittäin 100–150. Myös monet eläkeläisjärjestöt ovat ottaneet nuorisotilan omakseen”, sanoo vs. nuorisotoimenjohtaja Ari Tossavainen.

Peruskorjauksen rahoitus selviää kaupungin budjettineuvotteluissa ensi syksynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat