Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaista huumetta ja laittomia aseita – pari­kymppisten espoolaisten epäillään pyörittäneen rikosrinkiä

Pääepäillyn kodista löytyi huumeiden lisäksi muun muassa Arsenal-merkkinen sotilaskivääri ja Smith & Wesson 357 -revolveri.

Kaupunki
 
Tulli
Pääepäillyn, 20-vuotiaan espoolaismiehen, kotoa löytyi muun muassa Arsenal-merkkinen sotilaskivääri.
Pääepäillyn, 20-vuotiaan espoolaismiehen, kotoa löytyi muun muassa Arsenal-merkkinen sotilaskivääri. Kuva: Tulli

Tulli ja poliisi epäilevät, että joukko espoolaisia nuoria aikuisia on pyörittänyt laajamittaista huumekauppaa. Takavarikkoon päätyi esitutkinnan aikana paitsi lääke- ja huumausaineita myös useita aseita.

Takavarikoitujen huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut Tullin mukaan yli 300 000 euroa.

Rikoskokonaisuudessa on epäiltyinä kuusi espoolaista 20–22-vuotiasta miestä ja 22-vuotias nainen.

Tutkinnanjohtaja Mika Ylitolva Tullista kertoo, ettei epäillyillä ole kontollaan merkittävää rikollista historiaa.

”Ei tässä mittakaavassa”, Ylitolva sanoo.

Huumeringin epäillään keskittyneen bentsodiatsepiineihin kuuluvan alpratsolaami-lääkeaineen salakuljettamiseen ja levittämiseen Etelä-Suomessa. Alpratsolaamia sisältävät lääkkeet, kuten Xanor ja Alprox, on tarkoitettu muun muassa masennuksen ja paniikkihäiriöiden hoitoon.

Väärinkäytettynä alpratsolaami on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava ja vaarallinen huumausaine.

Verrattain harvinaisia alpratsolaamilähetyksiä alkoi jäädä Tullin haaviin Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime joulukuussa. Kun Kiinasta tilattuja huumeposteja paljastui useampia, heräsi viranomaisten epäilykset yhdestä ja samasta tilaajaporukasta, jonka jäljille myös päästiin.

Viranomaiset epäilevät päätekijän olevan 20-vuotias mies, jonka ”oikeana kätenä” toimi toinen vuonna 1996 syntynyt mies.

Kuulusteluissa on Ylitolvan mukaan selvinnyt, että päätekijät keksivät hankkia kiinalaista alpratsolaamia nettifoorumeilla kerrottujen kokemusten perusteella. Kun aine on lähes puhdasta, olisi melko pieneltä kuulostava huumelasti riittänyt valtavaan määrään käyttöannoksia.

Tulli takavarikoi viime joulukuusta lähtien ulkomailta Helsinki-Vantaalle saapuneista postilähetyksistä noin 400 grammaa lähes puhdasta alpratsolaamia. Siitä olisi saanut Tullin arvion mukaan noin 80 000 käyttöannosta, mikä taas olisi tuonut 280 000 euron tulot katukaupassa. Lisäksi Tulli takavarikoi katukauppa-arvoltaan noin 25 000 euron verran erilaisia muuntohuumeita.

”Näissä pyörii isoja rahoja, kun käyttöannokset ovat yhtä ja kahta milligrammaa”, Ylitolva kertoo.

”Voi rahoittaa oman huumeidenkäytön ja tehdä vielä tiliäkin.”

Pääepäillyn osalta tapausta tutkitaan neljänä törkeänä huumausainerikoksena, törkeänä ampuma-aserikoksena, salakuljetuksina ja kätkemisrikoksena. Pääepäilty on edelleen tutkintavankina.

Länsi-Uudenmaan poliisi teki helmikuun alussa kotietsinnän pääepäillyn asuntoon. Erilaisten huumausaineiden ja huumaavien lääkkeiden lisäksi asunnosta löytyi Arsenal-merkkinen sotilaskivääri sekä Smith & Wesson 357 -revolveri.

Viranomaiset epäilevät miehen pyörittäneen huumekaupan lisäksi myös luvattomien ampuma-aseiden kauppaa. Miehen epäillään hankkineen ja myyneen useita aseita.

Vyyhteen liittyen on ollut pidätettyinä tai vangittuina useita muitakin epäiltyjä. Rikosnimikkeiden listassa on törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä ampuma-aserikoksia, kätkemisrikoksia ja salakuljetuksia.

Rikoskokonaisuuteen liittyvä esitutkinta on nyt saatu valmiiksi, ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Ylitolva kertoo, että huumeiden tilaaminen internetin kautta on lisääntynyt räjähdysmäisesti vuoden 2013 jälkeen. Pelkästään Helsinki-Vantaalla vuosittain paljastuvien huume-erien määrä nousi nopeasti kahdesta tuhannesta neljään tuhanteen.

”Päivittäin tulee pirusti muuntohuumeita. Paljon menee varmasti läpi, mutta paljon myös paljastuu”, Ylitolva arvioi.

Huumeiden tilaaminen omaan kotiosoitteeseen lisää luonnollisesti kiinnijäämisriskiä, joten nettitilauksia tehdään mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin. Huumelastia varten on Ylitolvan mukaan jopa käyty viemässä teollisuusalueen postilaatikkorivin jatkeeksi oma postilaatikko.

Veloissa olevat huumeidenkäyttäjät voivat myös kuitata velkojaan ottamalla laittomia tilauksia vastaan muiden puolesta.

Tulli
Postilähetyksestä takavarikoitua alpratsolaamia.
Postilähetyksestä takavarikoitua alpratsolaamia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat