Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvira: Huslab-tapaus jatkuu organisaation ja hoitajan toiminnan selvittämisellä

Valviran mukaan likaisten neulojen käyttö oli usean virheen kokonaisuus ja Huslab on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vastaavan välttämiseksi.

Kaupunki
 
Huslabin käyttämää turvaneulaa on vaikea saada uudestaan auki – HS kokeili
Huslabin käyttämää turvaneulaa on vaikea saada uudestaan auki – HS kokeili
Helsinkiläisen lääkäriyrityksen bioanalyytikot esittävät, miten Vacutest Kima -turvaneulaa käytetään. Toimittaja kokeili suojalla suljetun neulan avaamista uudelleen. Uudelleen avaaminen onnistui kerran napakalla voimalla, mutta toisella kerralla se aiheutti neulan vääntymisen. Kuvaus ja editointi: Matti Nousiainen, toimittaja: Virve Rissanen

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontaviranomainen Valvira tiedotti tiistaina, että maaliskuun lopussa tapahtunut verinäytteiden ottaminen likaisilla neuloilla oli usean virheen kokonaisuus, jossa ei ole syytä rikostutkintaan.

Valvira teki tarkastuksen Huslabiin torstaina laitelain vaatimusten näkökulmasta. Tarkastuksessa käytiin läpi vaaratilanne yksityiskohtaisesti, ja todettiin puutteita käytettyjen turvaneulojen hävittämisessä, uusien turvaneulojen käyttöönotossa, perehdyttämisessä ja näytteenotossa. Vaaratilanteeseen vaikutti Valviran mukaan myös huolimattomuus ja kiire.

”Valvira ei havainnut tarkastuksessaan sen kaltaista laittomuutta, joka edellyttäisi Valviralta lakiin terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista kirjattua tutkintapyyntöä poliisille”, tiedotteessa kerrotaan.

Selvitystyö jatkuu Valvirassa terveydenhuollon toimintayksikköön ja ammattihenkilöön liittyvinä valvonta-asioina. Käytännössä nämä prosessit ovat hitaampia kuin laitelain näkökulmasta tehty tarkastustyö.

Valviran verkkosivujen mukaan työnantajalla on ensisijainen velvollisuus valvoa sen palkkalistoilla olevien terveydenhuollon ammattilaisten toimintaa. Valvonta selvittää ammattilaisen taustaa, osaamista ja muita vastaavia seikkoja.

Organisaatiovalvonta puolestaan tarkastelee Huslabin toimintaa tapauksessa. Tässä selvitetään perehdyttämistä, ohjeita, näytteenoton kulkua ja esimerkiksi kiireen osuutta tapahtumiin.

Valviran valvonnan tueksi on perustettu ulkopuolinen selvitysryhmä. Sitä johtaa Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan toimialajohtaja Hans Ramsay.

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Helsingin Kampissa Huslab käytti vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa.
Helsingin Kampissa Huslab käytti vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat