Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leskirouva aikoi testamentata rahansa hylätyille eläimille, mutta nyt riitti – Hesyltä karkaa lahjoituksia epäselvyyksien vuoksi

Myös ympäristölautakunta jätti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen ilman vuosiavustusta toiminnassa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Hesyn Itä-Pakilan tiloissa majailee kissoja. Huonokuntoisen kiinteistön peruskorjausta tai uuden eläinkeskuksen rakentamista on pohdittu yhdistyksessä jo vuosia.
Hesyn Itä-Pakilan tiloissa majailee kissoja. Huonokuntoisen kiinteistön peruskorjausta tai uuden eläinkeskuksen rakentamista on pohdittu yhdistyksessä jo vuosia. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Historia velvoittaa

 Helsingin eläinsuojeluyhdistys on perustettu vuonna 1842. Yksi perustajista oli kirjailija Zacharias Topelius.

 Päätoimipaikka on viime vuodet ollut Itä-Pakilassa sijaitseva entinen kauppakiinteistö. Lisäksi yhdistyksellä on koiratalo Espoossa.

 Hesyllä on kirpputori Maunulan Saunabaarin yhteydessä, myyntipiste Itä-Pakilassa ja Vallilassa perintöpuoti.

 Yhdistys pitää yllä eläinten hautausmaata Helsingin keskuspuistossa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) sisäiset kiistat ovat alkaneet vaikuttaa yhdistyksen tulovirtaan.

Maaliskuun aikana HS:n toimitukseen on ottanut yhteyttä kaksikin Hesyn pitkäaikaista tukijaa, jotka haluavat muuttaa testamenttejaan Hesyn sotkujen vuoksi. Molempien naisten perusteena on, etteivät he enää luota testamenttilahjoituksen menevän eläinten hyvinvointiin.

Lisäksi Helsingin ympäristölautakunta jätti tänä vuonna myöntämättä Hesylle vuosiavustusta yhdistyksen toiminnassa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi. Avustuksen epäämisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

HS kertoi maaliskuussa, että yhdistyksestä oli tehty kaksikin kantelua Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi). Kanteluiden aiheina ovat työntekijöiden asiaton kohtelu ja työolojen puutteet.

Aluehallintoviraston raportti valmistunee huhtikuun aikana. Edellisessä tarkastusraportissaan vuonna 2014 avi totesi, ettei aiempia toimenpidekehotuksia tulehtuneen ilmapiirin parantamiseksi ollut toteutettu.

Hesyn ristiriitojen vuoksi toiminnanjohtaja Satu Lehtinen, neljä eläintenhoitajaa ja hallituksen puheenjohtaja Susanna Paavilainen jättivät tehtävänsä.

Eläkepäiviään helsinkiläisasunnossa viettävä leskirouva ei halua nimeään julki tässä yhteydessä. Hän vaihtoi testamenttinsa edunsaajan läheisen ihmisen sijasta Hesyyn jo useita vuosia sitten. Hänellä ei ole perillisiä.

”Koska ihmiset ovat epäluotettavia, halusin auttaa eläimiä, ja sitten käy näin. Pitäisi saada mustaa valkoisella takeet siitä, että rahat todella menevät eläinten hyödyksi”, nainen sanoo.

Hän ei voi luottaa yhdistykseen, jonka toimintaa viranomaiset tutkivat. Hän arvioi oman testamenttinsa loppusumman kuusinumeroiseksi luvuksi.

Samanlaista viestiä on kuulunut myös Hesyn varainhankinnasta vastaavan Aila Kettusen korviin. Ihmiset ovat kyselleet varmistuksia testamenttilahjoituksensa perillemenosta.

”On muun muassa kyselty, miten testamentille saisi valvojan”, Kettunen sanoo.

Toinen testamenttiaan muuttava nainen järkyttyi Hesyn omaisuuden määrästä. Viimeisen tilinpäätöksen mukaan yhdistyksen arvopaperisijoitusten tuotto oli vuonna 2014 yli 330 000 euroa. Varallisuutta yhdistyksellä on liki viisi miljoonaa euroa.

Nainen on useiden vuosien ajan osallistunut Hesyn lipaskeräyksiin.

”Olen vetänyt kissapuvun päälleni ja valvonut keräyspataa räntäsateessa ja viimassa. Kaiken tämän olen tehnyt, koska olen kuvitellut, että yhdistys on hyvällä asialla, mutta jokainen ropo tarvitaan”, nainen tuhahtaa.

Hesyn käyttämän asianajotoimiston asianajaja Simo Ellilä ei ole kuullut testamentin muutospyynnöistä.

”Yksi uusi testamentti saatiin juuri valmiiksi. Kysyin lahjoittajalta, onko hän seurannut Hesystä käytyä keskustelua. Vastaus oli, että hän luottaa siihen, että varat menevät eläinten hyväksi”, Ellilä sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Hesyn Itä-Pakilan tiloissa maaliskuussa majailleet kissat.
Hesyn Itä-Pakilan tiloissa maaliskuussa majailleet kissat.

Suurta luottamusta Hesyn toimintaan ei ole myöskään Helsingin ympäristölautakunnalla. Se perustelee kielteistä avustuspäätöstään sillä, että Hesyn hallitus sai viime vuosikokouksessa vain ehdollisen vastuuvapauden. Käräjäoikeuden käsittelyssä oli kanne epäillystä vaalivilpistä vuoden 2014 vuosikokouksessa.

Tuolloin Hesyn pitkäaikainen puheenjohtaja Hannele Luukkainen (kok) syrjäytettiin yhdistyksen johdosta.

Ympäristölautakunta piti myös moitittavana, ettei Hesyn tilinpäätöstä ollut toimitettu nähtäväksi ennen vuosikokousta. Kokoukseen osallistuneille ei myöskään jaettu tilinpäätöksen kaikkia sivuja.

Helsingin ympäristölautakunta jätti tänä vuonna myöntämättä Hesylle vuosiavustusta yhdistyksen toiminnassa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi.

 

Vuosikokouksen päivää ei ole vielä lyöty lukkoon

Hesyn seuraavasta vuosikokouksesta odotetaan myrskyisää, koska virallisia puheenjohtajakandidaatteja on peräti kolme kappaletta.

Nykyisen hallituksen pyynnöstä puheenjohtajaehdokkaaksi on asettunut osastonhoitaja Nina Willberg ja koiratalon työntekijöiden pyynnöstä koiraharrastaja Markku Saarikangas. Saarikangas on perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja.

Myös yhdistyksen entinen puheenjohtaja Hannele Luukkainen (kok) yrittää uudestaan.

Vasta 2. maaliskuuta jäsenmaksunsa maksanut Jarmo Nieminen (vihr) aikoo hänkin yhä yrittää puheenjohtajaksi, vaikka Hesyn ohjeen mukaan kelpoisen ehdokkaan olisi pitänyt maksaa jäsenmaksunsa 29. helmikuuta mennessä.

Jo vuosikokouksen koolle kutsuminen on aiheuttanut vipinää, koska Niemisen valintaa tukeva Pelastetaan Hesy -ryhmä on kyseenalaistanut ehdokkaansa hylkäämisen.

Hesy ennätti ilmoittaa verkkosivuillaan, että vuosikokous olisi 23. huhtikuuta. Silloin ei kuitenkaan täyttyisi niiden ihmisten kelpoisuus, jotka ovat maksaneet jäsenmaksunsa helmikuun viimeisenä päivänä. Sääntöjen mukaan ehdokkaan tai äänestykseen kelpoisen jäsenen olisi pitänyt maksaa jäsenmaksunsa kahta kuukautta ennen vuosikokousta.

Vuosikokous pitäisi pitää huhtikuun loppuun mennessä.

Valtataistelun lisäksi vuosikokous joutuu käsittelemään myös yhdistyksen ryvettynyttä mainetta sekä huonokuntoisten toimitilojen kohtaloa.

Nykyinen hallitus on HS:n tietojen mukaan etsinyt uudelle eläinkeskukselle rakennustonttia myös Helsingin rajojen ulkopuolelta. Luukkainen, Nieminen ja Saarikangas vannovat pitävänsä yhdistyksen Helsingissä. Willberg arvioi, että kaikki toiminnot tulee koota yhden katon alle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat