Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Huoli lastensuojelusta ei ole ohi, vaikka onnistumisia on jo nähty

Vantaalla joukko työntekijöistä kanteli juuri omasta työpaikastaan

Kaupunki
 
Ari Kinnari / HS
Vantaalaiset lastensuojelun työntekijät kuvailevat ilmapiiriä kireäksi, ahdistavaksi, tulehtuneeksi ja itkuiseksi.
Vantaalaiset lastensuojelun työntekijät kuvailevat ilmapiiriä kireäksi, ahdistavaksi, tulehtuneeksi ja itkuiseksi. Kuva: Ari Kinnari / HS

Vielä ei voi sanoa, että vaara olisi ohi lastensuojelussa Suomen kunnissa.

Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen näkee, että pieniä onnistumisia on parin viime vuoden aikana tapahtunut. Alueelliset erot ovat kuitenkin yhä suuria. Osassa kunnista lastensuojelun työntekijät ovat todella kuormittuneita ja työntekijöiden vaihtuvuus suurta.

”Tämä on epätasa-arvoista lasten ja perheiden näkökulmasta”, Heinonen sanoo.

Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina Vantaan lastensuojelusta. Tikkurilan lastensuojelun avopalvelujen sosiaalityöntekijät pitävät työmääräänsä niin suurena, että tämän vuoksi lapsia perheineen ehditään esimerkiksi nähdä kasvokkain liian vähän. Työntekijät ovat siksi valittaneet omasta työpaikastaan aluehallintovirastoon. Lastensuojelun johto Vantaalla katsoo, että asian korjaamiseksi on sekä tehty että tehdään paljon.

”Työntekijöiden kokemusta ei voi sivuuttaa”, Heinonen sanoo. Vantaalla täytyy nyt hänestä selvittää, mistä kokemus syntyy.

Yleisemmin hän uskoo, että kunnissa on kyllä tartuttu toimeen. Lasten asemaa on pyritty parantamaan merkittävästi sen jälkeen, kun kahdeksanvuotias tyttö murhattiin Helsingissä huolimatta lastensuojelun asiakkuudesta.

”Epäkohtiin on tartuttu, mutta isoa muutosta vielä odotellaan”, hän arvioi.

Sosiaalihuoltolaki muuttui viime vuonna. Tuoreimmissa tilastoissa näkyy, että lastensuojelun avohuollon asiakkuudet olisivat monessa kunnassa vähentyneet ja osa lapsista siirtynyt peruspalveluiden puolelle. Tämä on juuri lakimuutoksen tarkoitus: siis että ongelmiin pystyttäisiin puuttumaan ajoissa ja niitä voitaisiin ehkäistä ennalta.

Heinonen sanoo kuitenkin, että on vielä liian aikaista arvioida, miten suurista muutoksista todellisuudessa on kyse. Kunnissa pyritään periaatteessa puhaltamaan yhteen hiileen, mutta perheiden kanssa työtä tekevillä viranomaisilla on yhä usein eri budjetti ja työtä säätelee osin eri lainsäädäntö. Arviointia vaikeuttaa myös, että tutkimustietoa esimerkiksi lasten ja nuorten omista kokemuksista asiasta ei vielä ole.

Heinonen näkee myös, että lastensuojelulle tulee uusia haasteita yhteiskunnassa tapahtuvista isoista muutoksista. Tällainen on esimerkiksi muualta tulleiden lasten tarpeet, esimerkiksi sodassa traumatisoituneet lapset vaativat uudenlaista osaamista.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta keskustelee asiasta maanantaina illalla, koska ohjelmassa on rutiiniin kuuluva tilannekatsaus lastensuojelun tilasta Vantaalla.

Lautakunnan kokoomukseen ja rkp:hen kuuluvat jäsenet tiedottivat maanantaina, että asiaan on suhtauduttu vakavasti ja toimenpiteistä päätetään maanantaina saadun selvityksen pohjalta.

”Lastensuojelun on toimittava Vantaalla ja muualla Suomessa niin, ettei kukaan apua tarvitseva lapsi jää sitä vaille”, kirjoittaa lautakunnan jäsen Stefan Åstrand (r).

”Merkittävä haaste edelleen on jatkuva pula pätevistä sosiaalityöntekijöistä. Suomessa koulutetaan tarpeeseen nähden aivan liian vähän sosiaalityöntekijöitä”, sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja Sakari Rokkanen (kok).

Lautakunnan jäsenet toivoisivat kentältä enemmän suoria yhteydenottoja, koska ”asioihin on vaikea etsiä ratkaisua, jos huolta ei tuoda avoimesti lautakunnan tietoisuuteen ajoissa”.

Lastensuojelun työntekijät Vantaalta kertoivat Helsingin Sanomissa tilanteestaan marraskuussa 2014.

Johanna Vuonokari / Lehtikuva
Lasten asemaa on pyritty parantamaan viime vuosien aikana.
Lasten asemaa on pyritty parantamaan viime vuosien aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat