Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa joku jää junan alle joka viikko – uhrien kuvaamisesta on tullut ongelma

Liikenneviraston mukaan tämä kevät on ollut poikkeuksellisen synkkä: junan alle on jäänyt jo 25 ihmistä. Tapaukset painottuvat usein Helsingin seudulle ja Etelä-Suomeen.

Kaupunki
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Tänä keväänä Suomessa on jäänyt junan alle jo 25 ihmistä.
Tänä keväänä Suomessa on jäänyt junan alle jo 25 ihmistä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Jokaista veturinkuljettajaa valmistellaan uran alusta alkaen siihen, että joku voi kävellä alle, sanoo VR:n työsuojeluvaltuutettu Toni Nokkala.

Se on laskennallisesti jopa todennäköistä.

”Tiedän kuljettajan, jonka kohdalle on osunut 17 tapausta. Mutta toisaalta; omalle kohdalleni ei ole osunut yhtään”, Nokkala sanoo.

Viime päivien uutiset raideturmista eri puolilla Suomea ovat olleet synkkiä. Liikenneviraston mukaan tänä keväänä junan alle on jäänyt jo 25 ihmistä, kun aiempien vuosien keskimääräinen luku on ollut 50–60 henkilöä vuodessa.

Kevät on Suomessa perinteisesti ollut se vuodenaika, jolloin tehdään eniten itsemurhia.

Junan ohjaamossa veturinkuljettaja ei käytännössä voi tehdä mitään, kun raiteilla huomaa jonkun. Vain kilkauttaa kelloa ja tehdä hätäjarrutuksen.

Silti voi yli mennä kilometri, ennen kuin raskas juna pysähtyy.

Tahallisten junan alle jääntien määrää ei ole saatu Suomessa laskemaan, vaikka muutoin itsemurhien määrä Suomessa on vähentynyt viime vuosina.

Suomessa joku jää junan alle jää joka viikko. Valtaosa tapauksista sattuu Helsingin seudulla ja Etelä-Suomen vilkkailla rataosuuksilla.

”Etelä-Suomen kuljettajat ovat tästä syystä hieman alttiimpia joutumaan kyseiseen tilanteeseen”, Toni Nokkala sanoo.

Onnettomuuksissa allejääneistä 80–90 prosenttia on tahallisia, arvioi Kirsi Pajunen liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Rautateitä risteilee Suomessa kaikkiaan 6 000 kilometriä. Junan alle menemisiä voidaan ehkäistä, Kirsi Pajunen sanoo.

”Aidat auttavat joskus, samoin se, että raiteille vieville poluille istutetaan pensaikkoja. Kaupunkisuunnittelulla voidaan jonkin verran vaikuttaa, ja tietenkin kyse on myös sosiaalisista syistä”, Pajunen listaa.

Mutta keinoja on, hän korostaa ja lisää, että yksinkertainen on tehokasta: perinteinen valistus.

”Esimerkiksi se, että juna voi tulla mistä suunnasta tahansa. Suomessa 90 prosenttia rataverkostosta on yksiraiteista rataa.”

Perinteisesti itsemurhakuolleisuus on ollut suurinta maan itä-, keski- ja pohjoisosissa, mutta Trafin tutkimuksen mukaan junan alle menemisissä trendi on päinvastainen – ne keskittyvät suurten kaupunkien lähelle etelään. Myös Oulussa, Tampereella ja Turussa on esiintynyt runsaasti junan alle jäämisiä.

Miten kuljettaja selviää, jos joku jää alle?

Usein syyllisyyden tunnetta voi helpottaa tieto siitä, ettei mitään olisi voinut tehdä toisin, sanoo VR:n ylilääkäri Otso Ervasti.

Jokainen onnettomuuteen joutunut kuljettaja ja konduktööri on määrätty käymään työterveyshuollossa jälkikeskustelussa, koki siihen itse tarvetta tai ei.

”Kaikki tilanteet ovat vakavia”, Ervasti sanoo. ”Veturinkuljettajille tehdään jo valintavaiheessa psykologiset testit, jotta ammatissa olisi ihmisiä, jotka kestäisivät nämä tilanteet paremmin.”

Itsekin veturia ajanut Toni Nokkala sanoo, että allejääntitilanteissa työkavereiden tuki auttaa. Jos onnettomuus osuu kohdalle, kuljettaja vaihdetaan heti kun se on mahdollista.

Junassa on aina yksi kuljettaja vuoroa kohden.

Valitettavasti onnettomuudet kuuluvat ammatinkuvaan, Toni Nokkala sanoo.

”Se pitää vain hyväksyä ja sietää.”

Liikennevirasto muistuttaa, että radalla ei saa kulkea eikä oleskella. Junia liikkuu raiteilla kaiken aikaa. Sellaista hetkeä ei ole, jolloin radalla olisi turvallista liikkua.

Virasto muistuttaa myös muistokynttilöistä ja -esineistä: niiden tuominen ratapenkalle on vaarallista ja surijat ovat vaarassa jäädä alle myös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat