Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työsuojelu ei löytänyt huomautettavaa Eduskuntatalon työmaalta – se ei yllätä työntekijöitä: ”siivous alkoi jo viime viikolla”

Asbestipölyn mahdollisesta leviämisestä huolestuneet työntekijät toivovat työmaalla tapahtuneiden parannusten olevan pysyviä.

Kaupunki
 
Eduskunta: Tämä tuli meille yllätyksenä
Eduskunta: Tämä tuli meille yllätyksenä
Rakennuttaja aikoo selvittää työntekijöiden valitukset. Musiikki: "Crypto" Kevin MacLeod (incompetech.com) Toimittaja Kimmo Oksanen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

125 miljoonan euron remontti

 Eduskuntatalon keväällä 2015 alkaneen peruskorjauksen pitäisi valmistua keväällä 2017.

 Noin 125 miljoonaa euroa maksavan remontin aikana korjataan muun muassa vesikatto, ja talotekniikka uusitaan ensi kertaa kokonaisuudessaan.

 Eduskunnan täysistunnot pidetään remontin ajan Sibelius-Akatemian tiloissa.

 J. S. Sirénin suunnittelema Eduskuntatalo valmistui vuonna 1931.

Työsuojelutarkastajat tekivät tiistaina tarkastusiskun Eduskuntatalon peruskorjaustyömaalle. Tarkastajat eivät löytäneet merkkejä siitä, että työmaalla olisi rakennustyöntekijöiden terveyttä vaarantavaa asbesti- tai kreosoottipölyä tai muita laiminlyöntejä.

HS uutisoi viime lauantaina Eduskuntatalon työmaan työntekijöiden työolosuhdehuolista. Useat eri aliurakoitsijoiden työntekijät kertoivat epäilevänsä, että väärin tehtyjen purkutöiden vuoksi vaarallinen pöly olisi päässyt kulkeutumaan ympäriinsä.

Työntekijät suostuivat kommentoimaan asiaa vain nimettömänä, koska he pelkäävät nimen paljastamisen aiheuttavan haittaa heille itselleen tai työnantajalleen. Aliurakoitsijat toimivat pääurakoitsija Lemminkäinen Talo Oy:n alaisuudessa.

Rakennustyöläiset olivat ilmoittaneet epäilyksistään Etelä-Suomen avin työsuojeluun jo viikkoja ennen HS:n uutista. Yhteydenotot olivat kuitenkin avin mukaan niin ylimalkaisia ja kuulopuheisiin perustuvia, ettei pikaisen tarkastuksen suorittamiselle katsottu löytyvän perusteita.

Avi päätti kuitenkin tehdä tarkastusiskun sen jälkeen, kun tieto terveytensä puolesta pelkäävistä rakennustyöläisistä nousi julkisuuteen. Eduskuntatalolla kävi tiistaina kaksi työsuojelutarkastajaa.

”Tarkastuksella ei ilmennyt sellaisia asioita, joista oli tullut antaa velvoitteita työnantajille tai päätoteuttajalle”, kertoo ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi).

Avi sai Nykäsen mukaan heti myös osan pyytämistään suunnitelmista ja asiakirjoista. Loput dokumentit on luvattu toimittaa ”sähköpostitse ensi tilassa”.

Eduskuntatalon rakennustyömaalla ei yllätytä siitä, ettei työsuojelu löytänyt enää tiistaina mitään huomautettavaa. Työntekijöiden mukaan aiempaa tehokkaampi siivoaminen ja muut parannustoimenpiteet alkoivat jo viime viikon loppupuolella.

”On imuroitu ja tehty alipaineistettuja koppeja”, erään aliurakoitsijan työntekijä kommentoi HS:lle keskiviikkoaamuna.

Alipaineistamisella voi estää terveydelle haitallisen pölyn leviämistä työmaalla. Esimerkiksi kaikkia asbestipurkuja ei kuitenkaan tarvitse tehdä vuodenvaihteessa kiristyneestä asbestilaista huolimatta alipaineistetussa tilassa, vaan purkutöissä voi käyttää myös niin sanottua kohdepoistomenetelmää. Se tarkoittaa esimerkiksi imurointia, joka tehdään samanaikaisesti purkamisen kanssa.

Työntekijä kertoo, että rivityöntekijöiden keskuudessa tuntuu nyt esiintyvän helpottuneisuutta. Ihmetystä herättää kuitenkin se, miksi Etelä-Suomen avi ei katsonut tarkastusiskua tarpeelliseksi aiemmin.

Työntekijät kritisoivat aiemmin myös työmaan sisäistä tiedonkulkua. He kertoivat olevansa tietämättömiä siitä, milloin ja kuinka vaarallisia töitä tehdään missäkin kohdissa työmaata.

Tiedotuksen sarallakin on työntekijän mukaan menty parempaan suuntaan.

Nyt työmaalla toivotaan, että parannukset olisivat pysyviä – ei pelkästään hetkellistä skarppaamista asian saaman julkisuuden vuoksi.

Työntekijöiden huoli työturvallisuudesta yllätti sekä pääurakoitsija Lemminkäisen että tilaajapuolen eli eduskunnan. Rakennuttajapäällikkö Hannu Peltonen eduskunnan kiinteistötoimistosta vakuutti HS:lle viikonloppuna, että työturvallisuus selvitetään perin pohjin.

Eduskuntatalon remonttityömaa on tällä erää ehkä Suomen tarkkailluin ja vartioiduin työmaa. Suojelupoliisi on esimerkiksi tarkistanut kaikkien työntekijöiden taustat turvallisuussyistä.

Lakien ja asetusten noudattaminen on erityisen toivottavaa nimenomaan Eduskuntatalossa, koska se on rakennus, jossa säädetään kaikki lait.

Jonne Heinonen / HS
Peruskorjauksessa oleva Eduskuntatalo on peitetty suojapressuilla.
Peruskorjauksessa oleva Eduskuntatalo on peitetty suojapressuilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat