Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neulakohun ryvettämä Huslab saa huutia entisiltä työntekijöiltä – ”20 vuotta muissa töissä olleita pakotettiin näytteenottoon”

Huslabin entiset työntekijät kritisoivat henkilökunnan kierrättämistä varsinaisista tehtävistä näytteenottoon. HS testasi käytössä olevan turvaneulamallin.

Kaupunki
 
Huslabin käyttämää turvaneulaa on vaikea saada uudestaan auki – HS kokeili
Huslabin käyttämää turvaneulaa on vaikea saada uudestaan auki – HS kokeili
Helsinkiläisen lääkäriyrityksen bioanalyytikot esittävät, miten Vacutest Kima -turvaneulaa käytetään. Toimittaja kokeili suojalla suljetun neulan avaamista uudelleen. Uudelleen avaaminen onnistui kerran napakalla voimalla, mutta toisella kerralla se aiheutti neulan vääntymisen. Kuvaus ja editointi: Matti Nousiainen, toimittaja: Virve Rissanen
Tästä on kyse

Lähes 20 seurantaan

  Huslab ilmoitti maaliskuun lopussa käyttäneensä likaisia neuloja näytteenotossa.

  Enintään 19 potilasta saattoi altistua veriteitse tarttuville taudeille. He ovat verikoeseurannassa puoli vuotta.

  Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää tapahtumia. Lisäksi tapausta selvittämään perustettiin Huslabin ulkopuolinen työryhmä.

  Vanhoja neuloja käyttänyt työntekijä oli koulutukseltaan sairaanhoitaja.

Miten verinäytteen ottaminen onnistui likaisella neulalla?

Tätä on miettinyt Huslabissa paljastuneen virheen jälkeen moni alan ammattilainen.

Näytteenotossa usein käytettävää turvaneulaa on vaikea sekoittaa käyttämättömään neulaan, sanovat Helsingin Sanomien haastattelemat alan ammattilaiset.

Turvaneula suljetaan välittömästi näytteenoton jälkeen turvasuojuksella, jota on lähes mahdotonta irrottaa uudelleen rikkomatta neulaa, kuvailee vuosia Huslabissa työskennellyt laboratorionhoitaja.

”Käytetty neula on myös ihan erinäköinen. Siinä ei ole suojamuovia, ja se on suljettu.”

Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti maaliskuun lopussa käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin Kampin Huslabissa käytettiin likaisia neuloja verinäytteiden otossa keskiviikkona 30. maaliskuuta.
Helsingin Kampin Huslabissa käytettiin likaisia neuloja verinäytteiden otossa keskiviikkona 30. maaliskuuta.

Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille.

Neulavirhe on paljastanut kiistanalaisia yksityiskohtia Huslabin toiminnassa. Näytteidenottoon osallistuvat myös sellaiset työntekijät, jotka eivät ole siihen halukkaita tai joilla ei ole siihen vaadittavaa kokemusta, kertovat HS:n haastattelemat entiset Huslabin työntekijät.

Näytteiden ottaminen on aivan erilaista työtä kuin laboratoriossa yksin tehtävä analyysityö, kuvailee Huslabissa vuosia työskennellyt laboratoriohoitaja. Hän siirtyi Huslabista pois muutama vuosi sitten, mutta muistaa edelleen, miltä tuntui ottaa verinäytettä potilaalta, jos ei ole tehnyt sitä moneen vuoteen.

”Ei siihen ole kunnon tuntumaa. Meillä pakotettiin silloin 20 vuotta ihan muissa töissä olleita näytteenottoon”, kuvailee HS:n nimettömänä haastattelema työntekijä.

Kiertäminen tehtävästä toiseen lisää riskiä vakaviin virheisiin, sanoo entinen Huslabin genetiikan yksikön päällikkö, professori ja syöpätutkija Sakari Knuutila.

Laboratoriohoitaja saattaa siirtyä esimerkiksi bakteerinviljelystä näytteenottoon tai päinvastoin.

”On olemassa sellainen riski, että siinä bakteereita viljellyt voi kuljettaa taudinaiheuttajaa potilaaseen ja aiheuttaa vaikka vatsataudin. Jotkut bakteerit ja virukset ovat herkkiä leviämään.” Knuutila korostaa, että hän ei tiedä näin tapahtuneen.

Knuutilan mielestä sukkulointi työpisteiden välillä voi kasvattaa myös neulavirheen kaltaisten tapausten riskiä.

Huslabin toimitusjohtajan Piia Aarnisalon mukaan bakteerien tai virusten kulkeutumista työpisteiden välillä ei tapahdu, mikäli ohjeita noudatetaan.

”Meillä on tarkat ohjeet käsihygieniasta, ja joskus voi olla tarve myös vaihtaa vaatetusta. Näistä pidetään kiinni myös siksi, etteivät näyteanalyysit vaarannu.”

Aarnisalo korostaa, että kaikilla laboratoriohoitajilla ja bioanalyytikoilla on koulutus sekä analyysityöhön että näytteidenottoon. Aarnisalon mukaan Huslab ei pakota työntekijöitään sellaisiin tehtäviin, mihin heillä ei olisi koulutusta tai perehdytystä.

”Ei meillä ketään pakoteta mihinkään, eikä toimita laittomasti. Meillä on erilaisia työtehtäviä ja mahdollisuus valita niistä.”

Hoitaja arvostelee silti entisen työnantajansa käytäntöjä.

”Kyllä siihen toki sai koulutusta, ja on heillä erittäin pätevä perehdytys. Se ei ehkä kuitenkaan ole paras tapa toimia, jos ihminen ei itse halua eikä ole siihen kouliutunut.”

Nykyisellä säästölinjalla ei osata hyödyntää työntekijöiden erikoiskykyjä riittävän hyvin, Sakari Knuutila huomauttaa.

”He jotka ovat erikoistuneet näytteenottoon ja haluavat tehdä sitä, ovat siinä usein hyvin taitavia”, Knuutila sanoo. ”Analyysityössä taas tarvitaan aivan erilaisia ominaisuuksia, ja heidät yleensä valitaan siihen työhön erilaisin perustein kuin näytteenottotyöhön.”

Knuutila itse vastusti alaistensa osallistumista näytteenottoon Huslabissa työskennellessään, sillä hänen mukaansa näytteidenottoon repäisty rikkoi päivittäistä pitkäjänteistä ja monivaiheista syöpädiagnostiikkaa ja lisäsi virhemahdollisuuksia.

Myöhemmin hänet vapautettiin päällikön tehtävistä ja erotettiin. Knuutila vei asian oikeuteen, mutta asia sovittiin osapuolten kesken.

Parin viikon takaista neulavirhettä tutkimaan perustettu työryhmä kokoontuu todennäköisesti ensi viikolla.

Ryhmää johtaa toimialajohtaja Hans Ramsay, ja siihen kuuluvat hallintoylihoitaja Kaarina Torppa, hallintopäällikkö Jaana Vento, kehittämispäällikkö Eija Isolahti sekä Husin ulkopuolelta Islabin toimitusjohtaja Kari Punnonen.

Hans Ramsay kertoo, että ryhmän täytyy tehdä selvitysraportti tapahtuneesta toukokuun loppuun mennessä. Tähän mennessä jäsenet ovat keränneet aineistoa ja valmistelleet selvitystyötä. Toukokuun lopussa ryhmä antaa raportissa myös toimenpidesuosituksia, jos sellaisille näyttää olevan tarvetta.

”Työrauhan nimissä emme tiedota selvityksen etenemisestä ennen kuin raportti on valmis”, Ramsay sanoo.

Helsinkiläinen lääkäriyritys näytti HS:n pyynnöstä, miten Huslabin käyttämällä Vacutest Kima -neulalla otetaan verikoe. Kun neulavirheestä maaliskuun lopussa tiedotettiin, tapahtuma aiheutti myös kyseisen lääkäriyrityksen laboratoriossa toimenpiteitä. Neuloja avattiin ja kokeiltiin, aukeavatko suljetut neulat helposti, eli voisiko kyseinen virhe sattua muuallakin.

Neula kyllä aukeaa, mutta ei kovin kevyesti. Turvahakasten ansiosta neula vääntyy uudelleen avaamisen yhteydessä helposti.

Kun HS kokeili käyttämättömän, suljetun neulan avaamista uudelleen, se onnistui kerran, mutta toisella kerralla neula vääntyi. Jos käytettyä neulaa ei sulje, se näyttää käyttämättömältä neulalta sillä erotuksella, että uudet neulat ovat steriileissä paketeissa ja niissä on erillinen läpikuultava neulasuoja.

Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Asiakkaat yllättyneitä Huslabin virheestä – ”Miten näin on voinut tapahtua”
Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti torstaina käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa. Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille. Huslabissa torstaina asioineet asiakkaat pitivät tapausta ikävänä, mutta kertoivat luottavansa terveysalan ammattilaisten toimintaan. Toimittaja Hanna Kärppä. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Juhani Niiranen / HS
Avaamaton turvaneula on steriilissä pakkauksessa. Käytetyssä neulassa sininen pistosuoja on kiinni.
Avaamaton turvaneula on steriilissä pakkauksessa. Käytetyssä neulassa sininen pistosuoja on kiinni.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat