Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäilmaongelma ja vanheneva väestö pidentävät leikkausjonoja Husin silmäsairaalassa

Yli 300 odottanut silmäleikkausta yli puoli vuotta – syynä rakennukset ja väestön vanheneminen.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Meilahden sairaala-alueella on viime vuosina remontoitu useita rakennuksia, kuten esimerkiksi kuvan tornisairaala.
Meilahden sairaala-alueella on viime vuosina remontoitu useita rakennuksia, kuten esimerkiksi kuvan tornisairaala. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Yli puoli vuotta silmäleikkaukseen jonottaneita on lähes 300 Helsingissä. Määrä myös kasvaa koko ajan ja silmäklinikan johto arvioi, että viimeistään syksyllä sosiaali- ja terveysalaa valvova Valvira puuttuu asiaan.

Hyksin pää- ja kaulakeskuksen ja siihen kuuluvan silmäklinikan johto esittää siksi ainakin miljoonan investointeja, joiden avulla lyhennettäisiin jonoja, vaikka vaikutukset ottavatkin aikansa.

Samalla suurempi osuus toiminnasta tehtäisiin itse eikä ostettaisi ulkoa. Hyks-sairaanhoitoalueen lautakunta käsittelee asiaa tiistain kokouksessaan.

Jonoa on kasvattanut silmäklinikan leikkausosastolla Meilahdessa ollut sisäilmaongelma. Leikkaussalien osittainen käyttökielto, henkilökunnan sairastelu, remontit ja muutto ovat kaikki kasvattaneet jonoja. Yksi tai kaksi leikkaussalia on poissa käytöstä edelleen ainakin elokuun loppuun saakka, koska leikkaussaleissa on pulaa myös henkilökunnasta.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy pitkille odotusajoille silmäsairauksien hoidossa. Potilasmäärät kasvavat, koska väestö ikääntyy. Sairaanhoitajia ja optikkoja on koulutettu auttamaan osassa ikääntyneillä yleisimmistä silmäongelmista lääkärin sijaan, mutta tämä ei vielä riitä torjumaan ruuhkaa.

Silmäklinikalta ehdotetaan siksi 1–1,5 miljoonan euron investointeja, joilla olisi mahdollista saavuttaa 2–2,5 miljoonan säästöt, kun palveluja tarvitsisi ostaa vähemmän ulkoa.

Läntiseen silmäsairaalaan Lauttasaareen tehtäisiin uusi leikkaussali ja palkattaisiin lisää henkilökuntaa tekemään mm. kaihi- ja silmäplastialeikkauksia. Lisää henkilökuntaa palkattaisiin myös diabetespoliklinikalle sekä hoitamaan lapsipotilaita, karsastusta ja glaukoomaa. Näissä ideana on lisätä hoitajien vastaanottoja sekä mallia, jossa eri ammattilaiset toimivat työpareina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat